Campania de prevenire a abandonului Casa de copii nu este acasa a fost lansata oficial

Campania – realizata de un consortiu international de firme – va dura aproape un an si urmareste schimbarea atitudinii publice fata de problema copiilor institutionalizati si reducerea numarului de cazuri de abandon al minorilor, a afirmat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. El a aratat ca materialele publicitare se adreseaza in principal familiilor sarace, cu risc mare de abandon, precum si celor care pot interveni in prevenirea unor astfel de situatii (medici, preoti, politisti, profesori, autoritati locale). Campania consta in difuzarea gratuita la posturile de radio si televiziune a unui spot publicitar, in publicarea si distribuirea unor materiale publicitare de sensibilizare cu privire la problemele copiilor.

Totodata, a fost deschisa o linie telefonica gratuita 0-800-200-200 destinata celor care doresc sa anunte o situatie de criza in care este implicat un copil. Un grup de 16 specialisti raspunde solicitarilor telefonice si identifica cea mai buna solutie pentru fiecare caz. Nu in ultimul rind, a fost deschisa o pagina de internet privind problemele acestor copii, la adresa www.suflet.ro. Organizatorii campaniei spera ca, in urma acestei campanii, numarul copiilor abandonati sa scada semnificativ. Secretarul de stat Gabriela Coman, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA), a aratat ca, din decembrie anul trecut, in jur de 6.000 de copii au fost integrati in familii, aflandu-se fie in grija parintilor sau a asistentilor maternali, fie in familii de imprumut sau adoptive.

Reprezentantii sistemului de protectie a copilului au argumentat necesitatea acestei campanii prin rezultatele unui studiu realizat recent de un institut de sondare a opiniei publice, cu privire la atitudinea publica fata de problema copiilor institutionalizati. Potrivit acestui studiu, aproape jumatate dintre romani vad ca unica solutie in aceasta problema integrarea copiilor in familii. Totodata, atitudinea declarata fata de copiii institutionalizati este de compasiune si mila, aproape 15 la suta dintre subiecti afirmand ca minorii din institutiile de ocrotire sint ultima lor problema. In majoritate (64 la suta), subiectii cred ca statul ar trebui sa se ocupe de protectia copiilor abandonati, doar opt la suta dintre ei considerand ca opinia publica trebuie sa intervina.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente