Bucurii duhovnicești la Dobrești și Ohaba-Mâtnic

La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Ohaba-Mâtnic, Protopopiatul Caransebeș. Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Dobrești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

La Ohaba-Mâtnic, Preasfințitul Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat autorități locale, alături de un număr însemnat de credincioși. La final, chiriarhului i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Copăcele.

„La sărbătoarea Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan răspundem invitației părintelui paroh Petru Ciorogariu, Consiliului parohial și Comitetului parohial pentru a veni în această biserică restaurată și înfrumusețată, ca aici între Caransebeș și Lugoj, în această mică parohie, dar harnică, dinamică și rugătoare să încheiem colindatul. Dacă anul trecut am venit aici și am binecuvântat pictura acestei biserici tot la sărbătoarea Sfântului Ștefan, astăzi nu am venit ca să binecuvântăm o lucrare interioară sau exterioară efectuată la sfânta biserică, ci am venit cu mare bucurie și am slujit cu inima deschisă în această biserică, care astăzi a devenit Catedrala Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, este știut faptul că la Ohaba-Mâtnic preotul, autoritățile și profesorii care îndrăgesc limba română și graiul bănățean și-au stabilit capitala, ca aici să aibă loc periodic un festival al poeziei în grai bănățean, ca noi cei aflați în Biserica strămoșească să păstrăm cu sfințenie toate tradițiile și graiul moșilor și strămoșilor noștri și să-l putem transmite mai departe copiilor și tinerilor, urmașilor noștri”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

După Sfânta Liturghie a avut loc Festivalul de colinde și poezii în grai bănățean „Asta-i seara, seara mare”, unde mai mulți copii și tineri, dar și poeți dialectali au rostit poezii și cântece în frumosul grai bănățean. Manifestarea a fost încununată de concertul de colinde oferit de Corul „Osana” al Ligii Tineretului Creștin-Ortodox din Lugoj, care a dat și răspunsurile la Sfânta Liturghie. Toți participanții la festival au primit din partea chiriarhului iconițe și calendare.

Slujire arhierească la Mănăstirea Dobrești

Tot de sărbătoarea Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în mijlocul slujitorilor de la Mănăstirea Dobrești, din cuprinsul Mitropoliei Banatului, ctitorie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în biserica monument istoric din localitate, ctitorită în anul 1852. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din diaconi, clerici ai obștii monahale și preoți din parohiile învecinate, în frunte cu ieromonahul Matei Buliga, starețul mănăstirii.

La Liturghie au participat, alături de oficialitățile locale și județene, numeroși credincioși din localitate și din satele apropiate.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și, de asemenea, din partea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, gândurile de bine și purtarea Sa de grijă, și a împărțit credincioșilor iconițe cu Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu, iar la finalul slujbei a susținut un recital de colinde tradiționale românești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…