Buna Vestire sărbătorită pentru a 450 -a oară la Biserica Domnească de la Curtea Veche

Biserica Domnească de la Curtea Veche și-a serbat astăzi, 25 martie, hramul istoric închinat sărbătorii Bunei Vestiri. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În această zi de prăznuire a fost săvârșită Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia zilei din 26 martie, a Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil.

Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură după citirea pericopei Evanghelice, iar la finalul Sfintei Liturghii a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Numim praznicul de astăzi al Bunei Vestiri începutul mântuirii noastre, pentru că mântuirea oamenilor a devenit posibilă atunci când Dumnezeu în Persoana Logosului S-a făcut om. Pentru că în Evanghelia de astăzi nu vedem doar smerenia adâncă a Sfintei Fecioare care în numele umanității orgolioase care L-a înfruntat prin Adam și Eva pe Dumnezeu Creatorul prin faptul că nu au ascultat porunca primită în Rai. Astăzi vedem în Evanghelia de astăzi și smerenia adâncă a lui Dumnezeu. Smerenia Maicii Domnului este exprimată prin cuvintele ‘Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău’. Adică acceptă cu smerenie adâncă această lucrare a Preasfintei Treimi, zămislirea și nașterea Mântuitorului Iisus Hristos din preacuratul ei pântece”, informează TRINITAS TV.

De asemenea, după Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii.

Biserica Domnească este cel mai vechi lăcaș de cult din București. Ea a fost ctitorită de domnitorul Mircea Ciobanul în a doua domnie, în anul 1559. După moartea sa înfrumusețarea și pictarea Bisericii a fost făcută de fiul său, Petru cel Tânăr (1559-1569). Hramul istoric închinat Bunei Vestiri a fost sărbătorit pentru prima dată în anul 1560 în timpul domniei lui Petru cel Tânăr, iar din anul 1847 a primit un al doilea hram închinat Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente