Bucurii duhovnicești pe Valea Bistrei

În Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La slujbă a participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bistrei.

În cuvântul său, adresat credincioșilor prezenți, Chiriarhul a precizat: „Mă bucur foarte mult pentru că Dumnezeu a rânduit ca noi aszăzi să fim aici și nu în altă parte, ca împreună cu dumneavoastră și cu părintele paroh Petru Itineanțu, să prăznuim, să sărbătorim, împreună să ne rugăm și împreună să-I mulțumim Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimii celei de o ființă și nedespărțită, pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat cu îmbelșugare asupra noastră și asupra dumneavoastră, iubit popor creștin al lui Dumnezeu. Dacă ieri am preacinstit-o pe Maica Domnului, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, iată că astăzi Biserica noastră îi pomenește și cinstește pe părinții Maicii Domnului, sfinții, drepții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana, pe care noi îi pomenim după fiecare sfântă slujbă. Astăzi, 9 septembrie, Biserica noastră îi cinstește așa cum se cuvine, căci ei au fost aleși de Dumnezeu, ca la plinirea vremii, să o nască pe reprezentanta neamului omenesc, pe cea mai aleasă dintre toate neamurile, pe prunca Maria care a devenit pururea Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu, pururea rugătoare pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Sfintei Treimi. Așadar, suntem într-o zi de duminică, o duminică importantă din cursul anului bisericesc și pentru faptul că precede praznicul împărăteasc al Înălțării Sfintei Cruci”.

„În Duminica a doua după începutul anului bisericesc, credincioșii Parohiei Obreja, o parohie fruntașă de pe Valea Bistrei, trăiesc o mare bucurie duhovnicească pentru că Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a poposit în mijlocul acestora pentru a sluji Sfânta Liturghie și pentru a-i binecuvânta. Parohia Obreja este una dintre cele mai vechi parohii, cu cei mai buni credincioși din Episcopia Caransebeșului, chiar și din întreg Banatul, recunoscuți prin credința și prin tot ceea ce fac pentru Dumnezeu și pentru Biserică”, a mărturisit părintele protopop Liviu Drăgan.

La final, Chiriarhul i-a oferit părintelui paroh Petru Itineanțu ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, precum și o cruce pectorală însemn de prețuire și recunoștiință pentru rodnica activitate pastorală desfășurată în Parohia Obreja, părintele aniversând 30 de ani de slujire preoțească în localitate. De asemenea, potrivit episcopiacaransebesului.ro, a fost săvârșit un polihroniu cu ocazia aniversării zilei de naștere a Preasfințitului Părinte Lucian, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente