Campanie împotriva fumatului în licee și școli

Protopopiatul Iași II a găzduit ieri, 26 august a.c., conferința cu tema „Campanie antifumat pentru protejarea sănătății tinerilor liceeni fumători și nefumători din municipiul Iași și din orașul Soroca – Republica Moldova”. La sediul Protopopiatului Iași II, echipa proiectului a prezentat un scurt material cu privire la efectele fumatului și concluziile unui „Studiu de impact privind efectele fumatului asupra sănătății populației înscrise în ciclul mediu-liceal de studii în regiunea transfrontalieră Iași și Soroca”.

Prin campania împotriva fumatului în licee și școli s-a încercat conștientizarea elevilor care fumează de impactul negativ al acestei practici asupra sănătății și vieții spirituale. Au fost și activități care au presupus deplasarea în câteva licee din Basarabia și Iași, unde s-au organizat dezbateri cu privire la efectele negative ale fumatului. În fiecare liceu, a fost implicat în mod dinamic în activitățile proiectului câte un grup de zece elevi. Voluntarii care s-au implicat în proiect au participat la o serie de ședințe, unde au fost instruiți, pentru a ști fiecare ce are de făcut.

În campania inițiată de parohia „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Iași, șase grupuri de suport de câte zece elevi, din șase licee din Iași, respectiv Soroca, au împărțit pliante și au lipit afișe. „Unii erau fumători, alții nefumători. Aceasta era și condiția pe care ne-am asumat-o în proiect, ca în grupurile de suport să avem și fumători și nefumători, tocmai pentru ca acțiunea noastră să fie mai eficientă. Am avut ședințe în toate liceele respective. În Iași a fost vorba de Liceul «Mihai Eminescu», Liceul CFR și Liceul «Dimitrie Cantemir». În aceste licee s-au împărțit materiale informative cu privire la efectele negative ale fumatului și au avut loc ședințe cu tinerii din suport, dar și cu alți liceeni”, a explicat părintele Mihai Doroșincă, parohul de la „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.

Voluntarii au mers și la Prefectura Iași, Primăria Municipiului, Consiliul Județean și la instituții similare din Soroca, unde au prezentat situația din teren, dar și campania în sine. „Aceste instituții, fiind cu putere decizională, ar putea să se implice în aplicarea cu mai multă rigurozitate a legislației antifumat care există la noi în țară. În ceea ce ne privește, am reușit să facem ceea ce ne-am propus, ne-am atins obiectivele și sperăm ca de acum încolo, în ceea ce privește continuitatea proiectului, să reușim să desfășurăm acțiuni similare. Ca și componente, am mers pe două în principal: lupta împotriva fumatului, pentru cei care fumează și, în același timp, consolidarea dorinței de a nu fuma, pentru cei care nu fumează”, a mai adăugat părintele paroh.

Președintele Asociației Obștești „Soarta” din Republica Moldova, Asea Răilean, a prezentat pe scurt bilanțul campaniei antifumat care s-a desfășurat în trei licee basarabene și s-a arătat încântată de buna colaborare a ambelor părți. „Implementarea proiectului în cauză a avut un impact destul de mare. În primul rând, formarea grupurilor de suport, constituite din tineri din trei licee din Soroca. Împreună cu voluntari ai Asociației Obștești «Soarta», aceste grupuri au desfășurat o astfel de campanie în liceul rus Pușkin. Au continuat activitățile proiectului și în cadrul instituțiilor publice din raionul nostru: Consiliul Raional, Primăria, Direcția Generală de Învățământ Tineret și Sport, instituțiile medico-sanitare publice. Am mers chiar la parcul de autobuze, pentru că am văzut că majoritatea șoferilor de la maxi-taxi sunt cu țigara la volan. Este bine că elevii din Republica Moldova au avut posibilitatea să primească această informație de la colegii lor din România, care au fost un exemplu viu pentru ei. Aș vrea să menționez implicarea și rolul Bisericii de aici în rezolvarea problemelor comunității, lucru care din păcate în Republica Moldova nu se întâmplă”, a concluzionat Asea Răilean.

„Campania antifumat – grupuri de suport pentru liceeni și consiliere” face parte din programul de bună vecinătate și cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova (PHARE CBC 2005), program care a debutat la 1 decembrie 2007.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 198/ 27 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente