Bucurie Arhierească în Catedrala Episcopală din mun. Giurgiu, în prima zi a Anului Nou

Pe 1 ianuarie, Biserica Ortodoxă a prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos și a făcut pomenirea Sf. Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. La Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului’ și „Sf. M. Mc. Gheorghe’ din Giurgiu, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, după cum ne informează site-ul episcopiagiurgiului.ro.

Având în vedere faptul că, în ședința de lucru din 17 februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2012 să fie declarat Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, Preasfinția Sa a proclamat și în Episcopia Giurgiului Anul 2012 ca Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ambrozie a subliniat faptul că scopul omului este mântuirea, sfințenia, asemănarea cu Dumnezeu. Această asemănare cu Dumnezeu nu poate fi atinsă, din perspectivă creștină, decât prin intermediul iubirii de Dumnezeu și de aproapele. Prin pilda Bunului Samaritean ni se dă o admirabilă lecție de dragoste frățească și de purtare de grijă față de bolnavi. „Îmbrățișează pe cel căzut în suferință – spune Sf. Grigore de Nyssa – ca și cum ai îndrăgi aurul. Unul dintre aspectele fundamentale ale participării noastre la viața aproapelui este cel al jertfelniciei, iar modelul aceste jertfelnicii este Mântuitorului Iisus Hristos care s-a adus pe Sine jertfă pentru a ne face fiii Celui Preaînalt. De aceea, a încheiat Preasfinția Sa, trebuie să intensificăm activitatea social-filantropică prin acțiuni de sprijinire a celor aflați în suferință pentru că iubirea și ajutorarea semenilor reprezintă dovada cea mai clară a iubirii față de Dumnezeu.

În continuare, Întâistătătorul eparhiei a vorbit sutelor de credincioși prezenți despre importanța duhovnicească a praznicului Tăierii împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos. Totodată, Chiriarhul nostru a evidențiat și complexa activitate a Sfântului Vasile cel Mare, care întreaga viață și-a îndreptat atenția către misiunea Bisericii, către apărarea dreptei credințe și către organizarea vieții ecleziale, atât din perspectivă pastoral-misionară, cât și duhovnicească.

La final, Preasfințitul Ambrozie a adresat celor prezenți urări de sănătate, pace și fericire cu prilejul Anului Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…