Boboteaza în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați astăzi în bisericile de parohie sau de mănăstire să participe la Sfânta Liturghie, care va fi urmată de sfințirea cea Mare a Apei, informează „Ziarul Lumina”. La finalul acestei slujbe, oamenii vor putea lua Agheazma Mare, care va putea fi gustată în fiecare dimineață, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, inclusiv.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși astăzi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași. La final, se va merge în procesiune din sfântul lăcaș spre esplanada din fața acestuia, unde se va oficia slujba Aghezmei Mari. Ieșenii care vor participa la această slujbă vor putea lua apa sfințită din cele 12 vase mari din lemn, pregătite pentru acest moment, astfel încât apa sfințită să ajungă pentru numărul mare de ieșeni așteptați la slujbă.

Credincioșii din parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Sadova 1 din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc vor merge astăzi în procesiune până la râul Sadova, unde se va oficia slujba Aghezmei Mari. Enoriașii vor participa mai întâi la slujba Sfintei Liturghii. Procesiunea dedicată sărbătorii Botezului Domnului va fi organizată pentru a treia oară consecutiv, la inițiativa părintelui paroh Irineu Horga. Pe parcursul procesiunii, înaintea căreia câțiva bărbați vor purta pe umeri prapuri, cruci și felinare, se vor intona cântări specifice.

Cruce de flori la Onești

Credincioșii din Onești sunt așteptați să participe astăzi la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Onești. La final, va fi oficiată slujba Aghezmei Mari. Cu acest prilej, a fost pregătită o cruce de flori albe având 2 metri înălțime și un metru lungime. ‘Ne-am gândit că locul unde s-a petrecut evenimentul Arătării Mântuitorului Iisus Hristos poporului evreu, la Vitavara, în aceste zile este un loc plăcut, un loc plin de căldură. La Vitavara există flori, ele fiind cele mai frumoase creații lăsate nouă de Dumnezeu în univers. Dacă în anii trecuți erau pregătite cruci de gheață, anul acesta ne-am gândit să realizăm o cruce din flori albe, simbol al purității și curățeniei. Floarea are o reprezentare aparte înaintea lui Dumnezeu, iar cele mai frumoase flori sunt sufletele credincioșilor. Dorim să focalizăm privirile credincioșilor, la acest moment de înaltă trăire, când din nou se petrece taina sfințirii apelor, spre o podoabă de închinăciune pe care o oferim lui Dumnezeu. În această zi oferim o cruce de flori Mântuitorului Hristos, Cel care a spălat zapisul păcatelor protopărinților noștri în apele Iordanului’, a relatat pr. paroh Constantin Alupei, care este și protopop al Protopopiatului Onești.

Prima slujbă arhierească din acest an în Bacău

La Catedrala ‘Înălțarea Domnului’ din municipiul Bacău slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită astăzi de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Preasfinția Sa va oficia apoi sfințirea cea Mare a Apei, alături de un sobor de preoți și diaconi. ‘Este pentru prima oară când, în ziua Teofaniei, la catedrala din inima Bacăului, va fi prezent un ierarh, alături de credincioșii acestui oraș.

De asemenea, evenimentul religios din această zi va consemna și prima slujbă arhierească din anul 2012 în municipiul de pe malul Bistriței’, a spus pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente