Calendarul programului „Hristos împărtășit copiilor”

Lucrările seminarului „Hristos împărtășit copiilor” au continuat ieri, 28 august a.c., până în jurul orei 13:00. La ședințe au fost prezenți peste 30 de preoți, reprezentanți ai eparhiilor din țară, coordonator al discuțiilor fiind pr. dr. Constantin Naclad, managerul național al proiectului „Hristos împărtășit copiilor” și inspector pentru cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Miercuri, 28 august a.c., în a doua parte a manifestării, s-a discutat despre modul cum trebuie implementat programul. Astfel, s-a propus, în primul rând, un jurnal al activităților, dar și o revistă în care să apară articole ajutătoare pentru catehet sau pentru parohiile care au diferite activități în cadrul programului și care să le facă cunoscute și celorlalți. S-a discutat despre o fișă de evaluare care ar putea fi făcută de catehet, dar și despre o fișă de evaluare pentru copii și chiar pentru părinți. S-a vorbit și de necesitatea cunoașterii în detaliu a programului de către preot, de crearea unui fond catehetic misionar, de stabilirea ca zi de întâlnire duminica sau sâmbăta. Copiii ar trebui stimulați cu premii, excursii și tabere. Discuțiile de ieri de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” s-au axat pe hotărârea Sfântului Sinod din luna iulie, referitoare la proiectul „Hristos împărtășit copiilor”.

Preoții reprezentanți ai eparhiilor au discutat și despre un calendar de organizare a activităților. S-au făcut diferite propuneri și s-a ajuns la concluzia că un birou de catehizare la nivelul eparhiilor ar trebui să se înființeze până la data de 15 septembrie a.c.. Până la aceeași dată ar trebui făcută numirea de responsabili pentru organizarea și monitorizarea activităților catehetice și obținută aprobarea curriculumului biblic „Hristos împărtășit copiilor”. S-a discutat despre implementarea programului la protopopiate și parohii, cu rolul de a se mări apropierea copiilor și tinerilor de Hristos prin catehizare. La nivelul protopopiatelor s-a propus ca dată 1 octombrie, iar pentru parohii, 1 decembrie. Distribuția de materiale ajutătoare și a ghidurilor pentru copii și pentru catehet se va face după 1 decembrie. „Pasul oficializării este cel mai sensibil, dar suntem mulțumiți de ceea ce am realizat în aceste două zile. S-a hotărât, în primul rând, ca acest birou de catehizare să aibă o existență autonomă în cadrul unui sector din fiecare centru eparhial și să fie condus de un inspector responsabil cu cateheza parohială. Dorim ca fiecare ierarh care a delegat aici un reprezentant să înțeleagă pe viitor importanța acestuia, cât și a catehezei parohiale. Am stabilit și un calendar cu date fixe de organizare a activității catehetice, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să existe în modul cel mai clar dezvoltată infrastructura catehetică a Bisericii și înființarea birourilor până la data de 15 septembrie, prin numirea a câte unui preot responsabil, la nivelul fiecărui protopopiat, cu activitatea catehetică. Apoi, până la începutul lunii decembrie, vom stabili grupele de cateheză și copiii care se pot implica în acest proiect, urmând ca, mai apoi, să stabilim de comun acord și un calendar de distribuție a ghidurilor catehetice, așa încât să existe un început bun pentru fiecare parohie, din cele care vor înțelege necesitatea acestui demers catehetic, demers început și binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Sfântul Sinod”, ne-a declarat părintele Constantin Naclad.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 200/ 29 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente