Bucurie întreită în Palma de Mallorca, în prezența Preasfințitului Timotei

Sărbătoarea hramului unei parohii este o zi specială an de an, iar credincioșii, conștienți de importanța cinstirii ocrotitorilor lor spirituali, se pregătesc cum știu ei mai bine de fiecare dată. Uneori, această sărbătoare este dublată sau chiar triplată de alte bucurii care o încununează, așa cum s-a întâmplat anul acesta pentru enoriașii Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Palma de Mallorca. Ei au ținut hramul duminică, 28 octombrie, când a venit în mijlocul lor Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, pentru a săvârși Taina Sfântului Botez pentru fetița preotului paroh. Cu această ocazie, a oficiat și slujba de sfințire a Sfintei Cruci de pe Masa Sfântului Altar, după cum ne informează episcopiaspanieiportugaliei.es.

Botezul micuței Ana Maria, care a fost adusă la biserică într-un frumos costum tradițional din zona Bistriței, a fost săvârșit în cadrul Sfintei Liturghii, potrivit vechii Tradiții a Bisericii noastre. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Timotei a sfințit Crucea de pe Masa Sfântului Altar, cruce care a fost lucrată de meșterul Iulian Grădinar din Spania și donată de familia Rusu Constantin, una dintre cele mai vechi familii din parohie.

La toate slujbele a participat și părintele Gavril Vârva, consilier economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu soția sa și unul dintre copii, care sunt nașii de cununie ai părintelui paroh Niculiță Doboș din Palma de Mallorca și nașii de botez ai copiilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Timotei a adresat cuvântul de învățătură, vorbind mai întâi despre Sfânta Taină a Botezului, care este corect să se oficieze în cadrul Sfintei Liturghii, așa cum era în vechea Tradiție a Bisericii Ortodoxe, și arătând semnificația momentelor principale din cadrul acestei taine, văzută ca nașterea celui botezat la viața cea nouă.

De asemenea, referindu-se la necesitatea participării la sfintele slujbe, Părintele Episcop Timotei i-a îndemnat pe cei prezenți să fie nelipsiți de la biserică și să primească Taina Sfintei Împărtășanii cât mai des, cel puțin o dată pe lună, devenind astfel un bun exemplu pentru fiii lor. Nu este suficient să ne aducem copiii la Taina Sfintei Împărtășanii, trebuie să venim și noi, ca părinți, pentru ca astfel ei să poată înțelege ce înseamnă credința creștină. Și apoi, venind la biserică, participând la Sfânta Liturghie, este important ca fiecare credincios să și priceapă ceea ce se întâmplă, de aceea se face necesară citirea cu voce tare a rugăciunilor din cadrul Liturghiei.

Preasfințitul Părinte Timotei participă an de an la hramul parohiei din Palma de Mallorca, iar românii de aici, alături de părintele lor paroh, speră să vină cât mai des, vizita Preasfinției Sale fiind un prilej de întărire a comunității și de îmbogățire la nivel duhovnicesc. În semn de mulțumire pentru toată dragostea părintească pe care chiriarhul le-a purtat-o mereu, Preasfinția Sa a primit în dar un epitrahil și un omofor.

Încă de la înființarea parohiei ortodoxe române din Palma de Mallorca, și anume în toamna anului 2006, părintele Niculiță Doboș a avut o relație bună cu reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Mallorca, motiv pentru care a fost alături de comunitatea de români la slujbele de duminică și Vicarul general al episcopiei, Mn. Lluc Riera Coll. Deși scaunul episcopal este în prezent vacant, întrucât fostul episcop este acum la Alicante, comunitatea de români și-a manifestat mulțumirea și recunoștința față de întregul lor ajutor, mai ales prin faptul că le-a permis accesul într-o biserică catolică. Astfel, din partea parohiei, Vicarul general a primit o icoană cu Maica Domnului.

Biserica catolică în care se slujește în Palma de Mallorca, încă de la întemeierea parohiei, aparține Mănăstirii Congregației Augustinelor, ale cărei viețuitoare și-au adus și ele sprijinul destul de mult pentru buna desfășurare a activității parohiei noastre. De aceea li s-au adus mulțumiri și lor și li s-a acordat o icoană reprezentând Acoperământul Maicii Domnului, hramul acelei mănăstiri.

Peste 250 de credincioși au fost martorii acestei bucurii. După terminarea sfintelor slujbe, cu toții au primit câte un pachet cu bunătăți pregătite cu această ocazie de membrii Consiliului Parohial, prin implicarea directă a doamnelor.

În Parohia „Sfântul Evanghelist Luca” din Palma de Mallorca se slujește fără întrerupere de șase ani. Și pentru că românii au avut la dispoziție o biserică catolică, un spațiu foarte generos, s-au străduit și ei să o susțină amenajând în interior pentru a crea atmosfera specifică slujirii ortodoxe. În urmă cu trei ani au reușit să aducă din România un iconostas sculptat în lemn, împodobit cu icoane pictate în stil neo-bizantin. În biserică nu slujesc doar ei, așadar nu le este ușor să adune de fiecare dată toate lucrurile necesare slujirii, pentru a lăsa biserica pregătită pentru cei care vin în urma lor, însă o fac cu dragoste față de Casa Domnului și au mulțumirea sufletească de a avea aici, departe de țara lor, un loc unde se pot ruga în credința în care s-au născut și au crescut.

Activitatea parohiei nu se oprește aici. Imediat după ce a fost numit să păstorească românii din Palma de Mallorca, părintele Niculiță și doamna preoteasă Luminița au pus bazele unei școli parohiale. Dacă începutul a fost mai greu, acum se bucură de prezența a 15-20 de copii care nu doar că se aleg cu multe învățături, dar le aduc și bucurii celor mari, prin serbările organizate cu diferite ocazii (Sfintele Paști, Crăciun, Rusalii), învățând cântece și poezii creștine, dar și patriotice. În această perioadă se pregătesc pentru marele praznic al Nașterii Domnului, care le dă prilejul să aducă vestea cea mare prin colindele noastre românești.

Perioada posturilor mari de peste an este importantă și pentru cei mari, este un timp al catehezelor cu adulții. În cadrul întâlnirilor pe care părintele le are cu oamenii, se abordează teme diverse, de la necesitatea Împărtășirii, Sfintele Taine ale Bisericii noastre, la comportamentul în biserică sau unitatea ființială dintre Biserică și neamul românesc. Creștinii își îmbogățesc cunoștințele duhovnicești, pot aduce în discuție problemele care îi frământă și pot adresa orice fel de întrebări care necesită lămuriri.

Comentarii Facebook


Știri recente