Calendare false in targuri si piete

In apropierea sarbatorilor de iarna, pe langa produsele de sezon comerciantii ofera, mai nou, spre vanzare, si calendare ortodoxe. Acest produs nu poate fi insa vandut decat in biserici, cultele avand dreptul legal si exclusiv asupra comercializarii lor.

Acestui fapt i se adauga si acela ca anul acesta au aparut calendare care nu respecta datele bisericesti. Cele contrafacute sunt usor de recunoscut, deoarece hartia si tiparitura sunt de proasta calitate. De exemplu, la Brasov au aparut calendare in care Postul Apostolilor Petru si Pavel nu corespunde datelor fixate de Patriarhia Romana, Rusaliile apar in zi de miercuri, in loc de luni, Sfantul Andrei nu este semnalat cu cruce rosie etc. Aceste calendare ar fi editate de Episcopia Bucurestiului, or, numele corect al acestei institutii este Arhiepiscopia Bucurestiului. Vanzatorii nu stiau ca aceste calendare contin greseli bisericesti.

Aceeasi problema, a calendarelor false, e intalnita si la Bucuresti si Reghin. Pr. Bogdan Ciubotaru, responsabilul cu relatii publice al Arhiepiscopiei Bucurestilor, reclama acest fapt. Arhiepiscopia Bucurestilor este singura institutie indreptatita sa editeze si sa comercializeze calendarul ortodox in Capitala si judetele Prahova, Giurgiu si Ilfov. Prin comertul ilicit se aduce un grav prejudiciu de natura spirituala credinciosilor ortodocsi, spune Pr. Ciubotaru. El isi sustine afirmatia prin informatiile eronate cuprinse in calendarele editate, imprimate si distribuite ilicit. Pr. Ciubotaru precizeaza ca obiectul de cult are scris pe el ca este editat de Arhiepiscopie, la fel ca si pretul (15.000).

Calendarele religioase falsificate au aparut si in pietele din judetul Mures. Au un singur atu: sunt mai ieftine decat cele obisnuite.

Caracteristicile falsului calendar: este editat de inexistenta Episcopie a Bucurestiului, are icoana Maicii Domnului in mijloc, iar anul 2002 este scris cu caractere rosii. Numele Mantuitorului este scris Isus, lipsindu-i, deci, un i.

Cea mai sigura este procurarea calendarului de la pangarele locasurilor de cult. Pentru a proteja acest obiect de cult, Patriarhia Romana a dispus introducerea unor elemente de siguranta, care sa nu fie reproduse de catre copiatoarele xerox sau de tipografiile obisnuite.

Cultele religioase au dreptul exclusiv de producere si valorificare a obiectelor, vesmintelor si tipariturilor de cult. Calendarele sunt asimilate obiectelor de cult potrivit legii 224/1992. Comercializarea lor constituie contraventie, iar ordonanta 92/2000 fixa amenzile de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei si confiscarea bunurilor. Legea 2/2001, care aproba ordonanta, marea amenzile de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente