Când se săvârșește Sfântul Maslu la unele mănăstiri bucureștene

Sfânta Taină a Maslului împărtășește credinciosului harul nevăzut al tămăduirii sau al ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească. Întrucât și Postul cel Mare se apropie, vă prezentăm mai jos programul liturgic al unor mănăstiri și schituri bucureștene privind săvârșirea Tainei Sfântului Maslu.

Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești și întărirea sufletească, iar efectul tainei depinde de credința bolnavului și de iertarea lui de către Dumnezeu. Astfel, credincioșii bucureșteni pot participa la oficierea Sfântului Maslu în fiecare vineri, la ora 10:30, la Catedrala patriarhală. De asemenea, în ziua de vineri, după Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu se mai săvârșește la paraclisul patriarhal cu hramul ‘Duminica Tuturor Sfinților’ – Mănăstirea Antim, la Mănăstirea Plumbuita, precum și la Schitul Darvari. La Mănăstirea Radu Vodă, Sfântul Maslu se oficiază în fiecare vineri, de la ora 17:00, iar la Mănăstirea Christiana, în fiecare miercuri, de la ora 17:00.

‘Fiecare Taină a Sfântului Maslu ne aduce aminte de marea milostivire a lui Dumnezeu arătată față de omul în suferință. Au fost atât de multe cazuri de oameni bolnavi care aveau boli incurabile spre care Mântuitorul Iisus Hristos S-a aplecat și pe care le-a vindecat, iar această putere tămăduitoare Domnul Iisus Hristos a lăsat-o Bisericii, Apostolilor și urmașilor lor. Noi, când săvârșim Taina Sfântului Maslu, nu facem această sfântă slujbă pentru spectacol, nu facem ceva ostentativ ca să dovedim că avem mare putere, ci săvârșim această Taină în numele Mântuitorului Iisus Hristos și în calitate de iconomi ai tainelor lui Dumnezeu’, a explicat pentru „Ziarul Lumina” părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vindecarea depinde de credința credinciosului

Taina Sfântului Maslu nu este o practică magică. Vindecarea omului, fie trupească, fie sufletească, depinde esențial de două lucruri: voia lui Dumnezeu și voia celui bolnav. Dacă Dumnezeu vrea să îl vindece, lucrul acesta se va întâmpla, dar nu se va petrece niciodată fără credința puternică a bolnavului și dorința de a-L sluji ca un creștin adevărat pe Dumnezeu. ‘Credincioșii trebuie să vină cu smerenie și astfel vor afla mari bucurii. Am cunoscut credincioși care erau nelipsiți de la Sfântul Maslu. Nu erau bolnavi, dar veneau cu credința aceasta că dobândesc în primul rând iertarea păcatelor și vindecare sufletească, ce este mult mai importantă decât cea trupească. Vindecarea trupească este temporară, dar cea sufletească este veșnică’, a adăugat arhim. Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…