Când Biserica este sprijinită de către Stat, ea poate să ajute mai mult poporul

Referitor la opiniile exprimate în presă despre fonduri mai mari comparativ cu anul trecut alocate Bisericii Ortodoxe Române în proiectul bugetului de Stat pe 2009, aflat în dezbatere parlamentară, în contextul crizei economice, facem următoarele precizări:

În ansamblu, fondurile alocate Cultelor din România în proiectul de buget pentru 2009 sunt mai mici comparativ cu anul 2008, ținând cont și de nevoile reale ale acestora, iar majorarea sprijinului financiar al Statului pentru salariile clerului și personalului deservent se justifică întrucât nivelul acestui sprijin era cel mai mic în comparație cu sumele de bani oferite celorlalte categorii sociale. Precizăm și faptul că preoții nu sunt salarizați de către Stat, ci primesc doar un sprijin financiar, restul salariului fiind completat din contribuțiile benevole ale credincioșilor, în marea lor majoritate fiind din ce în ce mai săraci.

Referitor la creșterea sprijinului financiar acordat pentru comunitățile ortodoxe românești din străinătate, aceasta reprezintă o necesitate stringentă, având în vedere faptul că Biserica (parohia) este instituția în jurul căreia se adună majoritatea românilor aflați la muncă sau studii în străinătate. Așa cum de altfel se cunoaște, Patriarhia Română, prin ierarhii și preoții ei din străinătate, ajută la păstrarea identității de neam, credință, cultură și spiritualitate, precum și la integrarea socială a românilor în țările în care aceștia s-au stabilit.

Așadar, când Biserica este ajutată de către Stat sau de către alte instituții și persoane particulare, ea poate ajuta și mai mult, la rândul său, pe cei defavorizați.

Adesea, se cere Bisericii să fie mai prezentă și mai activă în societate pentru a ajuta diferite categorii sociale aflate în dificultate, dar se face zarvă când autoritățile de stat sprijină Biserica în intensificarea misiunii ei pastoral-misionare și sociale.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente