Bucuria Sfintelor Paști la Centrul de Plasament Gulliver din Iași

La Centrul de Plasament ‘Gulliver’ din Iași a fost organizată duminică, 15 aprilie, masa de Paști pentru cei 35 de copii și tineri adăpostiți aici, informează „Ziarul Lumina”. La această agapă din ziua în care întreaga creștinătate a sărbătorit Învierea Domnului a participat și pr. Gheorghe Manole de la parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Galata din Iași. Copiii, care au sărbătorit prima zi de Paști alături de părintele Gheorghe Manole și de personalul angajat, au cântat și s-au bucurat ca într-o familie.

Prima zi de Paști a fost trăită într-un mod cu totul aparte de copiii și tinerii de la Centrul de Plasament ‘Gulliver’. Beneficiarii centrului au servit, ca într-o familie, masa din ziua în care creștinii ortodocși au serbat Învierea Domnului. Inițiativa organizării acestei agape frățești a aparținut părintelui paroh Gheorghe Manole. Însoțit de doamna preoteasă, Georgeta Manole, părintele spiritual al copiilor și tinerilor din Centrul ‘Gulliver’ a ajuns în mijlocul lor după ce a slujit în biserica parohială Vecernia din prima zi de Paști. Mai întâi s-a oficiat o slujbă de binecuvântare a mesei ce urma să fie oferită celor 35 de membri ai ‘familiei’ centrului. A urmat un cuvânt catahetic rostit de părintele Gheorghe Manole, care a vorbit despre semnificația Învierii Domnului Hristos. ‘Învierea lui Hristos este o taină. În Sfânta Evanghelie ni se relatează că, prima dată după Înviere, Domnul Hristos face bucurie celor care sunt în suferință. Domnul Iisus a înviat din morți pentru ca lumina și bucuria Lui cea sfântă să pătrundă în inimile celor care sunt în întuneric, în boală sau în suferință’, a spus pr. Gheorghe Manole. În timpul agapei copiii au intonat câteva cântări specifice perioadei pascale și au ciocnit câte un ou roșu.

Un ‘gest deosebit’ pentru beneficiarii centrului

Tinerii din Centrul ‘Gulliver’ au mărturisit bucuria pe care au trăit-o în prima zi de Paști alături de părintele lor spiritual, exprimându-și mulțumirea pentru cei care au contribuit la organizarea agapei frățești. ‘Momentul frumos pe care l-am trăit în această zi este unul pe care îl doream din tot sufletul. De obicei, în prima zi de Paști se adună toată familia pentru a se bucura împreună. Așa am făcut și noi, alături de părintele Gheorghe Manole’, a spus Vali. ‘Mulțumim celor care s-au gândit la noi în aceste zile. Suntem recunoscători părintelui Gheorghe pentru inițiativa de a lua masa cu noi în această zi’, a adăugat Cristi.

Daniela Caltea, șeful Centrului ‘Gulliver’ din Iași, a apreciat gestul preotului paroh de a petrece câteva ceasuri alături de copiii și tinerii afectați de boală. ‘Pentru copiii și tinerii de aici gestul părintelui paroh Gheorghe Manole și al doamnei preotese Georgeta Manole de a petrece câteva clipe alături de copiii noștri este unul deosebit. În timpul sărbătorilor, poate ne dorim să rămânem acasă, alături de familie, însă părintele Gheorghe Manole și-a rupt din timp pentru a sta alături de copiii noștri. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru noi, angajații, și pentru beneficiarii acestui centru’, a mărturisit Daniela Caltea.

Părintele paroh Gheorghe Manole și-a exprimat bucuria de a fi prezent alături de fiii duhovnicești pe care i-a spovedit și împărtășit în Postul Mare. ‘Niciodată o bucurie nu este trăită deplin de o singură parte. Bucuria devine deplină și minunată când este împărtășită de ambele părți. Bucuria pe care am trăit-o astăzi este una pe care nu am mai simțit-o niciodată în zilele Sfintelor Paști. Am avut parte de un moment de odihnă duhovnicească alături de voi’, a remarcat pr. paroh Gheorghe Manole.

Ospăț duhovnicesc în preajma celor afectați de boală

Acțiunea filantropică pentru copiii și tinerii Centrului ‘Gulliver’ reprezintă rodul unei colaborări între parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Galata din Iași și parohia ‘Învierea Domnului’ din cartierul ieșean Dacia, reprezentată de pr. paroh Ștefan Chiruță. Cele două parohii au strâns de la enoriași și sponsori suma de 2.000 de lei pentru masa de Paști a beneficiarilor centrului. ‘Pe lângă agapa frățească pentru cei 35 de copii și tineri, am văzut mâna lui Dumnezeu care ne-a ospătat duhovnicește. Bucuria participării la această masă a fost mult mai mare decât faptul că acești copii au primit ceva. Beneficiarii centrului au fost antrenați în a cânta bucuria Învierii lui Hristos. Acești copii se simt izolați, asemenea celor din Vechiul Testament, care nu erau primiți din cauza bolilor. Îmi doresc ca în anii ce vor urma să fiu în mijlocul copiilor de la ‘Gulliver’ în prima zi de Paști’, a declarat pr. paroh Gheorghe Manole, care a apreciat grija părintească pe care personalul Centrului ‘Gulliver’ o manifestă pentru copiii de aici. ‘Personalul de la centru este unul deosebit. Copiii de aici se simt ca în prezența mamelor lor. Unul dintre acești copii, Andrei, care împlinește anul acesta 2 ani, este adus la biserică în brațe pentru a primi Sfânta Împărtășanie de când avea două luni. Lucrul acesta arată că noi oamenii avem puterea deosebită de a împlini dragostea lui Hristos pe pământ. Atunci când dragostea pământească lipsește, ea poate fi suplinită prin oameni. Am văzut astăzi că atunci când oamenii se adună prin dragoste, prin credință, pentru a face un lucru bun, se întâmplă minuni’, a amintit pr. paroh Gheorghe Manole.

Sprijin din partea parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’

Centrul de Plasament ‘Gulliver’ din cartierul ieșean Galata are ca beneficiari copii și tineri cu vârste cuprinse între 2 și 25 de ani, cu sindromul HIV sau cu alte probleme medicale. Centrul se află pe colina Galata din luna septembrie a anului 2005. Misiunea lui este aceea de a asigura copiilor și tinerilor găzduire, asistență medicală continuă, educație formală și non-formală. ‘Căutăm să menținem legătura cu familia, acolo unde este posibil, și să realizăm integrare sau reintegrare socio-profesională și comunitară. De-a lungul celor aproape șapte ani de când ne desfășurăm activitatea în acest sediu, am avut o colaborare foarte bună cu părintele paroh Gheorghe Manole. Suntem sprijiniți în tot ceea ce realizăm pentru copiii noștri. Am apelat mereu la părintele paroh Gheorghe Manole și am fost ajutați cu serviciile și sfaturile necesare’, a amintit Daniela Caltea, directoarea Centrului ‘Gulliver’ din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente