Bucurii duhovnicești pentru credincioșii din Episcopia Caransebeșului

Duminica Lăsatului sec de brânză a fost prăznuită prin rugăciune și comuniune euharistică la Catedrala istorică ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Caransebeș’. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a aniversat șase ani de slujire arhierească în Caransebeș și a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de consilierii eparhiali și de cei patru protopopi ai eparhiei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a aniversat cei șase ani de slujire arhierească în Eparhia Caransebeșului prin rugăciune, săvârșind Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul împărtășirii credincioșilor, s-a citit rugăciunea potrivită de Biserică pentru începutul Postului Mare.

Bucuria duhovnicească a fost împărtășită și de elevii seminariști și studenții teologi ai școlilor teologice caransebeșene, precum și numeroși credincioși care au participat la slujbă. Toți cei prezenți au felicitat pe chiriarhul eparhiei, care de șase ani poartă arhierește destinele Episcopiei Caransebeșului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul ‘Gheorghe Dobreanu’ al Catedralei istorice din Caransebeș, condus de către prof. Mariana Ponețchi.

În încheiere, ierarhul a conferit dirijorului corului distincția eparhială Ordinul ‘Episcop Elie Miron Cristea’ clasa a II-a pentru mireni, în semn de prețuire și binecuvântare pentru efortul depus în păstrarea valorilor muzicale corale din Banat.

Cel mai tânăr episcop titular

În data de 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului Preasfințitul Lucian Mic, în acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Preasfinția Sa a fost atunci cel mai tânăr dintre episcopii titulari din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, iar lucrul acesta s-a dovedit a fi o importantă devenire pentru eparhia încredințată. Tinerețea i-a oferit forța necesară pentru împlinirea nu doar a unor proiecte noi, ci și pentru ducerea la îndeplinire a idealurilor visate de înaintașii din scaunul arhieresc de la Caransebeș. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebeș, de la rectitorirea episcopiei în anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale în orașul de reședință. Rânduiala lui Dumnezeu a fost ca mărețul ideal să fie împlinit nu de mult, la 12 septembrie 2010, sub arhipăstorirea Preasfințitului Lucian, dată la care întreg Banatul de munte a prăznuit sfințirea Catedralei ‘Învierea Domnului’. Ca o răsplată a împlinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a unui numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fără îndoială, cea mai importantă realizare petrecută în Episcopia Caransebeșului după întemeierea ei, în anul 1865.

Preasfințitul Lucian, în duhul dragostei pentru Biserica lui Hristos, a desfășurat și o activitate pastorală cuprinzătoare. Pentru că prezența episcopului în mijlocul credincioșilor este semn al unității și rod al credinței, cercetarea cu timp și fără timp a comunităților din eparhie a fost grija pastorală cea mai de căpătâi a ierarhului nostru. Acum, la șase ani de păstorire a Caransebeșului, nici o biserică și comunitate parohială nu a rămas necercetată. Toate cele 228 de parohii, filii și centre misionare din eparhie au fost vizitate pentru folosul duhovnicesc al credincioșilor sau cu ocazia târnosirilor, a binecuvântării aduse lucrărilor de edificare, amenajare sau restaurare. A hirotonit peste 120 de clerici și a impulsionat ridicarea și renovarea a numeroase biserici. Este de menționat că, în acești șase ani de slujire arhierească, Preasfințitul Părinte Lucian a târnosit peste 60 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 120 au fost binecuvântate în urma unor lucrări de refacere și amenajare.

A fost amplificată lucrarea socială

În această perioadă au fost înființate numeroase centre în cadrul cărora se desfășoară activități filantropice. Centrul de zi pentru copii din Caransebeș; Centrul de igienă pentru mamă și copil din Caransebeș; Centrul de primire în regim de urgență ‘Sfântul Nicolae’ din Caransebeș, Centrul pastoral-misionar ‘Arhiereul Filaret’ din Caransebeș, Așezământul social-eclesial ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ din Bocșa Română, axat pe prevenirea abandonului infantil și evitarea instituționalizării copiilor din familiile cu probleme. De asemenea, Centrul de servicii comunitare din Mehadia care cuprinde un azil de bătrâni și o cantină socială, Centrul pentru tineret ‘M9’ din Moldova Nouă, destinat prevenirii activităților stradale de tip infracțional ale tinerilor din zonele miniere defavorizate) și Așezământul medical creștin ‘Acoperământul Maicii Domnului’ din Marga, aflat în prezent în construcție.

Preasfințitul Lucian a însuflețit și activitatea culturală a județului nostru. Preasfinția Sa este autorul a numeroase cărți și studii de teologie și istorie bisericească, fiind și un permanent promotor al cercetării științifice responsabile. Pe aceeași linie de promovare a culturii se înscrie și inaugurarea și sprijinirea manifestării anuale intitulate ‘Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin’, eveniment ce întrunește festivaluri de muzică corală, de poezie în grai bănățean spre o mai mare dezvoltare și cunoaștere a culturii populare, dar și un simpozion internațional de istorie și spiritualitate bănățeană, la care participă an de an ierarhi de seamă ai Bisericii noastre, teologi și cercetători din țară și străinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente