Buna Vestire – Hramul Mitropoliei Clujului

Sărbătoarea Bunei Vestiri marchează pentru clujeni întronizarea, la 25 martie 2006, a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, ca primul mitropolit al Clujului. La cinci ani de la acel moment, Înalt Preasfințitul Andrei a fost întronizat ca al doilea mitropolit al Clujului, fapt care a făcut din sărbătoarea Bunei Vestiri un hram al Mitropoliei Clujului, conform unui comunicat de presă al mitropoliei.

În acest sens, mai multe evenimente culturale și religioase marchează sărbătoarea Bunei Vestiri. Astăzi, după Sfânta Liturghie, soborul ierarhilor și preoților se va îndrepta, în procesiune, spre Calea Turzii, unde se va pune piatra de temelie pentru un Centru Misionar, care-l va avea ca patron pe Sfântul Apostol Andrei.

De vineri, 23 martie, relicva de mare preț a bucății din Cinstitul lemn al Sfintei Cruci de la Mănăstirea Panaghia Sumela din Mitropolia de Veria, Nausa și Kambania – Grecia, a fost adusă la Cluj, spre închinare credincioșilor români, de o delegație condusă de Mitropolitul Panteleimon, din care face parte și Arhimandritul Pavlos Stamatas, starețul Mănăstirii Sumela. Delegația a fost întâmpinată pe Aeroportul Internațional din Cluj, de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, însoțiți de un grup de preoți de la Centrul eparhial.

Prețioasa relicvă a fost dusă la Centrul mitropolitan, unde a fost întâmpinată de preoți și credincioși, după care, de la ora 17:15 a fost purtată în procesiune până în Catedrala mitropolitană și așezată într-un loc special amenajat spre închinare. De la ora 18:00, s-a oficiat în Catedrală slujba privegherii în cinstea Sfintei Cruci.

Sâmbătă, delegația greacă a facut o scurtă vizită în Ceanu Mic din Protopopiatul Turda, după care a vizitat Mănăstirea Mihai Vodă. De la ora 17:00, a avut loc Concertul Anual al Fundației Bartolomeu în Sala Auditorium Maximum, susținut de Cvartetul Transilvan, prefațat muzical printr-un microrecital al Coralei Psalmodia Transylvanica și deschis printr-o conferință susținută de teologul și diplomatul Teodor Baconschi, dupa cum a declarat pentru Ziarul Lumia, Ediția de Transilvania, pr. Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei.

Hotărârea aducerii fragmentului din Cinstitul lemn al Sfintei Cruci la Cluj a fost luată la hramul Mitropoliei Veriei, cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie cel Nou din Veria, la care a participat și o delegație a Mitropoliei Clujului, în frunte cu IPS Andrei.

Potrivit arhimandritului Pavlos Stamatas, stareț al Mănăstirea Panaghia Sumela și membru al delegației, fragmentul din Sfânta Cruce este al treilea ca mărime din lume, după cel de la Ierusalim, și cel de la la Mănăstirea Xiropotamu, din Sfântu Munte.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…