‘Buna Vestire’, in Arhiepiscopia Iasilor

Manastirea Durau are ca hram sarbatoarea Bunei Vestiri

Biserica actuala a manastirii a fost construita intre 1832 – 1835 pe locul unei vechi biserici de lemn, de catre cativa calugari de la Manastirea Neamt si Secu, ajutati de Safta Brancoveanu si de trei negustori din Piatra Neamt, apartinand manastirii de maici. Biserica a fost sfintita de catre mitropolitul Veniamin Costachi, primind hramul ‘Buna Vestire’. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri am aflat de la parintele ieromonah Hariton, duhovnicul Manastirii Durau: ‘Acest schit are cateva informatii istorice chiar din anul 1600, cand a fost construita aici o biserica si cateva chilii. Prima atestare documentara a Manastirii Durau este din anul 1779. Intre anii 1832 – 1835 a fost construita biserica actuala pe locul vechi al bisericii din lemn. Biserica a fost sfintita de catre IPS Mitropolit Veniamim Costachi’.

Sarbatoarea Bunei Vestiri este hramul Manastirii Miclauseni

Biserica Manastirii Miclauseni se afla astazi in sarbatoare. O prezentare a acestui sfant lacas ne-a fost facuta de catre maica Paisia Pintilie, eclesiarha mare a manastirii: ‘Istoricul Manastirii Miclauseni incepe la anul 1947, cand mosia Miclauseni a fost donata Episcopiei Romanului pentru a se infiinta aici o manastire de maici care isi va pastra pe vecie aceasta destinatie. La presiunea comunismului, Manastirea Miclauseni a fost inchisa la 1 mai 1953. In 1960, in Castelul de la Miclauseni s-a deschis o scoala pentru copiii cu deficiente mentale, iar biserica a functionat ca biserica de parohie, ceea ce a dus la o degradare continua a cladirilor. In anul 1990, la initiativa IPS Mitropolit Daniel, actualul Patriarh, Sf. Sinod aproba reinfiintarea acestei manastiri, iar in anul 1992 au sosit aici 5 maici de la Manastirea Dobrovat si incet-incet s-a format o noua obste. S-au recuperat terenurile agricole, iar in anul 2001 Castelul a revenit Manastirii Miclauseni. In prezent, obstea manastirii este formata din 35 de maici’. In patrimoniul bisericii de la Manastirea Miclauseni se afla mai multe obiecte de mare valoare. Dintre acestea amintim si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, precum si o Cruce care contine moastele a 14 sfinti, precum si un fragment din Lemnul Sfintei Cruci a Mantuitorului Iisus Hristos, dupa cum ne-a spus eclesiarha mare a manastirii: ‘Credinciosii care vin la Manastirea Miclauseni au posibilitatea sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, cat si la Crucea din argint, lucrata in filigram, care contine particele din moaste de la 14 sfinti si o particica din lemnul Sf. Cruci’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Iasi se afla in sarbatoare

Acest sfant lacas a fost zidit intre 1816 – 1818, in locul unei alte biserici de lemn. Ctitorul principal al bisericii este logofatul Ioan Tautu, dar de-a lungul veacului al XIX-lea au purtat de grija mai multe familii si personalitati recunoscute. Despre istoricul acestei biserici am aflat mai multe detalii de la parintele paroh Iulian Necula, consilier economic al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Biserica ‘Buna Vestire’ din municipiul Iasi a fost ctitorita intre anii 1816 – 1818 si a avut ca principal ctitor pe vornicul Ioan Tautu si pe una dintre sotiile sale, Maria. Prea multe date biografice nu gasim despre ctitorul principal al bisericii, insa se pare ca el a avut un rol de ambasador al Moldovei la Inalta Poarta. Printre alti ctitori ai bisericii mai intalnim pe Mihail Kogalniceanu, pe Andronache Donici si pe arhiereul Meletie care a locuit si a slujit pentru o perioada de timp la Biserica ‘Buna Vestire’. Desi in exterior pare una ca forma comuna, parca apartinand stilului baroc-neoconstantinopolitan, in interior biserica este de o personalitate deosebita, in sensul ca are un interior aproape rotund, fiind foarte bine delimitate atat proscomidiarul, cat si diaconiconul. Catapeteasma este unica si de o valoare artistica deosebita’.

Paraclisul ‘Buna Vestire’ de la Manastirea Neamt isi sarbatoreste hramul

In turnul-clopotnita al Manastirii Neamt se afla paraclisul ‘Buna Vestire’, amenajat in anii 1818 – 1823 prin grija mitropolitului Veniamin Costache. Vechea incapere a clopotelor a fost transformata in altar, iar absidele naosului au fost scobite in grosimea zidurilor. Deteriorat in urma incendiului din noiembrie 1862, paraclisul a constituit obiectul unor ample lucrari de restaurare prin grija staretului Timotei, sfintirea savarsindu-se la 13 septembrie 1873 de catre mitropolitul Calinic Miclescu. Cu ocazia restaurarilor din 1953 – 1961, sub dusumeaua acestui paraclis s-a descoperit o icoana – Inaltarea Domnului – care initial se afla la exteriorul zidului, in partea de vest a constructiei din secolul al XVI-lea.

Manastirea Bisericani se afla in sarbatoare

Monument istoric si de arhitectura religioasa, manastirea a fost ridicata de calugarii de la Manastirea Bistrita, incepand cu anul 1448. Acest sfant locas a fost terminat in anul 1521 de catre Stefanita Voda si infrumusetat de catre Petru Rares, iar in 1786 a fost refacut din temelii de catre Dimitrie Moruzzi. In 1959, Manastirea Bisericani a devenit schit al Manastirii Bistrita, dar in 1991 a redevenit manastire. Despre intemeierea Manastirii Bisericani ne-a vorbit protos. Serafim Mihali, staretul manastirii: ‘Manastirea Bisericani a fost construita pe temelia unei alte biserici de lemn avand ca si ctitor pe un mare sihastru, Cuviosul Iosif. Pe la anul 1474, cuviosul Iosif si cu ucenicii veniti din Valea Iordanului s-au asezat in aceasta poiana si au purces la construirea unei biserici de lemn, care n-a dainuit prea mult timp, deoarece ea a fost distrusa din cauza navalirilor turcilor. S-a construit o alta biserica, tot din lemn, dar pe la anul 1498 ea a fost arsa de tatari. Din timpul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant s-a pus baza unei biserici din piatra, ea terminandu-se sub domnia lui Stefanita Voievod’. De asemenea, parintele staret Serafim Mihali ne-a mentionat si atentia pe care parintii de la Manastirea Bisericani o acorda bolnavilor internati la sanatoriul aflat in apropierea acestui sfant lacas: ‘La solicitarea bolnavilor ne ducem sa vizitam bolnavii, ii spovedim, ii impartasim, le citim rugaciuni pentru sanatate, pace si facem Taina Sf. Maslu. Activitatea filantropica o desfasuram in masura posibilitatilor noastre financiare’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt isi sarbatoreste hramul

Acest sfant locas, monument istoric, a fost construit de spatarul Iordache Darie in a doua jumatate a veacului al XVIII-lea si refacut apoi de catre fiul acestuia, postelnicul Iordache Darie, la 1829. Parintele paroh Dumitru Pantalon ne-a spus ca ‘biserica noastra este monument istoric de la 1790, facuta de boierul Iordache Darie, fiind completata de fiul sau la 1829, in timpul mitropolitului Veniamin Costachi. Biserica a avut cateva reparatii dupa ce a devenit parohie, ea fiind biserica boiereasca, la 1915, cand se face prima arcada mare, apoi la 1954 cand se face a doua arcada mare si la 1991 – 1996 cand se face actualul pridvor al bisericii si cafasul’. Parintele Dumitru Pantalon ne-a vorbit si despre dotarile din ultimii ani care au avut loc la aceasta biserica: ‘Biserica a fost dotata cu lucrari de pictura intre 1996 – 2005, si sfintita de catre PF Parinte Patriarh Daniel la 19 mai 1996. Apoi, a fost dotata cu anexe, o casa de praznuire, un monument istoric sfintit in anul 2001, un lumanarar sfintit in 2003, o clopotnita sfintita tot in 2003 de PS Calinic Botosaneanul’. In patrimoniul Bisericii ‘Buna Vestire’ din cartierul Darmanesti – Piatra Neamt se afla obiecte de cult de mare valoare, precum icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta icoana este o lucrare de interes deosebit, fiind socotita ca facand parte dintre obiectele aduse de Petru cel Mare din batalia de la Poltava, unde a reusit sa-l invinga pe Carol al XII-lea, regele Suediei, la 8 iulie 1709. De asemenea, parintele paroh Dumitru Pantalon ne-a spus ca ‘cel mai valoros obiect la bisericii noastre este o icoana a Maicii Domnului, de 400 de ani, o icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni, in jurul careia se aduna credinciosii’.

Biserica ‘Buna Vestire’ din Botosani se afla in sarbatoare

Biserica din lemn a fost ridicata in anul 1995, in prezent facandu-se pregatiri pentru construirea unei biserici din zid, insa despre acest sfant lacas ne-a vorbit mai mult parintele paroh Danut Vasile Afloarei: ‘Parohia ‘Buna Vestire’ din municipiul Botosani este o parohie noua, infiintata in anul 1995, intr-un cartier muncitoresc. Biserica este din lemn, in interior fiind captusita cu caramida, tencuita si pictata, fiind o bijuterie de arhitectura pentru ca aduce in sanul ei foarte multi credinciosi’. De asemenea, parintele paroh Danut Vasile Afloarei ne-a vorbit si despre asezamantul social amenajat in cadrul parohiei Buna Vestire din Botosani: ‘Am fost animat de credinta enoriasilor si am facut lucruri deosebite, astfel incat am terminat un asezamant social cu o arhitectura deosebita si cu o functionabilitate aparte. Avem aici o capela mortuara, o trapeza mare cu bucatarie si cu tot ceea ce ne trebuie, vesela, tacamuri si pahare. Avem si un birou parohial in care suntem la curent cu tot ceea ce se intampla in parohie, astfel incat, pe langa activitatea pastorala si cea gospodareasca, cea filantropica este deosebita’.

Comentarii Facebook


Știri recente