Bucuria Învierii lui Hristos este veșnică – Conferință duhovnicească la Iași

Aula Magna ‘Mihai Eminescu’ a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași a fost marți, 13 martie 2012, gazda celei de a doua conferințe din Postul Sfintelor Paști organizate de ASCOR – filiala Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Invitatul serii de dialog a fost Preasfințitul Sebastian Pașcanul, Episcopul Slatinei și Romanaților, care le-a vorbit tinerilor prezenți despre ‘Învierea lui Hristos – Bucuria noastră’. Conferința a fost deschisă de Dimitrie Răducu Barabulă, coordonatorul Departamentului Credință – Cultură din cadrul ASCOR Iași, care a făcut o scurtă introducere a temei propuse, subliniind faptul că ‘Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este și rămâne o taină, iar ea reprezintă esența vieții noastre’.

Preasfințitul Sebastian Pașcanul și-a început prelegerea pornind de la semnificația Evangheliei după Ioan rostite în noaptea Învierii, în special a cuvintelor ‘la început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Acesta era întru început la Dumnezeu. Toate prin El s-au făcut și fără El nimic nu s-a făcut din ceea ce s-a făcut’. ‘Evanghelia din noaptea Învierii ne duce cu mintea și cu sufletul dincolo de timp. Astfel se înțelege importanța majoră a Învierii Mântuitorului, care nu este numai un fapt istoric, ci este de-a dreptul recrearea lumii și un nou început. Prin faptul Învierii, s-a încheiat ziua a șasea și a început cea de a șaptea zi, schimbându-se în felul acesta și ziua de serbare, din sâmbătă în duminică. Prin urmare, acum ne aflăm în cea de a șaptea zi a creației, iar în veșnicie vom fi în cea de a opta zi, semnul însuși al cifrei 8 simbolizând infinitul’, a explicat Preasfințitul Sebastian.

‘Nu ar fi mai mare tragedie pentru omenire decât aceea ca Mântuitorul Hristos să fi murit degeaba’

Invitatul a subliniat că ‘întotdeauna slujba Învierii se face în afara bisericii, în mijlocul naturii și aceasta pentru că Învierea nu se adresează numai făpturii umane, ci făpturii întregi, potrivit spuselor Sfântului Apostol Pavel în Epistola către Romani conform cărora ‘toată făptura împreună suspină și are dureri’. De aceea, nu întâmplător Sfintele Paști au fost rânduite să se sărbătorească în prima duminică cu lună plină după echinocțiul de primăvară, când în univers se petrece renașterea naturii, lumina biruind întunericul. Învierea lui Hristos are vocație universală, Sfintele Paști fiind o sărbătoare cosmică’.

În continuare, Preasfințitul Sebastian Pașcanul a arătat importanța Învierii lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc: ‘Hristos a înviat din mormânt, biruind pe cel mai mare dușman al vieții oamenilor: moartea. Prin aceasta Hristos a arătat că nu este stăpân doar peste viață, ci și peste moarte. Hristos a înviat din morți prădând și pe cel mai mare dușman al libertății noastre, și anume iadul. De asemenea, Domnul a înviat din morți sfidând și pe cel mai mare dușman al virtuților noastre, care este păcatul. Hristos așadar a biruit și moartea, și iadul, și păcatul, eliberându-ne din robia lor și arătându-ne tuturor calea veșnicei vieți, împărtășindu-ne binecuvântarea deplinei libertăți și descoperindu-ne adevăratele virtuți cu prețul propriei jertfe. Nu ar fi mai mare tragedie pentru noi decât aceea ca Mântuitorul Hristos să fi murit degeaba, adică nu și pentru noi; să fi golit iadul doar pentru ca acesta să se umple din nou și să fi înfruntat păcatul doar pentru ca noi, după aceea, să-l îmbrățișăm în mod voluntar. Învierea lui Hristos trebuie să fie și învierea noastră. Domnul Hristos S-a făcut începătură nouă ca să ne arate că slujirea Lui nu este simplă aniversare, spectacol sau petrecere, după cum percep unii Sfintele Paști, ci este angajament, luptă și în cele din urmă biruință. Bucuria veșnică numai Unul ne-a adus-o: Iisus Hristos cel Înviat. Bucuria Învierii lui Hristos este veșnică, în timp ce bucuria lumii acesteia este trecătoare’.

În încheiere, Preasfințitul Sebastian Pașcanul i-a invitat pe cei prezenți să-și facă un proces de conștiință și să răspundă sincer la întrebarea: ‘Credem noi din tot sufletul la ceea ce spunem la fiecare Liturghie la Crez, și anume: aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie?’.

Comentarii Facebook


Știri recente