Bucurii duhovnicești la Craiova, Râmnic și Dăneasa

În cea de-a XXVII-a duminică după Rusalii, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei. În Arhiepiscopia Râmnicului, Înalt Preasfințitul Gherasim a slujit, de praznicul Sfintei Mucenițe Filofteia, la biserica din incinta Spitalului Județean de Urgență, care și-a serbat hramul. Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a slujit în Parohia Dăneasa.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia, câteva sute de credincioși craioveni au luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată de Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, tânărul diacon Mihai Gâtan a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Tunarii Noi, Protoieria Băilești, județul Dolj, iar teologul Minel Vodoiu a primit hirotonia întru diacon pe seama Parohiei Vladimir, Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.

A cercetat „atât trupul, cât și sufletul femeii gârbove”

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Irineu a subliniat permanenta dorință a omului după căutarea Împărăției cerești, ca dat ontologic și totodată ca răspuns la chemarea pe care Dumnezeu o face în fiecare moment al vieții noastre. În acest context a explicat și boala de care suferea femeia din pericopa duminicală, afirmând că „gârbovirea poate fi o stare de neputință care îl face pe om să nu mai poată privi spre Dumnezeu, ci spre cele de jos. Bolnavul își pierde poziția verticală, și totodată capacitatea de a căuta spre cele înalte. Femeia din Evanghelia de astăzi, care de 18 ani suferea de această neputință, venise la sinagogă de nenumărate ori, dar de fiecare dată pleca nemângâiată și nevindecată. De data aceasta, ea Îl întâlnește pe Mântuitorul Hristos care, văzându-i credința și nădejdea pe care le purta în suflet, o vindecă. Din această întâlnire înțelegem că vederea lui Dumnezeu are o cu totul altă dimensiune decât vederea noastră. Dacă evanghelistul spune că „a văzut-o pe femeie”, nu înseamnă numai că i s-a oprit privirea asupra ei, ci că a privit înlăuntrul ei, cercetându-i atât trupul, cât și sufletul. De aici trebuie să înțelegem că Dumnezeu ne vede atunci când suntem credincioși. De multe ori Psalmistul ne învață că trebuie să ne rugăm la Dumnezeu ca să întoarcă fața Sa de la păcatele noastre. Acest lucru ne arată că păcatul este întotdeauna un semn de neliniște înaintea lui Dumnezeu. Atunci când suntem curați sufletește, El ne iubește și ridică inima noastră din gârbovia și apăsarea păcatului”, a spus IPS Irineu.

Hramul Sfintei Mucenițe Filofteia la Râmnic

În ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Filofteia, vineri, 7 decembrie, IPS Gherasim a vizitat Parohia „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Gherasim a prezentat pe scurt viața, faptele de milostenie și martiriul Muceniței Filofteia, îndemnându-i pe credincioși la o viață curată, de post, rugăciune și mărturisire în această perioadă de meditație duhovnicească, până la marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. „Sfânta Filofteia a fost o rugătoare către Dumnezeu și este un model pe care noi, creștinii, îl urmăm mai departe, pentru că sfinții sunt aceia care se roagă pentru noi și noi ne rugăm ca ei să fie rugători la Bunul Dumnezeu așa cum este Sfânta Muceniță Filofteia”, a subliniat Arhiepiscopul Râmnicului.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt lăcaș, după care preoții slujitori au oficiat pentru credincioșii prezenți Taina Sfântului Maslu.

La plecare, tuturor celor prezenți le-au fost împărțite iconițe, cărticele de rugăciuni și pachete cu alimente.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Județean de Urgență Vâlcea a fost pusă în urmă cu un deceniu, în anul 2002, de către IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Pe data de 5 septembrie 2012 a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cu acest prilej, IPS Gherasim a acordat gradul onorific de iconom stavrofor preoților slujitori Mihai Bălăceanu și Emanoil Popescu.

Liturghie arhierească în Parohia olteană Dăneasa

Duminică, 9 decembrie, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Dăneasa. În cuvântul de învățătură, PS Sebastian a tâlcuit Evanghelia zilei, menționând: „Păcatul formalismului, cel al ipocriziei, al pizmei și al răutății ne pândesc deopotrivă și pe noi! Căci, de câte ori nu ne-am surprins și noi a fi formalistul, ipocritul, invidiosul ori mâniosul din Evanghelia de astăzi? Să luăm aminte însă că toate acestea, de vreme ce l-au aruncat în izolare și ridicol pe mai marele sinagogii, nu ne vor putea aduce nici nouă decât aceeași dureroasă și amară rușine. De aceea, văzând puterea Domnului și înțelegând așa cum se cuvine mesajul Evangheliei de astăzi, să fugim de fățărnicie, iubind mai degrabă sinceritatea și curăția! Să nu fim răutăcioși și invidioși pe cei mai buni decât noi, ci să învățăm să-i iubim pe toți deopotrivă – până și pe vrăjmașii noștri – și „așa vom împlini legea lui Hristos” (Gal. 6, 2)”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…