Bucuria Crăciunului la Catedrala din Arad

Praznicul Nașterii Domnului a adus o deosebită bucurie în sufletele credincioșilor din Arhiepiscopia Aradului. După o perioadă încărcată cu manifestări culturale, concerte, serbări sau acțiuni caritabile, marea sărbătoare a Nașterii Domnului a fost prăznuită cu mare bucurie în Arad, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, săvârșind duminică Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfânta Treime’, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, credincioșii prezenți la slujbă împărtășindu-se duhovnicește nu numai din rugăciunile înălțate, ci și din cuvântul de învățătură al Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului.

Predica a avut drept motto un fragment de colind: ‘azi cu strămoșii cânt în cor colindul sfânt și bun/ Tot moș era și-n vremea lor bătrânul Moș Crăciun’, Înalt Preasfinția Sa arătând că sărbătoarea Nașterii Domnului este vestită de către colindele strămoșești. IPS Timotei a subliniat că acestea ne transmit așa cum a înțeles fiecare credincios învățătura creștină, Sfânta Scriptură și modul de aplicare în viața noastră spirituală. ‘Colindele răspândesc atmosfera aceasta și au intrat aproape integral în practica bisericească, pentru că ele în fond sunt o prelucrare în stil popular a cântărilor de strană. Desigur, cântările sunt preluarea unei istorii biblice și redarea esențialului unei istorii creștine care se desprinde din paginile biblice pentru ceea ce înseamnă practica vieții și aplicarea în viața noastră. De aceea, nu într-un mod strict didactic, catehetic ne învață colindele, ci prindem dintr-una, dintr-alta câte ceva din învățătura noastră’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

Referindu-se la influența vremurilor actuale, ierarhul a arătat că nu toate colindele au subiect religios, ‘colindele cu un pronunțat caracter laic sunt mai numeroase. Mersul de la casă la casă, de la inimă la inimă, cum îl practicau înaintașii noștri, este puțin întrelăsat’.

Poporul român are repertoriul cel mai bogat de colinde ‘pentru că suntem cei mai vechi în privința aceasta’. În continuarea cuvântului de învățătură, chiriarhul a vorbit despre noul sfânt canonizat – fostul mitropolit al Transilvaniei Andrei Șaguna. ‘El ne-a lăsat și ne-a sistematizat o întreagă rânduială bisericească. Reluând istorica Unire a lui Mihai Viteazul, a anticipat-o pe cea de la 1918, care a reprezentat desăvârșirea unității noastre de stat și a poporului nostru întreg pentru a-i asigura o dezvoltare și o propășire, împlinire în viitor, care are perspectiva veșniciei’.

Vorbind despre trăirea duhovnicească, ierarhul a evidențiat că ‘nu lucrăm pentru astăzi, nici pentru sărbătoarea de astăzi, ci pentru o sărbătoare perpetuă care să angajeze generațiile viitoare pentru continuitate și solidaritate cu tot ce a fost, așa cum spune și poetul: ‘Tot ce a fost, tot ce-o să fie / În prezent le-avem pe toate / Dar de-a lor zădărnicie / Tu te-ntreabă și socoate’. Dar nu trebuie să ne gândim la zădărnicia lucrurilor și trecătoarea noastră viață pământească, ci tocmai pentru ceea ce e ceresc, pentru ceea ce rămâne veșnic în sufletele noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente