Bucurie duhovnicească în parohia Finișel, Prot. Cluj I

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a sfințit duminică, 25 septembrie, iconostasul noii biserici din satul Finișel, Protopopiatul Cluj I, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Locașul a fost sfințit în 2010, după 10 ani de eforturi depuse în vederea ridicării lui. Construcția noii biserici din Finișel a durat între anii 2000-2008, fiind edificată din cărămidă, în formă de navă. Turlele sunt acoperite cu tablă de cupru, iar clopotele au fost turnate în Baia Mare. Toate lucrările au fost realizate prin jertfa credincioșilor din sat, sub coordonarea preotului paroh Ioan Popa.

Istoria Parohiei Ortodoxe din Finișel este, însă, mult mai veche, prima biserică ortodoxă de aici datează din anul 1750. Unele documente spun că inițial fusese un alt locaș din care s-au păstrat icoanele, pictate pe lemn.

Câteva informații despre această biserică a oferit pentru Radio Renașterea preotul paroh Ioan Popa: „Biserica veche a fost construită din lemn de stejar în formă de navă cu clopotniță, fiind în lista monumentelor istorice. Din biserica veche se păstrează, în condiții destul de precare, câteva icoane, acoperișul și clopotnița. Reparații s-au făcut în urmă cu aproximativ 15 ani, după măsura posibilităților”.

Începând cu 60 de familia de credincioși ortodocși, în parohia Finișel s-a slujit neîntrerupt, exceptând momentele vitrege pe care istoria le consemnează în viața Bisericii Ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente