Bucurii duhovnicești pentru bănățeni

Ierarhii din Banat au slujit duminică și au adus cuvinte de folos credincioșilor care s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie. La Timișoara a continuat cinstirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Catedralei mitropolitane, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la invitația preotului paroh Romică-Dorin Confideratu și a Consiliului parohial, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Ignești, Protopopiatul Sebiș. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat și sfințit lucrările de reparații exterioare efectuate la biserica parohială cu hramul ‘Înălțarea Domnului’ și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. IPS Timotei a fost întâmpinat de Ioja Beni, protopop al Sebișului, și de numeroși credincioși, iar copiii îmbrăcați în frumoasele costume populare i-au oferit Înalt Preasfințitului flori. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Timotei a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci: ‘Lepădarea de sine și luarea crucii este și armonizarea voii libere a ființei umane cu voia dumnezeiască, spre săvârșirea binelui, care să fie mărturisită prin pecetea crucii. Astfel încercările vieții însele însemnează o jertfă ce se înalță spre Dumnezeu, așa cum îndeamnă chiar hramul acestei biserici, Înălțarea Domnului, iar alăturarea creștinului tuturor celor în suferință aduce ca răsplată trăirea în veșnicia Împărăției cerurilor’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii preotul paroh, care a revigorat viața duhovnicească a parohiei, a fost hirotesit întru iconom. În încheiere, acesta a adus mulțumiri IPS Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o poartă față de credincioșii săi, soborului de preoți pentru împreună-slujire și bunilor credincioși care l-au sprijinit nemijlocit pe toată perioada celor aproape 10 ani de activitate pastoral-misionară în această parohie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Facultății de Teologie din Arad, condus de prof. dr. Mircea Buta. La anul 1755 satul nu avea biserică și era filie la Parohia Buhani. După acest an a fost construită o biserică de lemn, de la care în colecția de obiecte vechi bisericești de la Mănăstirea Arad – Gai se păstrează două icoane de lemn datate ca fiind din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În anul 1823 este sfințită o nouă biserică de lemn cu hramul ‘Înălțarea Domnului’, edificată pe locul numit Câmpul Bisericii. În 1904 a fost ridicată o altă biserică de lemn ce purta hramul celei vechi. În anul 1986 această biserică a fost demolată, în locul ei fiind construită din cărămidă, în anii 1988-1992, actuala biserică cu hramul ‘Înălțarea Domnului’, prin strădania obștei credincioșilor. Biserica, în formă de navă, este acoperită cu țiglă, iar pictura este realizată în tehnica fresco.

Un nou lăcaș de cult sfințit în Episcopia Caransebeșului

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit biserica Schitului Petroșnița cu hramurile ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ și ‘Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei’. Apoi a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși din satele de pe Valea Timișului. În cadrul acesteia, părintele duhovnic Onufrie Ocu a fost hirotesit protosinghel, iar ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal au primit din partea ierarhului acte de cinstire. În cuvântul său de învățătură, chiriarhul a subliniat importanța rugăciunii comune a tuturor credincioșilor la sfințirea bisericii: ‘De azi înainte aveți aici la Petroșnița, la acest schit, o biserică târnosită, o biserică sfințită la care puteți veni în fiecare duminică și sărbătoare, și mai ales la hram, pentru a vă închina și pentru a dobândi sănătate sufletească și trupească, iertare de păcate, tămăduire de boli, binecuvântare și mântuire. Toți cei care ați ținut să fiți astăzi aici prezenți sunteți ctitori, binefăcători și închinători ai acestei sfinte mănăstiri și de multe ori astăzi v-am pomenit la Sfânta Liturghie în ecteniile și rugăciunile pe care le-am înălțat. Ați auzit rugându-ne pentru ctitorii, închinătorii, lucrătorii și binefăcătorii acestei biserici care astăzi s-a târnosit. Cu toții sunteți fie ctitori, fie închinători, lucrători, fie binefăcători ai acestei sfinte mănăstiri, ai acestei biserici. Suntem bucuroși, suntem împliniți duhovnicește pentru că în această sfântă duminică Dumnezeu a rânduit ca să fim împreună aici la rugăciune, cântare și Sfântă Liturghie și iată să binecuvântăm un nou chivot care se adaugă pe altarul eparhiei istorice a Caransebeșului’.

După cum a spus arhimandritul Constantin Timiș, exarhul mănăstirilor Episcopiei Caransebeșului, această mănăstire nouă ‘prin rânduiala călugărească păstrează aprinsă candela rugăciunii și a rânduielilor de viață monahală. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a fost prezent astăzi la această frumoasă sărbătoare pentru obștea monahală de aici de la Schitul Petroșnița și pentru credincioșii care cu multă dragoste au venit aici și socotesc această mănăstire o oază de liniște și de înălțare duhovnicească către Dumnezeu’. Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ își are începutul în urmă cu șapte ani, când Înalt Preasfințitul Mitropolit dr. Laurențiu Streza, pe atunci Episcop al Caransebeșului, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie, chiar în ziua hramului, la 14 septembrie 2005.

Evenimente bogate în cinstea Ocrotitorului Banatului

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș au continuat duminică, 16 septembrie, la Catedrala mitropolitană din Timișoara cu un bogat program cultural-religios. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, slujitori ai Catedralei mitropolitane, precum și clerici de la mai multe parohii din cuprinsul eparhiei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei. În finalul slujbei, în cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul a subliniat învățăturile desprinse din pericopa evanghelică a Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci, de la Marcu 8, 34-38; 9, 1, care ne îndeamnă pe toți să urmăm Mântuitorului Hristos, așa cum și Sfântul Ierarh Iosif a urmat și slujit cu blândețe și smerenie lui Dumnezeu. În încheiere, Preasfinția Sa a transmis tuturor credincioșilor și reprezentanților oficialităților locale prezente binecuvântarea și aprecierile Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru sprijinul acordat în cadrul manifestărilor religioase organizate cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram al Catedralei mitropolitane din Timișoara. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral ‘Theophoros’ al Arhiepiscopiei Timișoarei și corul Facultății de Teologie din Timișoara. Evenimentele închinate Ocrotitorului Banatului s-au încheiat la Catedrala mitropolitană cu slujba Vecerniei, urmată de Acatistul Sfântului Ierarh Iosif și un concert de imne și cântări religioase, susținut de corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir. În încheierea serii, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif a fost reașezată în locul obișnuit din catedrală, în dreapta pronaosului, loc unde credincioșii pot înălța zilnic cereri și rugăciuni iubitorului de Dumnezeu, Iosif cel Nou de la Partoș.

Comentarii Facebook


Știri recente