Candidatii pentru Scaunul vacant al Mitropoliei Ardealului

Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a nominalizat astazi candidatii pentru Scaunul vacant al Mitropoliei Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Cei doi ierarhi desemnati in urma votului secret al membrilor Sf. Sinod sunt: IPS Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia, si PS Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului. Alegerea Mitropolitului Ardealului va fi facuta de catre Colegiul Electoral Bisericesc ce va fi convocat de presedintele acestui for, PF Patriarh Teoctist. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Roamne, Colegiul Electoral este format din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si ai Sf. Sinod, la care se adauga cate trei reprezentanti-doi mireni si un cleric-din fiecare eparhie, 30 de reprezentanti ai Adunarii Eparhiale pentru care se organizeaza alegerile si cate un decan de Facultate de Teologie si director de Seminar Teologic din cele cinci Mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Romane. Noul mitropolit va fi ales de catre Colegiul Electoral, tot cu majoritate simpla. In continuare redam, pe scurt, personalitatea si activitatea celor doi candidati pentru Scaunul mitropolitan al Ardealului:

IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti. Dupa terminarea facultatii a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca. Incepand cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. In august 1978 a fost hirotonit preot, activand apoi ca paroh timp de sapte ani in orasul Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat la parohia ortodoxa romana Maieri I, din Alba Iulia, si ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, obtinand titlul de „Doctor in Teologie”, in anul 1998. In februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar in luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. In anul 1998, Episcopia de Alba Iulia a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie si, implicit, titularul ei la rangul de arhiepiscop. In paralel cu activitatea administrativ-bisericeasca, IPS Andrei s-a implicat si in actiunile pe plan spiritual si didactic. Astfel, a intemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Stefan”, din Alba Iulia, si a fost printre fondatorii Universitatii “1 Decembrie 1918”, din Alba Iulia. Totodata, a facut demersurile necesare pentru infiintarea Facultatii de Teologie din Alba Iulia, iar din aprilie 2000 este si decanul facultatii. Pentru activitatea depusa in slujba Bisericii si a tarii, la 1 decembrie 2002, Presedintia Romaniei i-a conferit Ordinul National „Pentru Merit” in gradul de „Mare Ofiter”. In plan cultural mentionam infiintarea Tipografiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei si a Editurii „Reintregirea”, punerea bazelor revistei „Credinta Strabuna” si a revistei Facultatii de Teologie Ortodoxa „Credinta Ortodoxa”. De asemenea, a infiintat Radioul crestin-ortodox „Reintregirea”, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei. Pe parcursul celor 13 ani de arhipastorire, IPS Andrei Andreicut, in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia au fost construite 120 biserici noi, au fost pictate 160 de biserici si au fost construite 70 de noi case parohiale. Totodata, in cele doua judete, Alba si Mures, au fost infiintate 30 de noi manastiri si schituri. In planul asistentei sociale, IPS Andrei a creat la Alba Iulia prima structura de asistenta sociala a Bisericii Ortodoxe Romane. Ulterior au mai fost infiintate, sub patronajul Bisericii, 15 case de Copii de tip ‘Familial 3’, Camine de Batrani si trei cantine sociale.

PS Laurentiu, Episcopul Caransebesului, s-a nascut la 12 octombrie 1947, la Sambata de Sus, judetul Brasov. A urmat studiile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit in anul 1969. A urmat apoi cursuri postuniversitare de studii ecumenice la Institutul din Bossey si la Facultatea de Teologie Catolica din Fribourg, Elvetia. In anul 1985 si-a sustinut teza de doctorat cu tema ‘Botezul in diferite rituri liturgice crestine’, sub indumarea vrednicului de pomenire parintele profesor doctor Ene Braniste. Datorita activitatii prestigioase desfasurate in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, Sf. Sinod, condus de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodxe Romane, si IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, l-au chemat la inalta treapta a arhieriei. A fost hirotonit si instalat ca episcop al Caransebesului in data de 11 august 1996. In cadrul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, PS Sale i-a fost acordata prerogativa de presedinte al Comisiei de canonizare a sfintilor. Pe plan pastoral, PS Laurentiu a reinsufletit parohiile, hirotonind preoti tineri si punand un accent deosebit pe disciplina clerului. Pe plan administrativ-bisericesc, PS Laurentiu a continuat idealul inaintasilor sai referitor la constructia noii Catedrale episcopale. Pe plan cultural, a organizat si patronat numeroase manifestari nationale si internationale. In anul 2001, cu binecuvantarea Sa, la editura diecezana din Caransebes a aparut ‘Dictionarul enciclopedic de cunostinte religioase’, semnat de parintele profesor Ene Braniste si de profesorul Ecaterina Braniste. In anul 2002, la Editura ‘Trinitas’, din Iasi, a aparut lucrarea Sa ‘Tainele de initiere crestina in Bisericile rasaritene’. PS Laurentiu s-a implicat si in activitatea social caritabila a asistentei sociale si religioase. PS Sa a initiat infiintarea a doua centre de zi pentru minori si a unuia pentru batrani, cantine pentru saraci si a desfasurat programe sociale pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Pentru ajutorarea sinistratilor din Episcopia Caransebesului ca urmare a inundatiilor din primavara acestui an, a binecuvantat si indrumat preotii si credinciosii parohiilor spre strangerea de fonduri materiale si financiare care au fost apoi distribuite celor aflati in nevoie. In vara acestui an a fost alaturi si de sinistratii afectati in inundatiile din zona Moldovei, prin colecte organizate in protopopiatele din Episcopie.

Comentarii Facebook


Știri recente