Bucurii duhovnicești la Vitomirești, Fârtățești, Râmnic

În cea de a IV-a Duminică de după Rusalii, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ a Parohiei Vitomirești, informează „Ziarul Lumina”. La finele săptămânii trecute, de praznicul Sfinților Apostoli, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii, au oficiat Sfinte Liturghii în Râmnic și Fârtățești.

Câteva sute de credincioși au luat parte la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Sebastian în Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Parohia olteană Vitomirești. Cu acest prilej, tânărul diacon Marian Cristian Constantin a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Vitănești, județul Olt.

‘Hristos l-a lăudat pe sutaș pentru credința sa puternică’

La finalul Sfintei Liturghii, PS Sebastian a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei.

‘Pornind de la faptul că Hristos a ascultat rugăciunea sutașului și i-a tămăduit slujitorul de acasă, suntem încurajați să credem că și rugăciunile noastre de aici, de la biserică, pentru cei de acasă, fie că sunt ocupați peste măsură, fie că sunt bătrâni și neputincioși sau bolnavi, asemenea slujitorului de astăzi, pot fi ascultate. Dacă Hristos a ascultat rugăciunea unui păgân, vindecând de la distanță pe slujitorul lui, de ce am crede noi că ar putea rămâne neascultată rugăciunea noastră? Hristos l-a lăudat astăzi pe sutaș ca pe puțini alții pentru credința sa puternică, zicându-i: ‘Du-te, fie ție după cum ai crezut! Și s-a însănătoșit sluga lui în ceasul acela’. Auziți ce credință! Pe cât de simplă, pe atât de puternică! Impresionantă credința puternică și deloc sofisticată a acestui militar păgân, care le-a dat o lecție teribilă iudeilor din Evanghelia de astăzi, dar și nouă tuturor’, a spus PS Părinte Sebastian. În final, arhiereul oltean i-a îndemnat pe credincioși să urmeze pilda de credință a sutașului și să primească în inimi și în suflete cuvântul cel dătător de viață al Mântuitorului Iisus Hristos.

De praznicul Sfinților Apostoli, Episcopul Slatinei și Romanaților a liturghisit în mijlocul credincioșilor din Parohia olteană Vișina Nouă, la altarul Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’. Bucuria credincioșilor a fost exprimată prin participarea numeroasă la slujbă, primind la final binecuvântarea arhiereului. ‘Suntem bucuroși să-l primim în mijlocul nostru pe PS Părinte Sebastian. Ziua de astăzi a fost una binecuvântată, aducându-ne mulțumirea și bucuria de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită cu arhiereu’, a mărturisit Tudor Nedelea, 58 de ani.

Liturghii arhierești în Arhiepiscopia Râmnicului

La finele săptămânii trecute, Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din municipiul Râmnicu Vâlcea. Sfântul lăcaș a fost construit între anii 1990 și 2002, din inițiativa și cu osteneala preotului paroh Ion Bănuță și a enoriașilor săi. La data de 29 iunie 2002 a fost târnosită de către IPS Gherasim, pe atunci Episcop al Râmnicului.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din comuna Fârtățești, județul Vâlcea, săptămâna trecută, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu acest prilej, PS Părinte a târnosit și biserica filială din satul Seci – Valea Ursului, la finalizarea lucrărilor de consolidare.

După slujba de sfințire a bisericii, arhiereul râmnicean a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ctitoriei de lăcașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară și, de asemenea, care este semnificația trecerii credincioșilor prin Sfântul Altar după târnosirea bisericii.

Biserica filială cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din satul Seci, comuna Fârtățești, județul Vâlcea, a fost construită pe temelia unei alte biserici în anul 1905, în timpul domniei regelui Carol I al României. În anul 1996, la inițiativa preotului Octavian Mihăiescu și cu sprijinul enoriașilor din satele Seci și Valea Ursului, biserica a fost renovată, restaurată pictura și a fost resfințită. Între anii 2011 și 2012, sub îndrumarea preotului paroh Ioan Gîrju, s-au realizat mai multe lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare: s-a restaurat pictura interioară și s-a pictat din nou în exterior, s-a învelit cu tablă din aluminiu, s-a consolidat fațada exterioară, s-a pardosit în interior, s-au turnat alei din beton, s-au construit clopotnița și șoproanele prăznicare, s-au împrejmuit cu gard biserica și cimitirul și s-a realizat drumul de acces. Lucrările au fost realizate cu sprijinul Primăriei Fârtățești, prin primarul Nicolae Voicescu și cu ajutorul enoriașilor din parohie și din satele Seci și Valea Ursului.

Comentarii Facebook


Știri recente