Bucurii duhovnicești pentru credincioșii din municipiul Marghita

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat duminică, 22 ianuarie 2012, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din municipiul Marghita. Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși, precum și a oficialităților locale, în demisolul bisericii parohiale, aflată în construcție din anul 1990, pe un teren donat Bisericii Ortodoxe de către comunitatea reformată maghiară din localitate, informează părintele Bogdan Pop.

Cu această ocazie, părintele paroh Ioan Șugar, protopopul Marghitei, a adresat un cuvânt de mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie, încredințându-l că, în ciuda dificultăților economice, comunitatea creștinilor din Marghita își unește toate eforturile și resursele materiale și spirituale pentru a duce la bun sfârșit lucrările la acest edificiu bisericesc monumental și totodată reprezentativ pentru întreaga zonă de nord-vest a eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Sofronie a evidențiat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică duminicală: „Mântuitorul Iisus Hristos ne avertizează, prin cuvintele acestei pericope evanghelice, că a venit să mântuiască „pe cel păcătos”. Și cine dintre noi nu este păcătos? Cine, oricât de puțin sau de mult ar trăi, nu ajunge să săvârșească păcate? Așadar, fiecare dintre noi se regăsește în Zaheu vameșul, păcătosul. El își recunoaște greșelile în fața Domnului Hristos și încearcă să remedieze consecințele păcatelor și nedreptăților sale „întorcând împătrit” și împărțind săracilor jumătate din averea sa. Aceasta este, de fapt, și căutarea noastră în „scaunul spovedaniei”, în fața icoanei Mântuitorului, având ca martor preotul duhovnic, de a ne recunoaște păcatele și de a primi iertare de la Dumnezeu. Atitudinea noastră, sugerată de exemplul vameșului Zaheu, este aceea de a ne lupta să ne desprindem și să luăm distanță față de păcatele noastre și de a-L primi pe Hristos în comuniune cu noi, de a asculta cuvântul Mântuitorului la ușa conștiinței noastre: „astăzi trebuie să rămân în casa ta” și „să urcăm” împreună cu Zaheu în sicomor ca să-L căutăm, să-L găsim și să-L primim cu bucurie pe Hristos Domnul în sufletul nostru, în viața noastră”.

În final, ierarhul a remarcat faptul că în cei patru ani și jumătate de la consacrarea demisolului bisericii ca spațiu liturgic, credincioșii în frunte cu preoții slujitori au reușit să susțină și să realizeze lucrări de anvergură, ceea ce este pe deplin meritoriu, fiind îndemnați și pe mai departe „să iubească podoaba casei lui Dumnezeu”, să-și întărească forțele pentru a depăși vicisitudinile acestor vremuri prin rugăciune și unitate căci „unde-s doi puterea crește”.

Comentarii Facebook


Știri recente