Brâncuși – 55 de ani de la trecerea la Domnul

S-au împlinit, pe 16 martie 2012, 55 de ani de la trecerea la Domnul a lui Constantin Brâncuși. Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

„Poporul român a avut o mare șansă. Constantin Brâncuși pentru poporul nostru este cel care ne-a ridicat cultura, sculptura românească la nivel universal. El este cel care pornind de la arta figurativă, aș putea spune tradițională, a devenit universal prin aportul pe care l-a adus la arta abstractă. Abstractul pe care îl face el este pornit de la figurativ cu o încărcătură creștin-ortodoxă”, a precizat pentru TRINITAS TV Prof. Dumitru Radu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

În România, în epoca realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții „formalismului burghez cosmopolit”. Totuși, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă al Republicii din București s-a deschis prima expoziție personală Brâncuși din Europa. Abia în 1964 Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu cu „Coloana fără sfârșit”, „Masa tăcerii” și „Poarta sărutului” a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac.

În anul 1957 Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, se spovedește și se împărtășește. Îi mărturisește că moare „cu inima tristă pentru că nu se poate întoarce în țara sa”.

Pe 16 martie 1957, la ora 2 dimineața, Constantin Brâncuși se mută la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în Cimitirul parizian Montparnasse.

Comentarii Facebook


Știri recente