Cadrele didactice de Religie din județele Timișoara și Arad s-au întrunit la început de an școlar

În zilele de 20 și 21 septembrie 2012 au avut loc la Timișoara și Arad consfătuirile profesorilor de religie, cu prilejul începutului noului an școlar. În cadrul întâlnirilor au fost discutate o serie de subiecte privind ora de religie și organizarea acesteia în raport cu programa școlară, precum și aspecte legate de colaborarea dintre Biserică și Școală, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc vineri, 21 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Întâlnirea a avut loc în prezența Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, și a prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat mai multe subiecte privind buna desfășurare a orei de religie la clasă, precum și punerea în practică a cunoștințelor dobândite prin participarea elevilor la sfintele slujbe ale Bisericii și participarea la olimpiadele naționale. Cu acest prilej, au fost dezbătute aspecte privind pregătirea cadrelor didactice și perfecționarea acestora, fiind prezentate principalele direcții de pregătire. În continuare, au fost prezentate informații privind concursurile școlare transdisciplinare ‘Cultură și spiritualitate în România’ și ‘Cultură și civilizație în România’, ce se vor desfășura în perioada decembrie 2012 – mai 2013, respectiv ianuarie – martie 2013. Mai mulți profesori au vorbit la final despre organizarea orei de religie și completarea acesteia cu un program de lectură din Sfânta Scriptură și cu participarea la Sfânta Liturghie în zilele de duminică.

Întrunire la Facultatea de Teologie din Arad

La 20 septembrie 2012, în prezența Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în aula Facultății de Teologie ‘Ilarion V. Felea’ din Arad, s-a desfășurat Consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Aradului. La această întrunire, diac. prof. Florin Sirca, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad, a prezentat raportul de activitate pe anul școlar 2011- 2012. Alte subiecte pe ordinea de zi au vizat noutățile legislative și aspectele legate de metodologia predării religiei la clasa pregătitoare, mobilitatea mișcării personalului didactic în anul școlar 2011-2012 și 2012-2013, planificarea activităților metodice și precizări privind auxiliarele didactice folosite în predarea religiei în noul an școlar. Au fost prezentate noutățile comunicate la consfătuirea națională a inspectorilor școlari la disciplina religie, desfășurată în perioada 3-5 septembrie 2012 la Sarmizegetusa, și s-au confirmat responsabilii pentru cercurile pedagogice. Din partea Sectorului educațional al Arhiepiscopiei Aradului au fost prezentate aspecte legate de colaborarea Biserică – Școală, activitățile cu tinerii în cadrul centrelor parohiale pentru copii, stadiul derulării proiectelor patriarhale în care sunt implicați, alături de preoți, profesorii de religie.

În cuvântul adresat cadrelor didactice abilitate să predea disciplina religie în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a subliniat importanța transpunerii în practica educațională a coordonatelor prezentate în mesajul Preafericitului Daniel, transmis cu prilejul începerii noului an școlar, precum și a îndrumărilor primite pe linie bisericească, în vederea asigurării eficienței orei de religie și confirmării importanței chemării pe care profesorul o are în activitatea pastoral-misionară a Bisericii. ‘Din constatările cu prilejul vizitelor chiriarhale rezultă necesitatea unei mai strânse și constante conlucrări cu preoții parohi, nu doar în latura educațională, ci și în cea socială, filantropică, chiar medicală. Sunteți chemați să întăriți prestigiul Bisericii noastre prin implicarea în programele și inițiativele Patriarhiei și ale eparhiei, prin angajarea în acțiunile comemorative pe care le organizăm în acest an la nivel local: 200 de ani de învățământ pedagogic și 190 de ani de învățământ teologic la Arad, respectiv înființarea Preparandiei și Institutului Teologic, marile școli și colegii arădene având dintotdeauna ierarhii Aradului ca fondatori sau membri în forurile de conducere. Voi căuta și pe viitor să răspund invitațiilor la lecții sau la diferite festivități, în vederea asigurării legăturii cu Școala’, a spus Înalt Preasfinția Sa, urându-le participanților succes deplin în realizarea nobilei misiuni în noul an școlar.

Comentarii Facebook


Știri recente