‘Acest calendar are scopul de a promova spiritul unitatii intre toti crestinii’, este precizarea scrisa pe pagina de garda a calendarului crestin, romano-catolic – ortodox, 2006, tiparit in conditii grafice de lux in Germania si difuzat in tarile in care comunitatile romano-catolice convietuiesc alaturi de crestinii ortodocsi, informeaza cotidianul ‘Romania Libera’. De versiunea in limba romana a acestui frumos calendar ecumenic s-au ocupat Misionarii verbinti, Casa de Reculegere, din localitatea Traian, judetul Neamt, care au colaborat crestineste cu preotul ortodox Mihaita Popovici de la parohia ‘Precista Mare’, din orasul Roman, acelasi judet. In ce consta noutatea atat de fireasca a acestui calendar? In fiecare zi calendaristica sunt trecuti atat sfintii romano-catolici, cat si cei ortodocsi, la fel sarbatorile, cu denumirile si semnificatia lor, care nu coincid totdeauna. De exemplu, pentru ziua de 6 ianuarie 2006 sunt trecute denumirile ‘Epifania Domnului’, pentru romano-catolici, si ‘Botezul Domnului’, pentru ortodocsi, care au – dincolo de sonoritatea fonetica diferita – aceeasi semnificatie teologica a sarbatorii Bobotezei. In cel mai frumos spirit ecumenic, fiecare luna este insotita de o imagine semnificativa, intr-o succesiune care alterneaza icoane bizantine cu reprezentari picturale romano-catolice si lacase de cult ortodoxe. La aceeasi sugestie puternica a unitatii credintei in acelasi Dumnezeu-Creatorul contribuie si citatele tulburatoare din Maica Tereza si parintele Dumitru Staniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului al XX-lea, puse alaturi, pe spatele fiecarei luni calendaristice. In ansamblul sau, acest calendar ecumenic este un gest responsabil al iubirii crestine care unifica, o invitatie practica la unitatea crestinilor de pretutindeni.
Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021
În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod l-a ales prin vot…
Factobox: Schitul Prodromu, ctitorie românească. Alte contribuții românești în Sf. Munte Athos și semnificația lor
Partea de răsărit a Muntelui Athos, în care se găsește Schitul Prodromu, este o zonă foarte liniştită şi bogată în peşteri, preferată de sihaştrii români din vechime. Prezentăm o istorie a așezământului românesc din Sfântul…
Personalităţile înhumate în cimitirele din Eparhia Caransebeşului vor fi evidenţiate într-un volum omagial
Episcopia Caransebeșului intenționează să editeze un dicționar al personalităților înhumate în incinta cimitirelor parohiale din eparhie. Volumul urmează să fie publicat spre sfârşitul anului, anunţă episcopia. Iniţiativa face parte din programul eparhial dedicat anului comemorativ…
Episcopul vicar ales Nichifor Botoşăneanul despre arhierie: „Este cea mai grea și înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”
„Această slujire o consider a fi cea mai grea și cea mai înaltă ascultare care poate sta pe umerii unui călugăr”, a spus arhim. Nichifor Horia după alegerea sa în demnitatea de arhiereu şi a…
Primele declarații ale Arhiereului vicar ales al Devei: Datoria noastră este să fim alături de oameni
Arhim. Nestor Dinculeană și-a exprimat gândurile după alegerea sa ca Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei şi a subliniat datoria slujitorilor Bisericii faţă de păstoriţii lor. Pentru început, el şi-a manifestat „smerita recunoștință și…