Bunătatea Mântuitorului Iisus Hristos îl vindecă pe Zaheu de răutate, de zgârcenie și lăcomie

Creștinii ortodocși se află astăzi, 22 ianuarie 2012, în Duminica a XXXII-a după Rusalii. În toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a citit la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, (capitolul 19, versetele de la 1 la 10) fragment evanghelic în care ni se prezintă pocăința impresionantă a căpeteniei vameșilor, Zaheu. Evanghelia evidențiază faptul că Zaheu vameșul și-a înnoit sufletul după ce Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în casa acestuia.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că, în cazul lui Zaheu, Mântuitorul îi iartă păcatele nu datorită lacrimilor, ci datorită faptelor de pocăință ale acestuia.

„Zaheu nu a spus Doamne îmi pare rău pentru ce am făcut, sigur că îi părea rău, dar nu a mai apucat să exprime această părere de rău doar ca regret, ci a arătat pocăința sa prin dorința de îndreptare, prin milostenie, prin milostivire, prin hotărârea radicală de a împărți jumătate din averea sa săracilor și de a întoarce împătrit celor care i-a nedreptățit. Aici vedem că adevărata convertire sau schimbarea omului nu este una doar de ordin emoțional, sentimental, ci una care schimbă tot comportamentul. Nu doar pocăința căință, pocăința regret contează, ci pocăința manifestată în faptele pocăinței ca fapte de îndreptare, ca schimbare a vieții, ca schimbare a relației omului cu semenii săi pentru că și-a schimbat relația cu Dumnezeu”, a precizat Preafericirea Sa.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că bunătatea Mântuitorului Iisus Hristos îl vindecă pe Zaheu de răutate, de zgârcenie și de lăcomie: „Cum se explică această schimbare atât de radicală și de rapidă a sufletului mai marelui vameșilor Zaheu. Se explică prin faptul că bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu, care se arată prin Iisus Hristos și în Iisus Hristos, sunt atât de puternice încât pătrund dincolo de zgura păcatului și de întunericul patimii lăcomiei și reaprind Chipul lui Dumnezeu în om, dramul de bunătate care a mai rămas sub patima lăcomiei și sub asprimea comportamentului față de semeni. Astfel bunătatea Mântuitorului Iisus Hristos vindecă răutatea lui Zaheu, îl vindecă pe Zaheu de răutate, de zgârcenie și de lăcomie. Aici avem de-a face cu o convertire nu pentru că Zaheu ar fi fost pedepsit, amenințat, certat sau mustrat, ci pentru că a fost copleșit de o bunătate și de o cinste la care nu s-a așteptat”.

Textul evanghelic mai arată că Mântuitorul nu evaluează pe om în funcție de opinia publică, incapabilă, de cele mai multe ori, să cunoască sufletul omului în profunzime.

„Toată lume din Ierihon știa că Zaheu este un om lacom și nedrept, dar nimeni altul decât Iisus nu a citit în sufletul lui dorința de schimbare. Vedem aici că Mântuitorul Iisus Hristos ne învață pe toți să nu considerăm că un om care este păcătos este sortit pieirii, deja condamnat la moarte veșnică, ci ne dă speranța că orice om păcătos se poate întoarce la Dumnezeu, își poate schimba viața, se poate elibera de patimi egoiste și își poate schimba modul lui de a fi în relație cu semenii”, a mai spus Patriarhul României.

Evanghelia duminicii de astăzi îndeamnă și la milostenie, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Zaheu este singurul om bogat despre care Sfânta Scriptură lasă să se înțeleagă că s-a mântuit cu certitudine. Iar mântuirea el a obținut-o prin dărnicie, prin dorința de a-și schimba viața și de a repara greșelile pe care le făcuse, a mai precizat Părintele Patriarh Daniel, potrivit Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…