CALEA SFINȚILOR ESTE CALEA SFINTEI CRUCI: Cuvântul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la finalul procesiunii Calea Sfinților

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit la finalul procesiunii Calea Sfinților un cuvânt de învățătură pe esplanada Catedralei Patriarhale cu titlul:

CALEA SFINȚILOR ESTE CALEA SFINTEI CRUCI

Anul acesta, 2010, este Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești.

Când mărturisim credința ortodoxă în Sfânta Treime ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, pentru că Hristos Cel Răstignit și Înviat ne-a descoperit iubirea Preasfintei Treimi pentru lumea întreagă. Instrument de tortură și de ocară în antichitate, Crucea a fost transformată de Hristos în semn de biruință al iubirii smerite asupra egoismului, semn de biruință al sfințeniei asupra păcatului și semn de biruință al vieții asupra morții. Astfel Sfânta Cruce este semnul credinței în Iisus Hristos, Fiul veșnic al lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Iată de ce semnul luminos al Sfintei Cruci ne arată calea mântuirii sau calea vieții veșnice, iar Sfânta Cruce este prezentă în toate slujbele Bisericii Ortodoxe, pe Sfântul Altar, pe Iconostas, pe turlele bisericii, în casele creștinilor și pe mormintele creștinilor, pe marginea drumurilor sau la răscruce de drumuri, pe coline și munți, lângă izvoare sau fântâni. Peste tot Sfânta Cruce ne binevestește iubirea lui Hristos, iubirea Preasfintei Treimi pentru noi. Hristos Cel ce a spus „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6) este nedespărțit de Cruce, iar Crucea nedespărțită de Hristos. De aceea, Calea care ne arată Adevărul Vieții veșnice este Drumul sau Calea Crucii.

Puterea Sfintei Cruci a lui Hristos au cunoscut-o mai ales Sfinții Martiri, ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfinții Cuvioși, ca Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, dar și apărătorii credinței ortodoxe în luptă cu păgânismul sau în luptă cu ereziile, cum au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena, care au descoperit Crucea lui Hristos pe cer – Sfântul Constantin cel Mare, în anul 312, și în pământ – Sfânta Elena, în anul 326, la Ierusalim.

Iată, acum această Sfântă Cruce a lui Hristos, descoperită de Sfinții Împărați Constantin și Elena a ajuns la noi, la București, în preajma sărbătorilor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, amândoi fiind ocrotitori ai Capitalei României. Aceasta este o mare binecuvântare și o mare bucurie pentru noi toți în anul omagial al Crezului Ortodox, al credinței noastre în Hristos Cel Răstignit și Înviat, Care ne-a descoperit nouă iubirea Preasfintei Treimi pentru întreaga lume.

De aceea, ierarhi, cler și popor cântăm în pelerinajul pe Calea Sfinților: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și Sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim”.

Pentru această mare binecuvântare și pentru această mare bucurie, mulțumim din tot sufletul Înaltpreasfințitului Părinte Pavlos, Mitropolit de Dramas și Exarh al Macedoniei, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, ne-a adus aici la București Cinstitul Lemn al Sfintei și de viață-făcătoarei Cruci a lui Hristos, pentru ca toți pelerini veniți la hramul Catedralei Patriarhale din 27 octombrie să se închine Sfintei Cruci, păzitoarea creștinilor.

Aducerea Sfintei Cruci din Grecia în România în aceste zile este un simbol al comuniunii frățești între Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă Română, un semn de prietenie între poporul grec și poporul român. În același timp aceasta este o mărturie comună pe care trebuie să o aducem împreună toți creștinii astăzi, într-o lume în care se află multă suferință și multă dezorientare.

Felicităm pe toți pelerinii, ierarhi, clerici și mireni, care sunt aici prezenți și pe toți cei ce vor veni să primească ajutorul Sfintei Cruci și al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a ne întări în credință, nădejde și iubire, spre slava Preasfintei Treimi și mântuirea noastră.

†D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente