Călătoria spre veșnicie a Preasfințitului Părinte Ioachim Mareș, Episcopul Hușilor

La Catedrala episcopală din Huși, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a avut loc ieri, 27 aprilie 2009, slujba de înmormântare a Preasfințitului Părinte Ioachim Mareș, Episcopul Hușilor, care a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de 11 ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astăzi, Preasfințitul Ioachim va fi înmormântat, după dorința Preasfinției Sale, într-o criptă aflată în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău.

Programul liturgic a început la ora 7:00, cu slujba Utreniei. La ora 8:00, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, alături de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Casian, Episcopul Dunării de Jos, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Arhiepiscopia Iașilor și din Episcopia Hușilor. În tot acest timp, zeci de credincioși au intrat în Catedrala episcopală pentru a-și lua rămas-bun de la Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim.

Răspunsurile la strană, în timpul Sfintei Liturghii, au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huși. După slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan a adresat un scurt cuvânt preoților și credincioșilor îndurerați, prin care i-a îndemnat să se roage pentru sufletul Preasfințitul Ioachim. „Frați arhierei, preoți, dumneavoastră cei de față, participând la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie am reflectat destul de adânc la sensul vieții noastre, la tot ceea ce s-a petrecut în pelerinajul vremii împlinit de Preasfințitul Episcop Ioachim”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

După acest moment, în sunetul clopotelor și al toacăi, cortegiul – format din ierarhii care au săvârșit Sfânta Liturghie, la care s-a alăturat și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, preoți colaboratori, rudele defunctului și credincioși – a ieșit afară, unde, pe platoul din fața statuii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost oficiată slujba Înmormântării. Corul „Altarul” al Catedralei mitropolitane din Iași a dat răspunsurile la strană în timpul slujbei de înmormântare. La finalul slujbei, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de prohodire a Preasfințitul Ioachim. Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh a fost urmat de omagiul transmis de Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, din partea Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, care a fost citit de dl. Cristian Untea.

Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul și-a exprimat, în continuare, gândurile de recunoștință pentru cel de-al 50-lea episcop al Episcopiei Hușilor. „Trăim acum clipele despărțirii de cel care ne-a fost părinte duhovnicesc, care ne-a îndrumat, ajutat, înțeles, încurajat și, prin rugăciunea sa fierbinte, ne-a ocrotit permanent. Încercând a evoca viața Preasfințitului Ioachim, cel de-al 50-lea episcop al străvechii și mult încercatei Episcopii a Hușilor, într-un portret înscris în limite de timp, ne-am dat seama că este destul de dificil și ne-a cuprins teama că puținele cuvinte nu pot exprima sentimentele și gândurile ce le port din ziua în care m-a luat sub mantia arhierească, când prin mâinile neobosite și pline de har am primit chemarea și slujirea arhierească, în această sfântă catedrală. Cu durere ne despărțim de chipul plin de bunătate al Preasfințitului nostru Părinte Ioachim, dar nu suntem ca acei care nu au nădejde, ci credem că «Domnul care a murit și a înviat» (I Tesaloniceni 4, 13, 14) îl va învrednici de lumina și bucuria pe care Dumnezeu le-a pregătit tuturor celor ce-L iubesc pe El. Suntem încredințați pe deplin că Cel Care totdeauna a vestit Învierea s-a mutat senin și împăcat cu sine din această viață trecătoare spre cea veșnică, unde Dumnezeu a șters orice lacrimă și unde moarte nu mai este, nici plângere, nici strigăt, nici durere, căci cele dintâi au trecut (Apoc. 21, 3-4). Așa cum a trăit pe acest pământ, discret și foarte grijuliu de a nu supăra pe nimeni, tot așa pleacă din mijlocul nostru pentru a se ruga pentru noi. În lumina Învierii ne despărțim de părintele nostru, cerând de la Dumnezeu, Izvorul Vieții, ca să-l primească în împărăția Sa, iar nouă să ne dea puterea biruinței asupra durerii, căci El a biruit moartea și, prin Învierea Lui, bucurie a adus întregii lumi!”, a spus Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul. A urmat cuvântarea pr. Ioan Radu, care a citit mesajul din partea preoților din Eparhia Hușilor, a arhim. Serafim Bodnar, exarh al mănăstirilor din Episcopia Hușilor, care a citit mesajul din partea monahilor din eparhie.

Înaltpreasfințitul Teofan a citit mesajul din partea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei, în care a reliefat faptul că, deși cei care l-au cunoscut pe Episcopul Hușilor sunt cuprinși de durerea despărțirii, au, în același timp, nădejdea învierii. „Sub semnul salutului pascal de «Hristos a înviat» și «Adevărat a înviat», am poposit la Huși pentru o ultimă întâlnire pe acest pământ cu cel ce a fost și continuă a fi Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ioachim. Dumnezeu a rânduit, după a Sa purtare de grijă, ca sufletul robului Său, Ioachim Episcopul, să se îndrepte spre împărăția luminii în Săptămâna Învierii. În ziua Izvorului Tămăduirii, sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, părintele Episcop Ioachim a părăsit această lume. El s-a născut în cer, cum spuneau creștinii din vechime. Da, el s-a născut în cer, în acel cer spre care din străfunduri tânjește sufletul omului însetat de veșnicie, înfometat de înviere. Tristețea noastră este mare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, arhiereii Sinodului Mitropolitan din Moldova și Bucovina, ceilalți ierarhi ai Sfântului Sinod, viețuitorii sfintelor mănăstiri, preoții și credincioșii din parohii, membrii familiei sunt cuprinși de durerea despărțirii, dar, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, nu suntem precum cei care «nu au nădejde» (I Tes. 4-13)”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a amintit faptul că cel de-al 50-lea Episcop al Hușilor a plecat la Domnul în Săptămâna Luminată.

„Tristețea este mare, dar credința în Hristos, Cel mort și înviat, precum și nădejdea învierii celei de obște ne sunt izvor de convingere că Preasfințitul Episcop Ioachim trăiește. El este mai real în existența autentică decât suntem noi, cei așa numiți «vii», iar reîntâlnirea cu dânsul este o chestiune de zile, de ani, sau, cel mult de câteva zeci de ani. Aceasta a fost și convingerea Preasfințitului Ioachim; aceasta i-a fost și strădania de preot și arhiereu. Căci, ce este, oare, arhiereul, dacă nu un martor și un mărturisitor al morții și Învierii lui Hristos? În Săptămâna Învierii, Preasfințitul Episcop Ioachim a ajuns la liman. Următor prin durere și moarte lui Hristos Cel răstignit și îngropat, vlădica Ioachim se face următor Aceluiași Hristos – Biruitor asupra morții. «Luat dintre oameni, pus pentru oameni, spre cele ale lui Dumnezeu», după cuvântul Sf. Ap. Pavel, (Evrei 5-1), Părintele Episcop Ioachim a trecut în lumea veșniciei. Noi rămânem încă puțin în valea plângerii acestei lumi. Dar, după cuvântul aceluiași dumnezeiesc Apostol Pavel, suntem încredințați că moartea nu va putea să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru (Rom. 8-38). Deși pleacă dintre noi, Preasfințitul Episcop Ioachim rămâne totuși cu noi. Nimic nu poate să-i despartă pe cei ce au într-înșii dragostea lui Dumnezeu în Iisus Hristos”, a completat Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan.

După slujba Prohodirii, cortegiul funerar a înconjurat Catedrala episcopală din Huși, pe care Preasfințitul Ioachim a restaurat-o și înfrumusețat-o. În tot acest timp s-au intonat cântări specifice, iar clopotele și toaca au fost bătute până când cortegiul a ajuns la poarta Catedralei. De aici, sicriul cu trupul neînsuflețit al Preasfințitului Ioachim a fost dus la Biserica „Sf. Nicolae” din Bacău. Episcopul Ioachim Mareș va fi înmormântat astăzi, de la ora 11:00, în cripta din Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente