Bucuria tinerilor și copiilor la Biserica Balta Albă din Capitală

Sfântul Corneliu Sutașul, primul dintre păgâni care s-a convertit la credința în Hristos primind botezul din mâinile Sfântului Apostol Petru, este sărbătorit astăzi, 13 septembrie, în Biserica Ortodoxă. Biserica Balta Albă, din cartierul bucureștean Titan, este singurul lăcaș de cult din Capitală care îl are ca ocrotitor și printre puținele din țară care au acest hram, potrivit „Ziarul Lumina”.

Deși este un personaj important al Noului Testament, deși este un sfânt de referință pentru toți cei care am avut strămoși păgâni, deși foarte mulți români îi poartă numele, cinstirea Sfântului Corneliu Sutașul este relativ restrânsă în țară, poate și din cauza regimului comunist care suspecta de altfel de simpatii pe cei care se rugau sincer Sfântului Corneliu. Scoaterea lui din conștiința românilor, din motive politice, a fost pentru Sfântul Corneliu ca un ‘al doilea martiriu’. El, care a îndurat prigonirile dregătorului din cetatea pe care a încreștinat-o, a suferit nedreptatea încă o dată, împreună cu cei care și-au dat viața pentru Hristos în temnițele comuniste.

La Parohia Balta Albă din București, această prigoană imatură i-a lipsit pentru un timp pe enoriași de cinstirea sfințitului mucenic. Sărbătoarea Sfântului Corneliu a devenit al doilea hram al bisericii, numele de pe icoană a fost acoperit, iar în pictura exterioară, Sfântul Corneliu (nume latin terminat în ‘-us’) a devenit Sfântul Cornelie. E greu de apreciat care a fost mobilul exact al acestor fapte, dar cert este că Parohia Balta Albă a început să renască odată cu redescoperirea Sfântului Corneliu. Evlavia față de sfântul care ocrotește lăcașul de închinare de mai bine de șapte decenii s-a redeșteptat în inimile credincioșilor, iar acum arde ca o făclie ce răspândește în jur lumină și bucurie. Această bună mireasmă se resimte în toate activitățile pe care parohia le organizează, fie că vorbim despre cele administrative, educative sau filantropice, sub coordonarea părintelui paroh Vasile-Cristian Niță, ajutat de preoții Gheorghe Pescaru, Sorin Fuscel și de părintele diacon Cătălin Grumeza.

Meditații zilnice și ateliere de creație

Cu excepția zilelor în care se săvârșește slujba de seară, în biserica parohială sunt organizate zilnic meditații la limba română, matematică, limba engleză, limba franceză cu profesori de specialitate, la care participă în mod special tineri din parohie care se pregătesc pentru examene. Cei mici, care nu au încă stresul examenelor, participă la atelierele de creație, în cadrul cărora învață să realizeze icoane pe sticlă, icoane pe vase de lut, mozaicuri sau felicitări. ‘Aceste ateliere sunt necesare copiilor pentru dezvoltarea simțului estetic, a sentimentului religios, antrenarea atenției, dar și pentru ca ei să mai învețe câte ceva despre sfinții noștri. Pictura poate ajuta pe copii la cunoașterea valorilor morale ale ortodoxiei. Orice copil, atunci când este concentrat asupra unei icoane, când pictează o scenă din viața unui sfânt, reține niște calități ale sfântului și cred că îl îndrăgește în timp ce îi pictează chipul. De aceea, atunci când lucrăm, povestim despre sfinții respectivi. În felul acesta, cred că sfinții devin un model de viețuire creștină și de comportare morală pentru copii’, spune profesoara de pictură Ileana Paraschivoiu.

Sunt zile în care activitățile se desfășoară în paralel. Marți, de exemplu, în timp ce copiii pictează, în cafas profesoara Cristina Apostol, de la Liceul Harnaș din Băneasa, meditează un grup de tineri la limba română. ‘Am ajuns să ajut această parohie prin intermediul copiilor mei. Gemenii mei, care învață la Școala Nr. 19, fac religia cu părintele diacon Cătălin Grumeza și, venind cu ei la cercul de pictură de icoane, a apărut și ideea lecțiilor. Am spus că dacă tot stau lângă copiii mei o oră să-i aștept, aș putea să lucrez în acest timp cu alți copii. Astfel, în timp ce ei pictează icoane, eu meditez copii de clasa a VIII-a pentru examene la limba română. În general, mă axez pe lucrurile despre care îmi spun ei că au nevoie. Nu știu cât entuziasm mai stârnește învățătura de carte astăzi, dar cert este că acești tineri vin de bunăvoie cu mult interes. Deși lucrez de puțin timp cu ei, cred că există o simpatie reciprocă, deoarece, nefiind catalog, nefiind note, nefiind o constrângere de genul acesta, suntem relaxați unii față de alții și mă privesc mai mult ca pe un ajutor’, ne-a mărturisit prof. Cristina Apostol.

Sub genericul ‘Prietenii Sfântului Corneliu Sutașul’ au loc, în fiecare duminică, sub moderarea părintelui diacon Cătălin Grumeza, întâlniri duhovnicești în cadrul cărora tinerii caută răspunsuri la frământările lor. Sunt foarte atrași de faptul că pot vorbi deschis despre tot ceea ce-i preocupă, într-o atmosferă prietenească și călduroasă. ‘Întâlnirile lor au debutat ca niște simple discuții, dar am dorit să venim mereu cu teme și idei noi, cu activități pe măsura vârstei și căutărilor pe care le au, astfel încât acum nu doar tinerii și adolescenții vin cu nerăbdare la biserică, ci și persoanele mai în vârstă. Pe lângă aceștia, sunt prezenți și profesori, doctori și alți oameni care vor să cunoască mai mult cuvântul lui Dumnezeu. Avem ca perspectivă acomodarea tinerilor cu un program de viață duhovnicesc, ancorat în realitatea zilei de astăzi. Cu trecerea timpului am încercat să facem un program stabil, în care să se regăsească studiul Vechiului și al Noului Testament, dar și anumite teme cu specific duhovnicesc, precum Sfintele Taine în viața credincioșilor, smerenia, dragostea, adică aspecte legate de comportamentul în Biserică și în societate. Le explicăm celor tineri că Hristos este viu și lucrător în toate aspectele vieții și îi îndrumăm să-l identifice pe Hristos în tot ceea ce fac ei’, spune părintele diacon Cătălin Grumeza. Tot părintele diacon Cătălin se ocupă și de buna desfășurare a proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’, pe care l-a implementat în parohie, în parteneriat cu Școala Generală Nr. 16 din București.

Cel mai recent parteneriat este cel încheiat cu Colegiul Tehnic ‘Anghel Saligny’, în colaborare cu Asociația ‘Faptele Credinței’. Proiectul intitulat ‘Hristos, bucuria tinerilor’ are ca obiectiv principal formarea unui grup de inițiativă alcătuit din elevi, profesori, preoți și alți voluntari pentru desfășurarea unor acțiuni cu caracter social, cultural și educativ în interiorul societății. Elevii beneficiază prin acest proiect de consiliere duhovnicească și participă la întâlniri tematice, concursuri, simpozioane, acțiuni filantropice și de ecologizare.

În cadrul ‘Programului pastoral și social în vremuri de criză economică’, implementat la recomandarea Sfântului Sinod, în cadrul parohiei a fost consolidată activitatea filantropică. Prin bunăvoința lui Gabriel Lucian, român stabilit în Germania, 70 de persoane primesc pachete cu alimente în preajma marilor sărbători religioase. De asemenea, în urma demersurilor făcute de preotul paroh, 21 de persoane defavorizate servesc zilnic masa de prânz în cantina socială reamenajată și dotată din fondurile Asociației ‘Marathon’.

Biserica, înfrumusețată din preaplinul sufletesc al credincioșilor

În paralel cu activitatea catehetică și filantropică, la Parohia Balta Albă se efectuează ample lucrări de reconsolidare și restaurare a sfântului lăcaș. Deși posibilitățile credincioșilor din parohie sunt reduse, biserica devine tot mai frumoasă, prin jertfa unui mic grup de enoriași, care sunt tot timpul pe lângă preotul paroh. ‘În cei trei ani de slujire aici, am încercat să fac ceea ce trebuie să facă un preot și, dacă am reușit sau nu, judecata este la Dumnezeu. În cuprinsul acestei parohii s-au construit după 1989 șase biserici, iar oamenii cu stare materială au devenit ctitori acolo; au uitat de bisericuța în care au fost botezați sau cununați. Cei care vin acum sunt enoriașii atașați, dar din păcate sunt pensionari și totuși din puținul lor am reușit să realizăm lucruri minunate. A fost ridicată cu trudă și cu bani împrumutați această biserică în 1939, cu trudă se înfrumusețează și acum, dar răsplata de la Dumnezeu va fi pe măsură. După numirea la 22 iulie 2008 în postul de preot paroh, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dorind să întocmesc documentația pentru înfrumusețarea bisericii și construirea unui așezământ conform recomandărilor Centrului Eparhial, am constatat faptul că nu există titlu de proprietate pentru construcții și terenul aferent. În paralel cu demersurile făcute pentru obținerea titlului, văzând starea bisericii, am reușit totuși să refacem acoperișul, turla, instalația electrică și să înlocuim tâmplăria. De asemenea, biserica a fost împodobită cu policandre și aplice noi, catapeteasma a fost recondiționată, s-a confecționat o axioniță sculptată în lemn de stejar, cu motive florale tradiționale românești pentru icoana Maicii Domnului și un iconostas pentru icoana hramului și a sfântului ocrotitor. După obținerea titlului de proprietate, în vederea desfășurării optime a activităților social-misionare, ne-am propus să construim în incinta curții bisericii un edificiu social. Elaborarea acestui proiect de arhitectură a fost realizat în mod gratuit de către domnul arhitect Gheorghe Goiciu, consilier coordonator al Sectorului Monumente și construcții bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care este și membru al Consiliului Parohial’, ne-a spus părintele paroh Vasile-Cristian Niță.

Crâmpeie de istorie

Parohia Balta Albă a fost înființată în anul 1938, ca răspuns la necesitățile pastoral-misionare ale muncitorilor care lucrau la fabricile ce au început a funcționa după Primul Război Mondial: Malaxa, Filatura de Bumbac, Fabrica de Ciment Titan etc. Aceștia au făcut către mitropolie mai multe demersuri pentru obținerea binecuvântării în vederea construirii unei biserici. Astfel, pe data de 1 aprilie 1938, a fost înființată Parohia Balta Albă, iar primul preot slujitor a fost părintele Dumitru Popovici, instalat paroh pe data de 15 noiembrie 1938. Acesta, prin bunăvoința și concursul lui Vasile Bujoreanu, directorul Școlii Primare ‘Gheorghe Asachi’ din cartier, și cu aprobarea Comitetului Școlar Comunal al municipiului București, a amenajat o capelă într-o sală de clasă a acestei școli. În ziua de 25 decembrie 1938, de praznicul Nașterii Domnului, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pentru prima dată. Actuala biserică a început să se construiască din inițiativa preotului paroh Dumitru Popovici, precum și a fostului primar al comunei suburbane Dudești-Cioplea, Constantin Brânzoi. La 20 august 1939 s-a pus piatra de temelie și s-a început construirea bisericii cu hramul ‘Sfântul Corneliu Sutașul’, lucrare care s-a terminat în timpul-record de patru luni. Sfântul Corneliu Sutașul a devenit patronul ocrotitor al parohiei, iar ulterior biserica a mai primit un hram: ‘Adormirea Maicii Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente