Calea Sfinților s-a unit cu cea a Crucii în pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei

Peste 2.000 de credincioși și aproximativ 600 de preoți, monahi și monahii din Arhiepiscopia Bucureștilor au participat sâmbătă, 23 octombrie 2010, la tradiționalul pelerinaj ‘Calea Sfinților’, care s-a desfășurat în Capitală cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, informează ‘Ziarul Lumina’. Anul acesta, alături de moaștele sfântului ocrotitor și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a fost adus spre venerare Lemnul Cinstitei și de viață făcătoare Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, păstrat în Mitropolia de Drama din Grecia. Este pentru prima dată în istoria pelerinajului cu ocazia sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou când pelerinii se pot închina Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos.

La scurt timp după Sfânta Liturghie, în jurul orei 10:30, două coloane de pelerini, plecate în același timp de la Catedrala patriarhală și de la Catedrala ‘Sfântul Spiridon Nou’, au însoțit raclele în care se aflau moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Lemnul Cinstitei și de viață făcătoare Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul lumii, adus spre venerare la București de la Drama, din Grecia, precum și moaștele Sfinților Constantin și Elena.

Procesiunea cu racla Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar cea cu Sfânta Cruce și cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, de IPS Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost purtată în procesiune pe Bulevardul ‘Regina Maria’, iar cea în care se afla Lemnul Sfintei Cruci și cea cu moaștele Sfinților Constantin și Elena, pe strada ‘Bibescu Vodă’.

Pe parcursul procesiunilor, în jurul raclelor au cădit maicile de la mănăstirile Țigănești, Samurcășești, Ghighiu și Christiana, care întruchipau vechile diaconițe ce au cădit la Mormântul Domnului, iar tineri seminariști au cântat Acatistele Sfintei Cruci, Sfântului Dimitrie cel Nou și Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Înaintea procesiunilor, călugări de la Catedrala patriarhală, de la mănăstirile ‘Radu Vodă’ și ‘Sitaru’ băteau toaca și purtau praporii. Sute de pelerini, oameni aflați întâmplător pe stradă sau cei care locuiau în zonă s-au închinat cu evlavie sfintelor moaște și Lemnului Cinstitei și de viață făcătoare Cruci.

‘Vin în fiecare an la acest hram ca să înmulțesc rugăciunea’

Încă de la primele ore ale dimineții, alte sute și sute de pelerini au venit spre centrul orașului pentru a se închina la cinstitele moaște și pentru a săruta lemnul Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. ‘Am sărutat Lemnul Sfintei Cruci pentru iertarea de păcate și pentru cinstirea Sfintei Jertfe a Mântuitorului’, ne-a mărturisit Constanța, o credincioasă de 47 de ani din București, în Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon’. ‘Am o mare evlavie pentru Sfântul patron spiritual al Bucureștiului, mijlocitor al rugăciunilor mele la Domnul’, ne-a spus și Florina, de 57 de ani, din București. ‘Eu sunt seminarist. Sărut moaștele cu speranță de liniște, căldură sufletească și evlavie’, ne-a declarat Mihail. Florinel, de 71 de ani, din București, a venit la moaște pentru că este creștin-ortodox convins și are ‘un respect deosebit pentru Crucea pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu’. Dorește speranță, ajutor și liniște pentru copiii săi. ‘Eu sunt din Brașov și vin în fiecare an la acest hram ca să înmulțesc rugăciunea’, ne-a mărturisit Mihai, de 39 de ani, fost copil asistat într-un orfelinat din Capitală.

Lumina Carmen, de 21 de ani, tot din București, a venit încă de la ora 7:00 la rând pentru a săruta sfintele moaște pentru că ‘Sfântul Dumitru este ocrotitorul meu’.

Întâmpinarea Lemnului Sfintei Cruci în curtea Patriarhiei

În jurul orei 11:00, cele două procesiuni s-au întâlnit la Crucea de la baza Colinei Patriarhiei, de unde, după un scurt moment liturgic, au pornit într-o procesiune comună spre Catedrala patriarhală. Aici au fost întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei: Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, cărora s-a adăugat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Moaștele Sfântului Dimitrie și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena au fost așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, iar Lemnul Cinstitei Cruci a fost adus pe scena amenajată lângă Catedrala patriarhală.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt prin care a evidențiat rolul crucii în viața noastră, precum și ce simbolizează aducerea Sfintei Cruci din Grecia în România (cuvântul rostit de Părintele Patriarh este publicat integral în pagina 3 în ediția de astăzi).

Trebuie să mergem pe același drum

La rândul său, Înalt Preasfințitul Mitropolit Pavlos a subliniat importanța momentului, apreciindu-l drept ‘o mare sărbătoare, ca aceea din ziua Înălțării Sfintei Cruci’. ‘Cred că Sfântul Dimitrie cel Nou s-a bucurat să vadă venirea Cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, pentru că crucea a fost simbolul vieții sale. A constituit arma pe care el a folosit-o în nevoințele sale și în lupta sa cu demonii. Astăzi trăim și o dimensiune eshatologică a mesajului Bisericii noastre transmis lumii. Așa cum Biserica propovăduiește, la Înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos, neamurile vor fi întâmpinate cu simbolul Crucii. Toți oamenii își poartă crucea personală. De aceea, să nu vă temeți a purta crucea, pentru că crucea, întotdeauna, este urmată de înviere’, a mai spus Înalt Preasfinția Sa.

Mitropolitul de Drama a precizat în cuvântul său și faptul că Patriarhul nostru ‘se bucură de un prestigiu deosebit în rândul Bisericilor Ortodoxe care îi recunosc firea dinamică și înțelepciunea cu care ține bine în mâinile sale cârma Bisericii Ortodoxe Române’. ‘Preafericirea Voastră, înălțați poporului pe care îl păstoriți Cinstitul și de viață făcătorul Lemn al Crucii, ca să rămână atașat de credința noastră în Hristos și în Biserica Lui, să rămână fidel tradițiilor noastre creștine și astfel să se transmită mesajul mântuirii și al învierii noastre în Hristos în toată Europa, pentru că trebuie să mergem pe același drum în Europa și să transmitem tuturor mesajul de viață mântuitor al Sfintei Cruci’, a mai spus Înalt Preasfinția Sa, după care a mulțumit pentru modul în care delegația pe care o conduce a fost primită în Patriarhia Română.

La sfârșitul slujbei Polihroniului, Înalt Preasfințitul Pavlos a scos Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci din raclă, încrustat în forma unei cruci de argint, și l-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat pelerinii prezenți pe Dealul Patriarhiei.

Misiunea de a-L mărturisi împreună pe Hristos Europei

În încheiere, Patriarhul Bisericii noastre a mulțumit Mitropolitului Pavlos pentru acest frumos dar pe care ni l-a adus, Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, precizând că Biserica Ortodoxă Română și cea a Greciei au într-adevăr o misiune comună, aceea de a-L mărturisi pe Hristos Cel Răstignit și Înviat Europei, ‘pentru că, dacă suntem în Uniunea Europeană, atât Biserica Ortodoxă a Greciei, cât și Biserica Ortodoxă Română, aceasta înseamnă o misiune comună: să arătăm valorile Sfintei Ortodoxii. Și nu există o valoare a Sfintei Ortodoxii fără lumina Crucii și a Învierii în Ea. Deci, Sfânta Cruce, ca semn al iubirii jertfelnice a lui Hristos și al Învierii Lui, este lumina misiunii noastre comune. Dacă stăm în Uniunea Europeană doar pentru un trai mai bun, și acela nesigur, nu are rost. Noi avem ca țintă finală nu o împărăție din lumea aceasta, ci Împărăția Cerurilor. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în viața aceasta de călători, de pelerini, să avem întotdeauna crucea ca pe un steag, ca pe o călăuză în Împărăția iubirii Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh’, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei și de viață făcătoare Cruci a Mântuitorului nostru a fost așezată lângă cinstitele moaște, iar ierarhii, clericii și credincioșii li s-au închinat.

Comentarii Facebook


Știri recente