Broșura Prohodul Domnului

Slujbele și ceremoniile liturgice din Sfânta și Marea Vineri sunt cele care reproduc, peste veacuri, într-un chip impresionant, patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului Hristos. În centrul cultului acestei zile stă Prohodul Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se cântă în toate Bisericile ortodoxe. La cântarea Prohodului, credincioșii nu doar ascultă, ci iau parte cu trup și suflet, petrecând pe Mântuitorul către mormânt, în cântări și imne de laudă.

La Editura Institutului Bibilic și de Misiune Ortodoxă a apărut cartea care cuprinde cele trei stări sau grupe de imne care se cântă în Vinerea Mare, precum și rânduiala propriu-zisă a acestei slujbe. Starea întâi cuprinde 73 de strofe, a doua 60, iar a treia 43, prima strofă repetându-se la sfârșitul fiecărei stări. Slujba Prohodului este rânduită într-o notă de tristețe, exprimând durerea pentru răstignirea și moartea Dumnezeiescului Răscumpărător. Primele doua stări se cântă pe glasul V, iar a treia pe glasul III, cântarea ritmată purtând însă și nădejdea Învierii și a înfrângerii morții.

Broșura care cuprinde rânduiala Prohodului poate fi achiziționată, la prețul de 4 lei și 80 de bani, de la magazinele bisericești precum și de la pangarele lăcașurilor de cult din Patriarhia Română, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente