Candidatii la scaunul vacant de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei

Astăzi, în cadrul ședinței speciale de consultare a Sinodului Mitropolitan cu membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei, cu membrii clerici și mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei Olteniei, delegați în Adunarea Națională Bisericească, Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, au fost desemnați candidați la scaunul vacant de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

Tuns în monahism la 1 octombrie 1983, PS Vincențiu Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, este în acest moment secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preasfinția Sa s-a născut la data de 23 august 1954 în Bucuresti. A fost reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului și a condus Așezămintele Românești de la Ierusalim și Iordan. Din anul 1994 este episcop vicar patriarhal iar cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, sub îndrumarea Preasfinției Sale s-au realizat ample lucrări de restaurare a Centrului Patriarhal, a Mănăstirii Antim, a Tipografiei Institutului Biblic și a Administrației Patriarhale.

În vârstă de 51 de ani, PS Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului este decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova și autorul a numeroase cărți, studii și traduceri. Preasfinția Sa s-a născut la data de 16 noiembrie 1957 în localitatea Perișani, din județul Vâlcea. Este absolvent al Seminarul Teologic ‘Sfântul Grigorie Teologul’ din Craiova și al Institutului Teologic din București și a finalizat cursuri de doctorat la Institutul Teologic din București, la Institutul Saint Serge din Paris și la Facultatea de Drept ‘Nicolae Titulescu’ din Craiova. Pe data de 6 octombrie a anului 1991 a fost hirotonit arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului cu numele de Slătineanul.

Alegerile pentru scaunul de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei va avea loc în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 8-9 iulie 2008.

Scaunul de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei a rămas vacant în urma întronizarii Înaltpreasfințitului Teofan în data de 8 iunie a acestui an ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente