Burse în străinătate pentru studenții facultății de teologie din Iași

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași, care vor să studieze în străinătate în cadrul programului LLP Erasmus 2011-2012, sunt așteptați, pe 22 martie, în Sala T17 a facultății de teologie ieșene, la o întâlnire de informare. Pe 8 aprilie, în Sala Profesorilor, va fi organizat interviul de selecție, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași a dezvoltat relații internaționale din vremea arhipăstorii ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În legătură cu posibilitățile de specializare acordate studenților, pe de o parte există programele de mobilitate studențească și a profesorilor, care se desfășoară prin Programul LLP Erasmus al Comisiei Europene, și programele individuale pe linie bisericească.

„Pentru anul acesta avem prevăzute câteva mobilități prin intermediul cărora trimitem studenți în străinătate pe baza unui acord bilateral. În momentul de față avem acorduri bilaterale cu facultăți sau departamente de teologie din țările membre ale Uniunii Europene, unde studenții au posibilitatea să se pregătească. Studenții pot să meargă la studii în străinătate minimum un semestru, maximum două semestre, finanțați de universitatea noastră. Programul vrea să uniformizeze și să compatibilizeze învățământul la nivel universitar în întreaga Europă”, spune pr. lect. dr. Dan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Programul de mobilități de practică

Anul acesta, Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași are posibilitatea de a trimite studenți la universități de renume.

Durham University, a treia universitate ca importanță și calitate din învățământul Regatului Unit al Marii Britanii, primește trei studenți, pe trei nivele, licență, masterat și doctorat.

În același timp, există programul de mobilități de practică, în cadrul căruia studenții trebuie să participe în instituții unde își efectuează practica, ce va fi ulterior folosită în procesul de angajare.

„Avem trei țări și patru centre cu care facem acest schimb de practică. Este vorba de două unități în Norvegia, la Trondheim, un centru de pelerinaj și misiune al Eparhiei Nidaros, și Sor Trondelag University College, un colegiu pentru educație și asistență socială unde studenții pot face practică în instituții de specialitate norvegiene. O altă colaborare o avem cu o parohie din Olanda, conducătorul acestei parohii fiind un specialist la nivel european în misiune urbană. Noi încurajăm și alte tipuri de burse, cum ar fi cea de la Institutul de Studii Superioare în Teologie Ortodoxă Chambésy, Elveția, pe care studenții o pot solicita. Instituția amintită oferă în fiecare an o bursă de master pentru studenții din estul Europei”, a adăugat pr. lect. dr. Dan Sandu.

Comentarii Facebook


Știri recente