Bucurie duhovnicească în Parohia Pietrișurile din Protopopiatul Pașcani

Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Pietrișurile-Costești, Protopopiatul Pașcani, județul Iași, a fost resfințită, duminică, 2 septembrie 2012, de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Manifestările dedicate acestui eveniment au început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a avut loc premierea copiilor înscriși la concursul ‘Îmi place să citesc’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În prezența a peste 2.000 de credincioși, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de 40 de preoți și diaconi, a resfințit ieri Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Pietrișurile, Protopopiatul Pașcani. Sfântul lăcaș, ridicat în urmă cu aproape două secole, a primit haina resfințirii după ample lucrări de consolidare și înfrumusețare, coordonate de pr. paroh Gheorghe Muraru. ‘În parohia Pietrișurile, un preot haric, evlavios și cu dăruire în slujirea preoțească, pr. Gheorghe Muraru, a reușit să realizeze o lucrare duhovnicească în sufletul credincioșilor, atrăgându-i la biserică prin darurile lucrării preoțești. De asemenea, parohul de la Pietrișurile a oferit frumusețea cea dintâi bisericii parohiale, care a fost extinsă cu un pridvor și a fost pictată’, a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani. PS Calinic Botoșăneanul a slujit Sfânta Liturghie, alături de soborul de preoți și diaconi, pe un podium frumos amenajat. La final, pr. paroh Gheorghe Muraru a primit rangul de iconom stavrofor, iar celor care s-au evidențiat în lucrările de construcție li s-au acordat diplome de vrednicie. Părintele protopop Pavel Postolachi a adresat o predică în care a făcut referire la pericopa evanghelică din Duminica a XIII-a după Rusalii.

A urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, care a explicat ce înseamnă biserica în viața credincioșilor și reînnoirea vremelnică a unui lăcaș de închinăciune, precum cel de la Pietrișurile. ‘Vizitele Preasfințitului Calinic Botoșăneanul în această parohie de-a lungul anilor au rodit în tot ceea ce s-a văzut că s-a realizat la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’. Părintele paroh Gheorghe Muraru a mulțumit Preasfinției Sale pentru sfaturile, îndemnurile, încurajările și binecuvântările oferite de-a lungul anilor’, a amintit pr. protopop Pavel Postolachi.

Finalul concursului ‘Îmi place să citesc’

Peste 100 de credincioși au participat sâmbătă, 1 septembrie, la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în apropierea bisericii parohiale din Pietrișurile. Momentul de rugăciune a fost urmat de premierea celor 20 de copii care s-au înscris la concursul ‘Îmi place să citesc’, care a debutat la începutul lunii iulie. ‘Ideea acestui concurs ne-a venit la începutul lunii iulie, gândindu-ne că în perioada vacanței copiii nu sunt implicați în activități de ordin intelectual. Împreună cu un grup de tinere din parohie, ne-am gândit să-i stimulăm să citească și, astfel, am demarat acest concurs. Nu ne-a fost foarte ușor, pentru că în perioada vacanței copiii pot fi adunați foarte greu. Am făcut fluturași care au fost apoi împărțiți copiilor din sat. Ei au fost așteptați în curtea bisericii pentru a se înscrie, iar apoi au fost îndrumați spre biblioteca Primăriei Costești și a parohiei Pietrișurile. Biblioteca satului este foarte săracă, astfel că tinerii au reușit foarte greu să găsească volumele recomandate. Ne gândim ca pe viitor să îmbogățim biblioteca satului’, a explicat preoteasa Elena Muraru, coordonatoarea activității.

Cristina Vizitiu a citit în două luni câteva cărți, deși este pasionată de științele exacte. Tânăra a primit la festivitatea de premiere cărți și flori din partea parohiei Pietrișurile. ‘Am citit pentru că sunt atrasă de carte și pentru că prin intermediul lecturii mă ridic la un alt nivel. Am descoperit astfel câte minți luminate a dat Dumnezeu poporului român. Am citit câteva romane și nuvele ale scriitorilor români, dar și cărți religioase’, a spus Cristina Vizitiu.

În parohia Pietrișurile au fost intensificate în ultimii ani activitățile care au menirea de a reînvia tradițiile și obiceiurile pierdute. Singura tradiție care se mai ține este bătutul tobelor, care începe pe 1 noiembrie. ‘Timp de două luni, copiii nu știu decât să bată toba. Consider că este nevoie să le amintim de importanța adevăratelor obiceiuri. Măștile folosite pentru Anul Nou sunt cumpărate din comerț, ele neavând nicio legătură cu tradițiile poporului român. La începutul Postului Crăciunului vom înființa un club al copiilor pentru confecționarea măștilor. Tot atunci va avea loc o nouă ediție a cercului de pictură. Anul trecut am avut în mijlocul nostru o maică de la Mănăstirea Miclăușeni, care i-a îndrumat pe copii în ceea ce privește tainele picturii pe sticlă’, a adăugat preoteasa Elena Muraru.

Comentarii Facebook


Știri recente