‘Buna Vestire’ in Arhiepiscopia Iasilor

Manastirea Miclauseni se afla in sarbatoare

Actuala biserica a fost construita in anul 1823 de catre printul Dimitrie Sturdza si sfintita in acelasi an de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Maica Gabriela Turiceanu ne-a spus ca ‘biserica de la Manastirea Miclauseni a fost ridicata de catre Dimitrie Sturdza si sfintita in 1823 de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul unei mai vechi biserici, tot de piatra, ridicata tot de catre unul dintre Sturdzestii detinatori ai acestei mosii, care la randul ei a fost ridicata pe locul unei biserici din lemn din secolul al XV-lea’. In patrimoniul bisericii de la Manastirea Miclauseni se afla mai multe obiecte de mare valoare. Dintre acestea amintim si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, o Cruce care contine moastele a 14 sfinti, precum si un fragment din Lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. La Manastirea Miclauseni, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In cuvantul de la finalul acestei slujbe, IPS Sa a tinut sa aduca o veste buna acestei manastiri, si anume aceea ca se doreste demararea lucrarilor de consolidare a locasului de cult si impodobire a interiorului acestuia cu picture: ‘Anul acesta vom incepe expertiza pentru consolidarea bisericii, care este monument istoric, si indata dupa ce avem rezultatele expertizei sa facem lucrarile necasare care nu sunt prea multe, pentru a avea o siguranta a unei biserici consolidate, iar apoi sa incepem pictarea bisericii, deoarece biserica aceasta este frumoasa, dar nu are pictura. Ea nu a fost niciodata pictata, si intrucat avem aici maici care picteaza, noi dorim ca la anul pe vremea aceasta sa vedem pictura inceputa si ajunsa la jumatate. Cei care dintre dvs. doriti sa aveti binecuvantari deosebite la Mantuitorul Iisus Hristos si sa aveti ajutor de la Maica Domnului si de la Sf. Arhanghel Gavriil sunteti invitati sa ajutati dupa putinta, scriind acolo ‘donatie pentru pictarea Bisericii ‘Buna Vestire’ din Manastirea Miclauseni’.

Manastirea Durau are ca hram sarbatoarea Bunei Vestiri

Biserica actuala a manastirii a fost construita intre 1832 – 1835 pe locul unei vechi biserici de lemn, de catre cativa calugari de la Manastirea Neamt si Secu, ajutati de Safta Brancoveanu si de trei negustori din Piatra Neamt, apartinand manastirii de maici. Biserica a fost sfintita de catre mitropolitul Veniamin Costachi, primind hramul ‘Buna Vestire’. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri am aflat de la arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Prima documentare a Schitului Durau este cea din 1779, stareta fiind vestita schimonahie Nazaria, care a avut viata cuvioasa. La Schitul Durau, care a devenit in ultima vreme manastire, au trait numerosi calugari. De acest schit si-a legat numele si Tonitza care, impreuna cu cativa unecini de-ai sai, in prima parte a veacului XX, mai precis intre anii 1935 – 1937, au pictat cea mai mare parte a bisericii acestei manastiri intr-o tehnica speciala. Biserica principala a manastirii a fost construita in anii 1832 – 1835. In perioada regimului totalitar, manastirea a functionat ca biserica de parohie, iar cei mai multi dintre calugari au fost alungati, in timp ce casele manastirii au fost daramate in mod abuziv’. In anul 1991, in cadrul Manastirii Durau, cu binecuvantarea si prin stradania IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a luat fiinta Centrul Cultural-Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastru’. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre acest loc de promovare a spiritualitatii ortodoxe in dialog ecumenic: ‘Dupa anul 1990, cu binecuvantarea si prin stradania IPS Mitropolit Daniel si a vietuitorilor din locul respectiv, manastirea a trait o perioada de revigorare din toate punctele de vedere. Aici a luat fiinta Centrul Cultural-Pastoral ‘Sf. Daniil Sihastrul’ ca loc de promovare a spiritualitatii ortodoxe. In interiorul acestui Centru s-a amenajat si un paraclis care a fost pictat de catre arhim. Bartolomeu Florea de la Manastirea Sihastria. Slujba de sfintire a acestui Centru a fost savarsita la 30 octombrie 1995′.

Schitul Sihastria Voronei isi sarbatoreste hramul

Schitul este amplasat in apropierea Manastirii Vorona, in codrii Voronei, zona care a cunoscut in ultimii 500 de ani o intensa activitate duhovniceasca. Mai multe detalii despre istoricul bisericii Schitului Sihastria Voronei ne-au fost prezentate de arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Biserica Manastirii Sihastria Voronei a fost construita in anul 1857 in vremea staretiei lui Iosif Vasiliu, avand ctitor un grup de calugari. Trebuie sa amintim si de indemnul si ajutorul pe care l-a dat la construirea acestei biserici domnitorul de atunci al Moldovei, Mihail Sturdza. A fost sfintita la 25 martie 1864 de episcopul Chesarie, loctiitor de mitropolit al Moldovei. Ea a fost terminata in anul 1876. In 2005 s-au facut importante lucrari de reamenajare a bisericii, in interior si exterior, s-a schimbat acoperisul, fiind acoperita cu tabla de cupru si s-au realizat alte lucrari in spatiul manastirii’. De asemenea, parintele Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre pictura interioara a bisericii si obiectele de patrimoniu pastrate in biserica Schitului Sihastria Voronei: ‘Pictura interioara a bisericii a fost executata in veacul al XIX-lea, in stil neobizantin, de catre unul dintre vietuitorii manastirii, schimonahul Vladimir Macedon. Aceasta pictura nu se mai pastreaza, ci doar o parte dintre icoanele de pe catapeteasma si icoanele Maicii Domnului poarta semnatura acestui calugar. In 2005, inainte de canonizarea Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei, biserica mare a fost pictata la indemnul IPS Mitropolit Daniel si cu ajutorul numeroaselor manastiri si parohii din Arhiepiscopia Iasilor, in tehnica fresco’.

Paraclisul ‘Buna Vestire’ de la Manastirea Neamt se afla in sarbatoare

In turnul-clopotnita al Manastirii Neamt se afla paraclisul ‘Buna Vestire’, amenajat in anii 1818 – 1823 prin grija mitropolitului Veniamin Costache. Vechea incapere a clopotelor a fost transformata in altar, iar absidele naosului au fost scobite in grosimea zidurilor. Deteriorat in urma incendiului din noiembrie 1862, paraclisul a constituit obiectul unor ample lucrari de restaurare prin grija staretului Timotei, sfintirea savarsindu-se la 13 septembrie 1873 de catre mitropolitul Calinic Miclescu. Cu ocazia restaurarilor din 1953 – 1961, sub dusumeaua acestui paraclis s-a descoperit o icoana – Inaltarea Domnului – care initial se afla la exteriorul zidului, in partea de vest a constructiei din secolul al XVI-lea.

Schitul Horaicioara isi sarbatoreste hramul

Numit si Horaita Veche, schitul a cunoscut viata monahiceasca inca din a doua jumatate a veacului al XV-lea, dupa cum am aflat mai multe informatii de la arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Schitul Horaicioara a luat fiinta in a doua jumatate a veacului al XV-lea. In anul 1480, un parinte cu numele Chiriac, la porunca Sf. Voievod Stefan cel Mare, a ridicat din lemn prima biserica a acestui asezamant monahal. Astazi, locul sfintei mese a acestei biserici este marcat de o lespede de piatra, care a fost pusa la inceputul veacului XX cu cheltuiala sotilor Epifanie si Aglaia Curcut din satul Metocul Balan. Biserica actuala a schitului a fost ridicata din piatra in anul 1868 de catre arhim. Ermoghen Buhusi, fost staret al Manastirii Horaita, si a fost sfintita la 20 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, vicarul Episcopiei Romanului’. De asemenea, parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre patrimoniul Schitului Horaicioara si minunea savarsita aici de Maica Domnului: ‘Catapeteasma bisericii, in stil gotic si de mici dimensiuni, a fost realizata probabil in anul 1868. In urma rugaciunilor insistente a monahilor care vietuiau acolo, in timpul staretiei arhim. Ermoghen s-a petrecut o minune. Maica Domnului a facut sa izvorasca apa dintr-o stanca, afla la 50 m departare de biserica schitului. Acest izvor, singura sursa de apa din imprejurimi, a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau acolo cu credinta’.

Manastirea Bisericani se afla in sarbatoare

Monument istoric si de arhitectura religioasa, manastirea a fost ridicata de calugarii de la Manastirea Bistrita, incepand cu anul 1448. Acest sfant locas a fost terminat in anul 1521 de catre Stefanita Voda si infrumusetat de catre Petru Rares, iar in 1786 a fost refacut din temelii de catre Dimitrie Moruzzi. In 1959, Manastirea Bisericani a devenit schit al Manastirii Bistrita, dar in 1991 a redevenit manastire. Despre intemeierea Manastirii Bisericani ne-a vorbit protos. Serafim Mihali, staretul manastirii: ‘Manastirea Bisericani a fost construita pe temelia unei alte biserici de lemn avand ca si ctitor pe un mare sihastru, Cuviosul Iosif. Pe la anul 1474, cuviosul Iosif si cu ucenicii veniti din Valea Iordanului s-au asezat in aceata poiana si au purces la construirea unei biserici de lemn, care n-a dainuit prea mult timp, deoarece ea a fost distrusa din cauza navalirilor turcilor. S-a construit o alta biserica, tot din lemn, dar pe la anul 1498 ea a fost arsa de tatari. Din timpul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant s-a pus baza unei biserici din piatra, ea terminandu-se sub domnia lui Stefanita Voievod’. De asemenea, parintele Serafim Mihali ne-a mentionat si atentia pe care parintii de la Manastirea Bisericani o acorda bolnavilor internati la sanatoriul aflat in apropierea acestui sfant lacas: ‘La solicitarea bolnavilor ne ducem sa vizitam bolnavii, ii spovedim, ii impartasim, le citim rugaciuni pentru sanatate, pace si facem Taina Sf. Maslu. Activitatea filantropica o desfasuram in masura posibilitatilor noastre financiare’.

Schitul Bradicesti isi sarbatoreste hramul

Schitul Bradicesti este amplasat la granita dintre judetele Iasi si Vaslui. Mai multe amanunte despre istoricul schitului ne-a oferit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Manastirea Bradicesti a fost construita de unul dintre episcopii Husilor, Varlaam, in perioada 1691 – 1694. Aceasta biserica s-a construit pe un loc care s-a cumparat de catre episcopul Varlaam. Numerosi episcopi ai Husilor, printre care si episcopul Inochentie, au ajutat la permanenta innoire a acestei manastiri. In vremea lui Cuza, biserica manastirii a devenit biserica sateasca. In anul 1959, schitul s-a desfiintat, insa a fost reinfiintat dupa anul 1990. In prezent, in obstea manastirii vietuiesc 5 calugari’. De asemenea, parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a prezentat si aspectul exterior al bisericii si obiectele de patrimoniu ce apartin Schitului Bradicesti: ‘Biserica principala a manastirii a fost construita din lemn de stejar, avand peretii exteriori cu scandura de brad, in forma de cruce, si este impodobita cu patru turle. Icoanele din catapeteasma bisericii au fost pictate in ulei, in stil bizantin, si intreaga catapeteasma, lucrata artistic, dateaza din anul 1766. Cel care a suportat cheltuielile a fost episcopul de Husi, Inochentie’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Iasi se afla in sarbatoare

Acest sfant lacas a fost zidit intre 1816 – 1818, in locul unei alte biserici de lemn. Ctitorul principal al bisericii este logofatul Ioan Tautu, dar de-a lungul veacului al XIX-lea au purtat de grija mai multe familii si personalitati recunoscute. Despre istoricul acestei biserici am aflat mai multe detalii de la parintele paroh Iulian Necula, consilier economic al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Biserica ‘Buna Vestire’ din municipiul Iasi a fost ctitorita intre anii 1816 – 1818 si a avut ca principal ctitor pe vornicul Ioan Tautu si pe una dintre sotiile sale, Maria. Prea multe date biografice nu gasim despre ctitorul principal al bisericii, insa se pare ca el a avut un rol de ambasador al Moldovei la Inalta Poarta. Printre alti ctitori ai bisericii mai intalnim pe Mihail Kogalniceanu, pe Andronache Donici si pe arhiereul Meletie care a locuit si a slujit pentru o perioada de timp la Biserica ‘Buna Vestire’. Desi in exterior pare una ca forma comuna, parca apartinand stilului baroc-neoconstantinopolitan, in interior biserica este de o personalitate deosebita, in sensul ca are un interior aproape rotund, fiind foarte bine delimitate atat proscomidiarul, cat si diaconiconul. Catapeteasma este unica si de o valoare artistica deosebita’. De asemenea, parintele consilier Iulian Necula ne-a vorbit si despre monografia parohiei ‘Buna Vestire’ din Iasi, care va fi realizata cu prilejul implinirii a 190 de ani de la sfintirea lacasului de cult: ‘De la jumatatea anului trecut, membrii Consiliului si Comitetului parohial au fost implicati in redactarea monografiei parohiei, intrucat in anul 2008 vom sarbatori 190 de ani de la sfintirea bisericii. Ei se intrunesc saptamanal pentru a vedea ce date s-au mai cules, cum mai trebuie ordonat materialul. Aceasta monografie se face din initiativa IPS Mitropolit Daniel care a propus ca fiecare biserica sa aiba monografie. Monografia va fi una a parohiei si ea va cuprinde si personalitatile de seama care au locuit in parohia Buna Vestire. De asemenea, intentionam sa organizam si o expozitie cu obiectele de patrimoniu care au apartinut bisericii si care exprima darnicia ctitorilor, precum si ravna in ceea ce priveste cinstirea Maicii Domnului’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Botosani isi sarbatoreste hramul

Biserica din lemn a fost ridicata in anul 1995, insa despre acest sfant lacas ne-a vorbit mai mult parintele paroh Danut Vasile Afloarei: ‘Parohia ‘Buna Vestire’ din municipiul Botosani este o parohie noua, infiintata in anul 1995, intr-un cartier muncitoresc. Biserica este din lemn, in interior fiind captusita cu caramida, tencuita si pictata, fiind o bijuterie de arhitectura pentru ca aduce in sanul ei foarte multi credinciosi’. De asemenea, parintele paroh Danut Vasile Afloarei ne-a vorbit si despre asezamantul social amenajat in cadrul parohiei Buna Vestire din Botosani: ‘Am fost animat de credinta enoriasilor si am facut lucruri deosebite, astfel incat am terminat un asezamant social cu o arhitectura deosebita si cu o functionabilitate aparte. Avem aici o capela mortuoara, o trapeza mare cu bucatarie si cu tot ceea ce ne trebuie, vesela, tacamuri si pahare. Avem si un birou parohial in care suntem la curent cu tot ceea ce se intampla in parohie, astfel incat, pe langa activitatea pastorala si cea gospodareasca, cea filantropica este deosebita’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt se afla in sarbatoare

Acest sfant locas, decretat monument istoric, a fost construit de spatarul Iordache Darie in a doua jumatate a veacului al XVIII-lea si refacut apoi de catre fiul acestuia, postelnicul Iordache Darie, la 1829. Parintele paroh Dumitru Pantalon ne-a spus ca ‘biserica noastra este monument istoric de la 1790, facuta de boierul Iordache Darie, fiind completata de fiul sau la 1829, in timpul mitropolitului Veniamin Costachi. Biserica a avut cateva reparatii dupa ce a devenit parohie, ea fiind biserica boiereasca, la 1915, cand se face prima arcada mare, apoi la 1954 cand se face a doua arcada mare si la 1991 – 1996 cand se face actualul pridvor al bisericii si cafasul’. Parintele Dumitru Pantalon ne-a vorbit si despre dotarile din ultimii ani care au avut loc la aceasta biserica: ‘Biserica a fost dotata cu lucrari de pictura intre 1996 – 2005 si sfintita de IPS Daniel la 19 mai 1996. Apoi, a fost dotata cu anexe, o casa de praznuire, un monument istoric sfintit in anul 2001, un lumanarar sfintit in 2003, o clopotnita sfintita tot in 2003 de PS Calinic Botosaneanul’. In patrimoniul Bisericii ‘Buna Vestire’ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt se afla obiecte de cult de mare valoare, precum icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta icoana este o lucrare de interes deosebit, fiind socotita ca facand parte dintre obiectele aduse de Petru cel Mare din batalia de la Poltava, unde a reusit sa-l invinga pe Carol al XII-lea, regele Suediei, la 8 iulie 1709. De asemenea, parintele paroh Dumitru Pantalon ne-a spus ca ‘cel mai valoros obiect la bisericii noastre este o icoana a Maicii Domnului, de 400 de ani, o icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni, in jurul careia se aduna credinciosii’.

Comentarii Facebook


Știri recente