Bucureștenii și Mucenicul Dimitrie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și făcătorul de minuni, ale cărui moaște se află în Tesalonic, este cinstit cu multă evlavie în capitala României, lucru dedus și din existența bisericilor închinate lui. Din pelerinajul nostru la aceste sfinte lăcașuri ocrotite de mucenicul trăitor și pătimitor la sfârșitul secolului al III-lea, am constatat că mulți bucureșteni își pleacă genunchii în fața icoanei sfântului, îi citesc acatistul, își botează copiii cu numele său și își împodobesc casele cu icoanele lui.

Prima oprire a pelerinajului nostru am făcut-o la Biserica „Sfântul Dumitru – de Jurământ” din centrul vechi al Capitalei, în spatele Muzeului de Istorie. Orânduită Protoieriei III Capitală, biserica este și paraclis universitar. „Doar când te gândești că de jumătate de mileniu oamenii se roagă Sfântului Dimitrie pe locul de la poarta de sus a Curții Domnești și simți, instantaneu, fiori de sfințenie în preajma bisericii”, ne spune părintele paroh Mihai Gojgar. „În puținul răstimp de când slujesc la această minunată biserică, am auzit, am văzut, dar mai ales am trăit la modul personal și comunitar intervenția Sfântului Izvorâtor de Mir în existența noastră”, se destăinuie părintele.

Pentru parohia aceasta, Sfântul Dimitrie nu este doar un model de sfințenie. „Simțim că ne regăsim în viața acestui brav martir, tânăr, instruit, disciplinat, râvnitor pentru credință și, esențial, jertfă adusă lui Dumnezeu. De fiecare dată când tinerii ce se caută și se regăsesc în acest paraclis al lor citesc la strană Acatistul Sfântului Dimitrie. Îi simt cum se întrarmează cu răbdare pentru a trece peste încercări, cu înțelepciune pentru a găsi soluții la multele dileme pe care le înfruntă, curaj pentru a le depăși”, ne mai spune părintele. Nu puțini sunt și aceia care, în ultimele decenii, au găsit alinare la icoana Sfântului Dimitrie. „Aud frecvent cuvinte care ne întăresc și care ne încurajează, cuvinte prin care oamenii mărturisesc preoților necazurile lăsate, deodată cu lacrimi și rugăciuni fierbinți, la mila Domnului. Procese dificile, boli grele, supărări în familie, câte și mai câte, imposibil de enumerat aici, vor fi fost năpastele care au încercat trupurile și sufletele credincioșilor acestui lăcaș de cult”, continuă parohul.

Între trecutul acestui lăcaș cunoscut de veacuri ca „Biserica de Jurământ” și viața Sfântului Dimitrie se află o strânsă legătură. „Ne asemănăm cu Sfântul Dimitrie în lupta pentru refacerea lăcașului de cult, precum odinioară el a dorit mărturisirea dreptei credințe. Mucenicia lui ne încurajează în eforturile pe care le facem pentru a restaura minunatul lăcaș din centrul istoric al Bucureștiului. Actul lui martiric ne îndeamnă să nu ne temem de „vrăjmașii văzuți și nevăzuți” și să cerem cu credință ajutorul lui Dumnezeu. Un ajutor care, în ultimii 500 de ani, nu s-a lăsat niciodată prea mult așteptat”, conchide pr. Mihai Gojgar.

Sfântul Dimitrie de la Obor

Pelerinajul nostru a continuat la o altă biserică închinată Izvorâtorului de Mir, în apropierea vechii piețe Obor, la Biserica „Sfântul Dumitru-Colentina”, din Protoieria II Capitală. Aici, sfântul lăcaș a fost resfințit anul trecut după restaurări și înfrumusețări generale. „Cu toții simțim ajutorul sfântului. În timpul lucrărilor de restaurare și consolidare au fost momente în care din punct de vedere financiar eram destul de strâmtorați, dar Dumnezeu și Sfântul Dimitrie ne-au trimis oameni pentru a duce mai departe aceste lucrări. Nu avem cum să nu constatăm ajutorul Sfântului Dimitrie care voia să vadă biserica la frumusețea cea dintâi, pentru că în ultima vreme se degradase foarte mult”, ne-a spus pr. paroh Nicolae Vasile. Fiecare dintre membrii parohiei a simțit ajutorul sfântului atunci când a avut încercări. Preoții slujitori îi îndeamnă pe aceștia ca ori de câte ori au necazuri să își plece genunchii la icoana sfântului și să-i citească acatistul pentru că este mijlocitor către Dumnezeu. „Credincioșii vin și se închină cu evlavie la icoana sfântului, înălțând rugăciuni, cereri fierbinți în necazuri, și, după ce obțin ajutor, vin și mulțumesc”, ne mărturisește parohul bisericii din Colentina. De la acesta am mai aflat că mulți părinți dau numele Sfântului Dimitrie copiilor și doresc să-i boteze în biserica lui, unii chiar din afara parohiei. „De asemenea, mulți dintre enoriașii parohiei noastre au mers și s-au închinat la moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie în Grecia, în pelerinajele organizate de Patriarhia Română. Iar în casele lor am observat că majoritatea, alături de celelalte icoane, au și icoana sfântului”, spune pr. Nicolae Vasile.

Sfântul dintre rromi

Ultima oprire a pelerinajului nostru a fost la Parohia Parc Rahova I, din Protoieria I Capitală. Aici, micuța biserică se dovedește a fi neîncăpătoare pentru credincioșii care vin și cer ajutorul divin în casa Sfântului Mucenic Dimitrie. Din acest motiv, pr. paroh Cezar Gherasim ne-a declarat că ridicarea unei noi biserici mai mari este unul din planurile de viitor. Este încrezător, pentru că în cei aproximativ doi ani de când slujește aici membrii comunității s-au implicat foarte mult. „Credincioșii îl cinstesc cu multă evlavie pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. De curând am făcut catapeteasma și stranele din biserică. Foarte mulți au donat bani, și nu sunt oameni bogați, ci normali”, este impresionat pr. Gherasim, mai ales că majoritatea parohiei este formată din rromi. „Rahova nu este așa cum s-a auzit sau cum se crede. Aici sunt oameni minunați, scumpi, eu le spun dulci, pentru că se manifestă cu atâta evlavie, cu atâta smerenie, cu atâta bunătate. Dacă le spun că nu e bine ceva, se îndreaptă și ascultă sfatul meu. Mă ajută în misiunea pe care o am aici”, se destăinuie parohul din Rahova.

La icoana sfântului de pe catapeteasmă se închină cu evlavie credincioșii, mai ales cei care îi poartă numele. „Mai zăbovesc o clipă, nu neapărat la zilele de sărbătoare, ci și în zilele din cursul săptămânii, și stau și petrec în rugăciune”, mai spune părintele. De la părintele paroh am aflat și că un cuplu de tineri a ales să se căsătorească sâmbătă, 27 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în biserica Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pomenit pe 26 octombrie, tocmai pentru că mirele poartă numele celor doi sfinți.

Așadar, evlavia bucureștenilor către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și făcătorul de minuni, este necondiționată și roditoare. Tinerii vin în centrul vechi al Capitalei să-și „jure” îndreptarea căii spre Dumnezeu. În aglomeratul Obor de la capătul Colentinei credincioșii își odihnesc sufletul, pregătindu-l pentru veșnicie. Iar în Rahova, rromii au învățat ce este smerenia, evlavia și milostenia. Pe fiecare Sfântul Mucenic Dimitrie îi întărește, insuflându-le din bărbăția soldatului și din dragostea către Hristos a martirului. (Articol realizat de Diacon George Aniculoae și publicat în săptămânalul „Lumina de Duminică”)

Comentarii Facebook


Știri recente