Botoșănenii se închină în aceste zile lemnului Sfintei Cruci

La Biserica Vovidenia din Botoșani a fost adus marți, 23 iunie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, un fragment din lemnul Sfintei Cruci de la Mănăstirea Râșca, din județul Suceava. Fragmentul din lemnul Sfintei Cruci a fost întâmpinat de un sobor de preoți din Botoșani, în frunte cu pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoșani, și de peste 200 de credincioși care purtau ramuri de sânziene.

Un fragment din lemnul pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost adus pentru prima dată în municipiul Botoșani, la Biserica Vovidenia. Aducerea fragmentului din Sfânta Cruce la Vovidenia este un act simbolic, pentru că sfântul lăcaș, închinat „Intrării Maicii Domnului în Biserică” și „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”, a trecut prin diferite încercări cauzate de vitregiile vremurilor, cunoscând crucea și învierea. În urmă cu 80 de ani, s-a închis singura școală de teologie care pregătea cântăreți bisericești în municipiul Botoșani, care a funcționat pe lângă această biserică. „Crucea înseamnă jertfă, dar înseamnă și înviere. Acest lucru a fost înțeles de credincioșii noștri. Împreună încercăm să înviem cu adevărat, să ne apropiem de Sfânta Biserică, să clădim un viitor împreună cu Dumnezeu. Aducerea Sfintei Cruci la noi este un moment de reală bucurie. Creștinii au primit lemnul Sfintei Cruci, dătător de viață, ca pe un odor de mare preț, atât cei tineri, cât și bătrânii. Oamenii au stat la rând cu multă dragoste și au primit binecuvântarea Sfintei Cruci”, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie.

12 zile cu program liturgic intensificat

Programul liturgic dedicat acestui eveniment a început marți, 23 iunie, când a fost primită Sfânta Cruce, cu slujba Vecerniei unită cu Litia și a Acatistului Sf. Ioan Botezătorul. În ziua de hram, miercuri, 24 iunie, au fost oficiate Utrenia și Sfânta Liturghie, iar la ora 19:00 – Sfântul Maslu cu șapte preoți. Ieri-dimineață au avut loc Utrenia și Acatistul Sfintei Cruci, iar aseară au fost oficiate, de asemenea, slujba Vecerniei și Acatistul Sfintei Cruci. Astăzi, începând cu ora 8:00, vor avea loc slujbele Aghezmei și a Sfântului Maslu, iar seara se va oficia din nou slujba Sfântului Maslu. Mâine, 27 iunie, se va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de slujba pomenirii celor adormiți, iar la ora 19:00 credincioșii vor participa la slujba Vecerniei unită cu Litia. Duminică, 28 iunie, programul liturgic va începe cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, iar la ora 19:30, un sobor de șapte preoți va oficia Taina Sfântului Maslu. Până pe data de 5 iulie, când fragmentul din Sfânta Cruce se va întoarce la Mănăstirea Râșca, în fiecare dimi-neață și seară credincioșii botoșăneni vor putea participa la Sfânta Liturghie și la Taina Sfântului Maslu. „Slujbele vor fi săvârșite în așa fel încât aceste zile să se constituie într-un moment deosebit de înălțare sufletească. Rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe toți sfinții și cerem ajutorul lor și puterea Sfintei Cruci pentru toți creștinii care iubesc Biserica”, a adăugat parohul de la Vovidenia.

Una dintre cele mai mari biserici din Botoșani

Biserica Vovidenia din Botoșani a fost construită în anul 1835 de către boierii Manole și Varlam Cârstea, pe locul unui vechi sfânt lăcaș din lemn, în jurul căruia era cimitirul orașului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală și a fost îmbrăcată în foiță de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcționat prima școală de cântăreți bisericești din Botoșani. Între anii 1951 și 1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie” și „Sfântul Gheorghe” din Botoșani. Biserica Vovidenia este monument istoric și una dintre cele mai mari biserici din Botoșani.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente