Când ne e dor de ea, toți venim să-i sărutăm mâinile sfinte

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași reprezintă pentru mii de pelerini un izvor de vindecare sufletească și trupească. De aproape patru secole, Sfânta Parascheva binecuvântează pământul Moldovei prin sfintele ei moaște, la care se închină în aceste zile credincioși din țară și străinătate, de diferite categorii sociale. Oamenii vin să-i ceară ocrotirea și au nădejdea ajutorului ei în viața lor sau a celor dragi. Ei cred cu stăruință că lacrimile și rugăciunile Cuvioasei Parascheva cea ‘mult-folositoare’ ajung la tronul Preasfintei Treimi.

Pelerinii au venit în număr mare și în aceste zile la Iași pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva, cea care și-a închinat viața Mântuitorului Hristos. Unii au dorit să ceară ajutor, alții au venit să mulțumească sau să continue o tradiție frumoasă. ‘Foarte mulți oameni, aflați sub un mare stres și sub un bombardament informațional, sunt derutați. De aceea, ei se îndreaptă spre locurile unde găsesc alinare și răspunsuri la tulburarea, necazurile, bolile și greutățile care îi apasă. Mântuitorul spune: ‘Luați jugul Meu asupra voastră. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară’. Hristos ne invită astfel la cruce. Jugul este ușor și bun pentru că El duce pentru noi poverile noastre. Să ne uităm la cât de discreți sunt sfinții care urmează poruncile lui Hristos. Cine știe în realitate profunzimea suferinței, durerii, lacrimilor, părăsirii părinților, a patriei? Sfânta Parascheva, când a plecat la Ierusalim, s-a rugat foarte mult la icoana Maicii Domnului. Maica Domnului i-a spus să meargă în deșert. Cuvioasa Parascheva a stat câțiva ani în deșert și s-a întors iarăși la Locurile Sfinte pentru a se închina Mormântului Domnului. Sfânta a insistat să rămână în acele locuri, însă Maica Domnului i-a spus: ‘Tu ai un alt dar!’ Ascultătoare arătându-se Maicii Domnului, Sfânta Parascheva s-a întors în pustie. Iată cum Sfânta Parascheva a trăit în asceză, viața ei sfântă fiind rod al ascultării cuvântului Maicii Domnului’, a mărturisit arhimandritul Constantin Chirilă, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași.

Slujitorii Catedralei mitropolitane din Iași petrec ore în șir la racla Sfintei Parascheva, ascultând necazurile credincioșilor, spovedindu-i și dându-le un sfat.

‘Oamenii caută să ajungă an de an să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Sunt mulți cei care mărturisesc că după un necaz Sfânta Parascheva le-a alinat durerea. Sfânta Parascheva este foarte discretă și în mod minunat grabnic ajutătoare. Ea este o bineplăcută lui Dumnezeu prin harul pe care l-a dobândit și prin cinstea acordată ei care sporește. Cultul sfintei a fost redus la început, însă a crescut, astfel că este recunoscut la nivel internațional. Românii sunt reprezentați în afara țării și prin cinstea pe care o oferă Sfintei Parascheva’, explică părintele Chirilă.

Pelerinul care cere ajutorul unui sfânt trebuie să aibă o credință care să se manifeste în iubire și în rugăciune printr-o atitudine smerită. Astfel, el poate primi răspuns la cererile lui. ‘Sfinții sunt Biblia aplicată. Ei au pus în lucrare învățăturile Sfintei Scripturi, fiind permanent într-o creștere duhovnicească, în har și sfințenie. Credința trebuie manifestată în iubire și în rugăciune printr-o atitudine smerită. Sfinții, prin harul lui Dumnezeu, se îndumnezeiesc și se manifestă asemeni Mântuitorului Hristos. Sfânta Parascheva nu a trăit mulți ani pe pământ, însă iată la ce înălțime a ajuns. Un neam întreg o cinstește, i se închină și îi aduce în aceste zile credința, rugăciunea și dragostea lui. ‘Bucură-te Sfântă Parascheva, mult-folositoare’ nu este o expresie izvorâtă din mintea poetului care a scris acatistul, ci din realitatea vie care izvorăște în credința poporului’, remarcă arhimandritul Chirilă.

Apropiată de sufletele noastre

Mulțimea pelerinilor care vin încontinuu la Catedrala mitropolitană din Iași, dar mai ales în zilele hramului, să venereze moaștele Cuvioasei, cum e cunoscută între închinători, dă mărturie vie despre ajutorul lui Dumnezeu revărsat prin sfinții Săi. În capitala moldavă chiar a fost publicat, în 2011, un volum care conține mărturii recente ale pelerinilor Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva despre binefacerile venite prin mijlocirea ei la tronul Preasfintei Treimi. Așa cum precizează protos. Valerian Radu în prefața volumului intitulat ‘Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva’, ‘închinătorii au depus, benevol, într-o cutie de lemn amplasată în Catedrala mitropolitană, relatările minunilor, exprimându-și astfel recunoștința față de Sfânta Parascheva’.

De la binefacerile pe care pelerinii Cuvioasei le primesc zilnic, ce se constituie în ‘ferirea de boli, nevoi și necazuri’, până la relatarea cu exactitate a unor fapte cutremurătoare, care le-au schimbat radical viața, ajutorul Cuvioasei e mărturisit sincer, cu multă recunoștință și căldură. Iată ce scrie unul dintre pelerini: ‘(…) Când ne e dor de ea, toți ai casei venim să-i sărutăm mâinile sfinte. Ea se roagă la Bunul Dumnezeu pentru oameni’ (Constantin). Redăm integral o mărturie scurtă a unui închinător al sfintei, care a cunoscut în multe rânduri puterea mijlocirii ocrotitoarei Moldovei: ‘M-am bucurat de mult ajutor de la Sfânta Parascheva, de câte ori aveam nevoie: la școală, la examene, în familie, la serviciu, pentru sănătate, în viața de toate zilele. Cu ani în urmă, apropiindu-mă de moaștele Cuvioasei, mi-au dispărut durerile de spate și amețelile. Altă dată, fiind în spital, cu o zi înainte de intervenția chirurgicală, am trimis pe soția mea la Mitropolie pentru un acatist la Sfânta Parascheva. A doua zi, operația nu mai era necesară și vindecarea s-a produs ulterior, prin rugăciuni, răbdare și tratament. O altă minune a fost reușita repetată a elevilor mei, care au obținut premii numeroase la concursuri din țară și din străinătate. Sunt ajutat deseori prin inspirație deosebită în predarea cunoștințelor la elevi. Și mulțumesc din toată ființa mea Sfintei Parascheva pentru toate darurile, ea însăși fiind un dar prețios de la Bunul Dumnezeu, Căruia I se cuvine sfântă închinare’ (Calistrat, Iași).

Așa o simt toți cei care au cunoscut-o: grabnic ajutătoare, mult-folositoare, apropiată de sufletele lor.

‘Să nu-ți fie teamă! Eu te voi ocroti!’

Este emoționantă mărturia unui cititor al ‘Ziarului Lumina’, publicată în ediția electronică. ‘Mămica mea era studentă în anul I la Universitatea din Iași, când a început al Doilea Război Mondial. A trebuit să se refugieze în Ardeal cu familia, care locuia în Bacău. În noaptea premergătoare plecării, Cuvioasa i s-a arătat în vis. Mama îngenunchease lângă racla ei și Sfânta Parascheva s-a ridicat din raclă și, punându-i mâna pe creștetul capului, i-a spus: ‘Să nu-ți fie teamă! Eu te voi ocroti!’ Și așa a fost. Mama cu bunicii mei au sosit cu trenul după ce bombardamentul a avut loc. Așa au ajuns în gara Chitila și au găsit mormane de jăratec pe șinele de cale ferată, de la vagoanele incendiate de bombe, gări în ruină…

Când s-au întors în Bacău, nu au mai aflat nimic din lucrurile lăsate în casă, dar au găsit casa intactă, lucru extraordinar. Nici un membru al familiei nu a fost răpus în groaznicul război în care au murit și atât de mulți români. Cuvioasa Parascheva a ocrotit-o așa cum a promis!’ (Carmen, 12-10-2008). (Articol publicat în săptămânalul „Lumina de Duminică” din data de 14 octombrie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente