BOR praznuieste astazi pe Sf.Cuv. Marturisitori Visarion Sarai si Sofronie; Sf.Mc. Oprea, Sf. Pr. Mart. Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel

Sfantul Cuvios Marturisitor Visarion Sarai

Visarion Sarai era originar din Bosnia si a intrat de tanar in monahism la Manastirea ‘Sfantul Sava’ de langa Ierusalim, in anul 1738. In anul 1744 a venit in Transilvania si s-a stabilit in Lipova. Fiind un bun cunoscator al limbii romane, s-a dedicat propovaduirii credintei ortodoxe intr-o perioada in care catolicii si calvinii faceau un prozelitism agresiv. Ieromonahul Visarion a fost arestat si inchis la Sibiu. In cele din urma a fost dus la Viena in una din cele mai stricte inchisori si anume cea de la KUFFSTEIN, unde se pare ca a si murit. A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1950 ca sfant marturisitor.

Sfantul Cuvios Sofronie de la Cioara

Sfantul Sofronie s-a nascut in localiatatea Cioara din Judetul Alba. A intrat in monahism la Manastirea Cozia. A fost arestat de mai multe ori deoarece propovaduia credinta crestina si indemna poporul sa o pastreze. Sofronie a convocat un sinod la Alba-Iulia, unde s-a aprobat o petitie prin care se cerea liberatate religioasa romanilor ortodocsi. Autoritatile de la Viena au arestat sute de preoti si au distrus peste 150 de biserici. Sofronie a fost atunci trimis in judecata si condamnat al 5 ani inchisoare. Sentinta nu a putut fi executata, caci monahul se refugiase in Muntenia unde a devenit egumen al Manastirii Curtea de Arges.

Sfantul Marturisitor Ioan din Gales

Sfantul Ioan din Gales a fost preot. originar din Transilvania. S-a nascut in prima jumatate a secolului al XVIII-lea. A luptat pentru credinta ortodoxa, intr-o perioada in care autoritatile austro- ungare incercau sa impuna catolicismul. A fost arestat in anul 1756 la Sibiu si transferat in cele din urma la inchisoarea de la Kuffstein unde a si murit.

Sf. Mc.Oprea Nicolae

Sfantul MucenicOprea Nicolae era un taran roman di Salistea Sibiului. In anul 1748 a fost trimis la Viena pentru a li se permite alegerea unui episcop ortodox si de asemenea pentru acordarea de libertate religioasa, fara nici un rezultat. Abia in anul 1752 va reusi sa intre in audienta la Maria-Tereza, dar este arestat si trimis in inchisoarea de la Kuffstein, unde va ramane tot restul vietii.

Sf.Marturisitor Moise Macinic

Sfantul Marturisitor Moise Macinic s-a nascut in Tranilvania in localitatea Sibiel. Mitropolitul Neofit al Tarii Romanesti l-a hirotonit preot in jurul anului 1746. In anul 1752 a facut parte din delegatia ce a adus la cunostinta imparatesei Maria-Tereza revendicarile populatiei romane. A fost inchis la Kuffstein unde a ramas tot restul vietii.

Cu prilejul sarbatoririi Sfintilor Marturisitori, la Alba-Iulia va fi oficiata o slujba solemna, in Catedrala Reintregirii Neamului. Alaturi de Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop de Alba-Iulia, vor sluji: Prea Sfintitul Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului, Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei,Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal, Prea Sfintitul Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Prea Sfintitul Nicodim Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, Prea Sfintitul Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleaculuui si Clujului, si Prea Sfintitul Petroniu Salajanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei.

‘Sfintii Cuviosi Marturisitori pentru Ortodoxie visarion, Sofronie si Mucenicul Oprea au o importanta deosebita nu doar pentru Transilvania, ci pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Ei sunt un model pentru pastrarea credintei, contrar tuturor nevointelor si tuturor asupririlor prin care ei au trecut pentru a-si pastra vie flacara credintei stramosesti in sufletele lor, dar si in sufletele celor pe care-i pastoresc, cu atat mai mult cu cat Sfintii Cuviosi Marturisistori pentru Ortodoxie Visarion, Sofronie si Mucenicul Oprea s-au ridicat din mijlocul ardelenilor. Manastirea din care ei au provenit este langa Alba-Iulia, Manastirea Cioara.’, ne-a relatat Diac. Calin Bulac.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…