Bucurii duhovnicești la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea

În Duminica a 19-a după Rusalii, 2 octombrie 2011, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea a fost binecuvântată cu alese bucurii duhovnicești, cu prilejul Sfintei Liturghii arhierești, săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi în paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisol, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus. Începând din această zi, soborul slujitor al catedralei s-a înnoit prin venirea a încă unui preot slujitor, Părintele Vlad Marian, care a fost hirotesit iconom-stavrofor și prezentat credincioșilor de către Chiriarh.

La această frumoasă prăznuire, după momentul citirii pericopei evanghelice duminicale, Chiriarhul Oradiei a rostit un deosebit de bogat și plin de semnificații cuvânt de învățătură, în care a scos în evidență importanța iubirii vrăjmașilor în urcușul duhovnicesc către mântuire:

„Să fii creștin nu este un lucru ușor în zilele noastre, căci secularizarea pune stăpânire pe viața oamenilor și îi ispitește pe creștini să se comporte altfel de cum le cere Sfânta Biserică. Dintre toate poruncile pe care trebuie să le împlinim în viața noastră cea mai grea, dar și cea mai puternică, care face deosebirea dintre Creștinism și toate celelalte religii ale lumii, este iubirea de vrăjmași.”

„Domnul Iisus Hristos ne învață că pentru a ne mântui nu este de ajuns a iubi doar pe aproapele nostru, ci trebuie să iubim pe vrăjmașii noștri. A iubi pe vrăjmași înseamnă, înainte de toate, a te ruga pentru ei. Aici, în rugăciunea pentru vrăjmași, de fapt, stă cheia înțelegerii poruncii Mântuitorului, fiindcă să iubești pe cei care îți fac rău, să îi binecuvintezi pe cei care te blestemă, să te rogi pentru cei care te vatămă și te prigonesc, nu este un lucru omenesc. Omul, doar prin puterile sale, nu poate să împlinească această poruncă dacă nu este ajutat de Harul lui Dumnezeu, ce ni se împărtășește din abundență, începând cu Taina Sfântului Botez și apoi, pe parcursul întregii vieți, în Biserica din care noi, fii și fiice, facem parte.”

„Deci, pentru a ne mântui trebuie să împlinim poruncile. Pentru a le împlini, trebuie, mai întâi de toate, să Îl iubim pe Dumnezeu, pe Care nu-L vedem și pe aproapele nostru, pe care îl vedem, și astfel, în exerciții repetate de iubire, prin rugăciune multă, să ajungem să iubim și pe vrăjmașii noștri. Pentru că dacă s-ar răspunde și din partea noastră, a creștinilor, la rău cu rău, spirala răului nu ar mai avea sfârșit și violențele pe fața pământului s-ar înmulți necontenit.”

„Dacă noi, rugându-ne mereu, în rugăciunea personală și cea comunitară, de la biserică, vom constata cum, pe negândite, neașteptat, fără să ne dăm seama, inima noastră se împacă cu ea însăși, conștiința se împacă, lacrimile pentru păcate ne duc la a vedea lumina lui Dumnezeu, toate acestea creând o stare de pace în jurul celui care se roagă, în jurul comunității care se roagă. Așadar, rugăciunea ne învață totul și aduce puterea lui Hristos-Dumnezeu, puterea de a ierta, puterea de a binecuvânta, puterea de a iubi, chiar și pe vrăjmașii noștri.”

„Exemplul îl avem de la Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Care, pe cruce fiind pironit, s-a rugat pentru cei care l-au răstignit, ca să nu li se socotească lor păcatul acesta. Asemenea Lui, și sfinții martiri care au fost lapidați, schingiuiți și omorâți, se rugau pentru cei care îi prigoneau.”

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, credincioșii prezenți au avut bucuria de a fi părtași la momentul prezentării de către Preasfințitul Părinte Sofronie a unui nou preot slujitor al Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea, Părintele Vlad Marian, căruia i-au fost înmânate însemnele îndătinate, Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie și cheile bisericii, urmând ca acesta să fie un ajutor de nădejde în buna desfășurare a programului liturgic după tipicul catedralei, dar și în organizarea de noi programe misionare și catehetice la noua catedrală.

La final, Ierarhul Oradiei a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru frumoasa și binecuvântata zi, iar apoi a felicitat pe părintele nou venit la catedrală, exprimându-și speranța ca, așa cum a avut o activitate exemplară în parohia de unde a venit, să continue munca în ogorul Domnului, la fel de pilduitor, și în cetatea Oradiei, de la amvonul noii catedrale episcopale. Bunilor credincioși dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc și bucurii sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…