Bucurie arhierească la biserica Spitalului Județean din Arad

În Duminica a 29-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită la Spitalul Clinic Județean al municipiului Arad. Cu acest prilej, chiriarhul a slujit Sfânta Liturghie în biserica de lemn cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din incinta instituției, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Timotei a dorit să sublinieze prin această vizită canonică de început de an la Spitalul Județean Arad grija Bisericii față de cei în suferință și boală, în anul omagial consacrat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor.

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a vorbit despre grija Bisericii pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor, lucrare urmată mereu, iar în mod deosebit programată pentru anul în curs. A făcut referire la câteva dintre vindecările și pildele Mântuitorului care temeluiesc învățătura despre grija față de cei bolnavi și, în mod deosebit, la citirile biblice ale zilei. A scos de asemenea în evidență îndatoririle slujitorilor Bisericii în această latură, potrivit cuvintelor Mântuitorului, de trimitere a celor vindecați la templu, precum și îndemnului Sfântului Apostol Iacov: ‘Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoții Bisericii…’ (Iacov 5, 14), spre împlinirea ritualului prescris odată cu rugăciunea cuvenită. De asemenea, a arătat că omul în întregul său, trup și suflet, este după chipul lui Dumnezeu și, ca atare, cu datoria de a păstra și înfrumuseța darul prin strădania spre asemănarea cu Creatorul, lucrare ce se împlinește în trupul tainic al lui Hristos Domnul, care este Biserica Sa.

Înalt Preasfințitul Timotei a concluzionat cu aceea că cei vindecați de diferite boli trebuie ajutați de semenii lor la reintegrarea în viața societății, pentru promovarea binelui, sens în care a subliniat munca pilduitoare a Bisericii în mediul sanitar, cum este și instituția vizitată. Totodată, a apreciat munca tuturor ostenitorilor de aici, urându-le spor în noul an, care să aibă ajutorul lui Dumnezeu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Pavel Vesa, preot slujitor la Spitalul Județean și la acest sfânt lăcaș, a mulțumit Înalt Preasfinției Sale în numele tuturor celor prezenți pentru popasul duhovnicesc, pentru gândul bun la început de an, de a fi în mijlocul bolnavilor, în comuniune liturgică. În continuarea vizitei canonice, Înalt Preasfinția Sa a cercetat bolnavi în saloanele spitalului, spre bucuria și mângâierea sufletească a acestora, și a avut convorbiri cu personalul instituției.

Biserica cu hramul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din incinta Spitalului Clinic Județean al municipiului Arad este monument istoric ce datează din prima jumătate a secolului al XIIII-lea, fiind cea mai veche biserică de lemn din Arad (1724). Datorită strădaniei preotului dr. Pavel Vesa și a academicianului Cornelia Bodea, aceasta a fost strămutată din Parohia Groșeni, Protopopiatul Ineu, în urmă cu zece ani. În prezent, biserica reprezintă un loc de alinare sufletească și trupească pentru toți cei care îi trec pragul.

Comentarii Facebook


Știri recente