Bucuria Ortodoxiei pe străzile Capitalei

La Biserica Icoanei din București a avut loc, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, pelerinajul ‘Lumina Ortodoxiei: Icoana – fereastră spre Dumnezeu’. Sărbătoarea biruinței asupra iconoclasmului prăznuită în sectorul 2 al Capitalei a fost binecuvântată de Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ‘Triherusa’ de la Mănăstirea Neamț. Ieri, Sfânta Liturghie de la Biserica Icoanei a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La finalul procesiunii, la intrarea în parcul ‘Grădina Icoanei’ s-a citit rugăciunea pentru sfințirea icoanelor și o rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi.

Sâmbătă, în zorii zilei, clopotele Bisericii ‘Parc Plumbuita’ încep să bată vesel, împrăștiind cei câțiva fulgi de nea care se încăpățânau să se lupte cu razele prietenoase ale soarelui de primăvară. Insistența bătăilor de clopot vestește cetății că se ivesc zorii unei sărbători mult-așteptate: Icoana Maicii Domnului cea cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț intră în Cetatea lui Bucur pentru a face bucurie și mângâiere credincioșilor, la sărbătoarea Ortodoxiei. Preoții în veșminte luminoase și credincioși de toate vârstele așteaptă cu emoție venirea în mijlocul lor a ‘neobișnuitei’ icoane, în care Maica Domnului pare a avea trei mâini. În curtea bisericii intră alaiul călugărilor care au adus icoana din Codrii Neamțului, însoțiți, încă de când au intrat în urbea bucureșteană, de părintele protoiereu Ioan Rădulescu, părintele paroh Ioan Popescu, de la Biserica Icoanei, și Neculai Onțanu, primarul sectorului 2 al Capitalei. Cu chipurile luminate de bucurie, credincioșii cântă cu sfială imnul ‘Apărătoare Doamnă’, în timp ce părinții poartă icoana pe brațe până la intrarea în sfântul lăcaș, unde începe slujba de mulțumire pentru binecuvântarea pe care a revărsat-o Dumnezeu în această zi peste toți iubitorii de icoane.

Părintele Ioan Popescu le explică credincioșilor că Icoana Maicii Domnului cu trei mâini ‘Triherusa’, de la Mănăstirea Neamț, adusă astăzi în București de părintele stareț arhim. Benedict Sauciuc, este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. ‘A fost adusă în țară de Cuviosul Paisie de la Neamț, stareț al mănăstirii între anii 1779 și 1794, iar zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viața Sfântului Ioan Damaschinul. Acesta a fost pedepsit la porunca împăratului Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată și a mers în fața acestei icoane, cerând să îl vindece, și Maica Domnului a vindecat mâna sfântului. Drept mulțumire și recunoștință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint, astfel încât icoana dă impresia că are o a treia mână.’

Momentul de rugăciune se sfârșește. Plecăm în pelerinaj spre Biserica Icoanei, dar nu înainte de a împărtăși bucuria adusă de Icoana Maicii Domnului și credincioșilor din alte trei parohii: ‘Sfântul Dumitru’ – Colentina, ‘Sfântul Pantelimon’ – Foișorul de Foc și Olari. La orele amiezii, Icoana vindecătoare de boli și izbăvitoare de secetă intră cu solemnitate prin porțile Bisericii Icoanei și este așezată pentru închinarea credincioșilor într-un baldachin, sub tâmpla bisericii, alături de icoana hramului, dăruită de Sfântul domnitor Constantin Brâncoveanu, care a dat numele bisericii și, mai apoi, chiar și al întregului cartier bucureștean.

Rândul celor care așteaptă să-și spună necazurile și nevoile înaintea Milostivei Maici se întinde de-a lungul străzii. După cum era firesc, preoții încep slujba de mulțumire, iar glasurile lor se unesc cu glasurile credincioșilor într-o singură cântare închinată Născătoarei de Dumnezeu. ‘Avem astăzi această bucurie de a ne închina Icoanei Maicii Domnului ‘Triherusa’, care este unul dintre cele mai mari odoare ale Moldovei și ale țării noastre, și care prin voia Maicii Domnului a ajuns astăzi aici. În aceste zile ne manifestăm bucuria că suntem ortodocși, că suntem fii ai Bisericii Ortodoxe, mama noastră spirituală, și ne manifestăm, totodată, bucuria că avem icoane făcătoare de minuni, icoane prin care lucrează Sfânta Treime, prin care lucrează sfinții și prin care vedem dincolo de realitatea fizică’, le-a spus părintele Ioan Popescu credincioșilor.

O procesiune a luminii ortodoxe

Așteptând la rând, orele trec repede. Timpul se scurge ca un râu ieșit din matcă și aduce seara peste luminosul lăcaș. În biserică, slujba Vecerniei este pe sfârșite. Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iese înconjurat de soborul preoților slujitori în mijlocul numeroșilor credincioși veniți la Biserica Icoanei, împreună cu preoții lor, pentru a participa și anul acesta la tradiționala procesiune ‘Lumina Ortodoxiei’.

În timp ce credincioșii își aprind rând pe rând candelele, se face tot mai mult întuneric. Bătăile inimii devin una cu bătăile de toacă ce vestesc începutul pelerinajului. În taina nopții, cu lumânări aprinse și cu icoane în mâini, credincioșii înaintează pe străduțele din jurul Parcului Icoanei. Calea lor este calea Sfintei Cruci, care este purtată înaintea tuturor, ca semn al biruinței, urmată de stindarde și ripide. Preoții îmbrăcați în veșminte de sărbătoare, străjuiți din ambele părți de militari îmbrăcați în uniforme de gală, cu făclii aprinse, înalță în văzduh imnele Ortodoxiei. În urma tuturor vine arhiereul, înconjurat de mulțimea credincioșilor, cu fețele luminate de bucurie și de flacăra lumânărilor pe care le poartă în mâini cu gingășie. La fiecare răscruce de drumuri, alaiul se oprește pentru a înălța ectenii și rugăciuni, după care pelerinajul continuă pe străzile înguste ale cartierului. În parcul ‘Grădina Icoanei’, toți se opresc pentru câteva cuvinte de suflet.

‘Procesiunea din seara aceasta se numește ‘Lumina Ortodoxiei’, lumina care luminează și împrăștie întunericul din viața noastră. Biserica Ortodoxă este Biserica Luminii și noi mărturisim prin această călătorie că suntem fii ai luminii, fii ai Bisericii Ortodoxe’, a spus pr. paroh Ioan Popescu. Primarul Neculai Onțanu și-a exprimat bucuria de a fi, împreună cu credincioșii, părtașii și gazdele acestui eveniment unic: ‘Trăindu-le împreună, aceste momente înălțătoare ne unesc și mai trainic și dau comunității noastre hrana spirituală de care avem atâta nevoie în aceste încercări prin care trece lumea întreagă’.

Seara s-a încheiat prin cuvântul de învățătură al Preasfințitului Varsanufie despre rolul Sfântului Ioan Damaschin în lupta împotriva iconoclasmului și în teologia ortodoxă, precum și despre istoricul icoanei: ‘Această icoană este un simbol al recunoștinței față de Sfântul Ioan Damaschin, care este cel mai mare apărător al icoanelor pe care l-a avut Ortodoxia, așa cum pelerinajul din seara aceasta este fapta vie a mărturisirii noastre de credință față de Evanghelia pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a primit-o de la Tatăl, a propovăduit-o ucenicilor Săi și mulțimii care-L asculta și a fost vestită până la marginile lumii de către Sfinții Apostoli și urmașii acestora!’.

Duminica dreptei credințe

Duminică dimineața, în centrul Capitalei, grupuri de credincioși s-au îndreaptat spre Biserica Icoanei și spre parcul ‘Grădina Icoanei’ pentru a participa la Sfânta Liturghie și la procesiunea ‘Icoana – fereastră spre Dumnezeu’. În vecinătatea lăcașului de rugăciune, pe un podium special amenajat, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele protoiereu Ioan Rădulescu, de la Protoieria II Capitală, părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei, părintele profesor Nicolae Necula, precum și alți slujitori, preoți și diaconi. Credincioșii s-au închinat în Duminica Ortodoxiei la Icoana Maica Domnului ‘Triherusa’ de la Mănăstirea Neamț și la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a Bisericii Icoanei. Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, care amintește de biruința ortodocșilor care cinstesc sfintele icoane împotriva celor care le distrugeau. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Benedict Sauciuc le-a dăruit Preasfințitului Varsanufie Prahoveanul, părintelui paroh Ioan Popescu și primarului Neculai Onțanu câte o icoană cu Maica Domnului ‘Triherusa’.

Apoi a urmat procesiunea ‘Icoana – fereastră spre Dumnezeu’, care a fost deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, icoane împărătești de la mai multe biserici din Capitală, Icoana hramului Bisericii Icoanei și Icoana Maica Domnului ‘Triherusa’ și alaiul de slujitori condus de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul. Slujitorii și credincioșii au înconjurat parcul ‘Grădina Icoanei’ cântând Troparul Ortodoxiei și alte cântări bisericești. După cele patru opriri, în care au fost rostite ectenii speciale, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a citit rugăciunile de sfințire ale icoanelor, iar preoții au stropit cu agheasmă icoanele credincioșilor.

După procesiune, manifestările religioase au continuat în interiorul parcului. Întrucât anul acesta este omagiată Taina Sfântului Maslu, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a citit o rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi, iar apoi Corul ‘Divina armonie’ a susținut un scurt concert de cântări bisericești.

După concert, parohul Bisericii Icoanei, pr. Ioan Popescu, le-a vorbit credincioșilor despre bucuriile duhovnicești și despre recunoștința pe care participanții la procesiune au arătat-o față de iubirea veșnică și jertfelnică a lui Dumnezeu. Primarul Neculai Onțanu a vorbit despre tradiția manifestărilor religioase dedicate Duminicii Ortodoxiei. ‘Sunt momente înălțătoare, care rămân înscrise cu litere de aur în istoria unei comunități. Avem o excepțională solidaritate întru credință. Unul dintre pilonii spiritului comunitar în sectorul 2 al Capitalei este credința noastră, respectul pentru valorile acestui neam’, a spus primarul sectorului 2.

Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a explicat că pelerinajul din Duminica Ortodoxiei este o lucrare sfântă, în care pelerinul Îl caută pe Dumnezeu, și a arătat că icoana este una din mijloacele întâlnirii omului cu Dumnezeu, ‘Pelerinajul creștin este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta, Împărăția lui Dumnezeu, căci noi, creștinii, suntem pelerini în această viață către patria cea cerească’.

PS Varsanufie Prahoveanul a oferit tuturor participanților din partea Patriarhului României o iconiță cu chipul Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic. Cei prezenți au primit, de asemenea, din partea primarului Neculai Onțanu o iconiță cu chipul Maicii Domnului ‘Triherusa’.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ‘Triherusa’ rămâne la Biserica Icoanei spre închinare până mâine seară.

(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția din data de 5 martie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente