Calendarele ortodoxe autentice se găsesc numai în biserici, mănăstiri și magazinele bisericești

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

Patriarhia Română a constatat faptul că la numeroase chioșcuri de difuzare a presei și în unele piețe agro-alimentare din București se vând calendare ortodoxe false care conțin numeroase greșeli liturgice și tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent și ale unor sărbători religioase etc.

Această situație prejudiciază imaginea și resursele financiare ale Bisericii, precum și bugetul de Stat prin evaziunea fiscală practicată, de regulă, de cei care le tipăresc și le vând prin încălcarea legislației în vigoare. În același timp, sunt înșelați cumpărătorii, care sunt induși în eroare atât în ceea ce privește proveniența bisericească a calendarelor, cât și a conținutului acestora.

În consecință, Patriarhia Română solicită instituțiilor de control abilitate ale Statului, Garda Financiară, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală și Protecția Consumatorului, să cerceteze aceste cazuri și să sancționeze persoanele fizice și juridice care produc și comercializează calendare pretins ortodoxe la chioșcurile de ziare și în piețele publice.

În conformitate cu Legea nr. 103/1992, Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe și de comercializare a acestora numai în biserici, mănăstiri și propriile magazine bisericești și nu a dat acordul în scris niciunei persoane fizice sau juridice pentru producerea și comercializarea acestora.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioșilor ortodocși să cumpere calendarele ortodoxe numai din biserici, mănăstiri și magazinele bisericești pentru a avea siguranța că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…