Canonizarea a doi sfinti bistriteni

Dupa cum ne informeaza seitul de stiri al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului ca la propunerea IPS Arhiepiscop Bartolomeu, Sfantul Sinod, in sedinta din iulie 2005 a aprobat canonizarea Sfantului Cuvios Pahomie de la Gledin, urmand ca in toamna sa fie aprobat textul troparului si al condacului, imne liturgice care il vor consacra defintiv in calendarul crestin ortodox si in rugaciunea Bisericii. Tot in toamna acestui an, Arhiepiscopul Bartolomeu va propune Sfantului Sinod trecerea in randul sfintilor a lui Atanasie Todoran din Bichigiu, marturisitor al ortodoxiei, care a trait in veacul al XVIII-lea.

In primul caz, Pahomie, originar din satul bistritean Gledin, traitor in veacul al XVIII este modelul ierarhului cuvios care a ales martiriul prin exemplul vietii in linistea manastirilor moldovene. In schimb, Atanasie Todoran a lui Danila, din satul Bicigiu este eroul pentru credinta, care nu si-a crutat batranetile pentru drepturile semenilor sai si pentru credinta ortodoxa. Batran ajuns la venerabila varsta de 120 de ani, Tanase Todoran, luand apararea taranilor ortodocsi in fata autoritatilor politice si bisericesti a fost ucis, tras pe roata, in 1763, pe platoul Mocirla de langa satul Salva, iar alti cativa tarani au fost spanzurati pentru ca au cutezat sa ceara drepturi si libertate pentru neamul lor oropsit. Prin exemplul vietii el se inscrie in randul sfintilor marturisitori ardeleni care au murit pentru credinta ortodoxa.

Figurile celor sfinti bistriteni inobileaza sfuletul oamenilor de pe aceste meleaguri si al ortodoxiei romanesti, care a dat, prin acesti oameni, pilde de viata si de marturisire.

Comentarii Facebook


Știri recente