Boboteaza în Cetatea Băniei

Praznicul Botezului Domnului Hristos, sau Boboteaza, va fi primit astăzi și la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova, informează „Ziarul Lumina”. Aici, în fața sfântului lăcaș, au fost așezate încă de ieri vase cu apă pentru Sfințirea cea Mare a Apei. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de preoții și diaconii catedralei.

În practica liturgică a Bisericii noastre, Agheasma Mare sau Apa Mare (așa cum i se mai spune în popor) se sfințește numai de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și în ziua praznicului (6 ianuarie). Ziua de 5 ianuarie, ajunul, a fost rânduită de Biserică pentru post negru. Tradiția spune că cine reușește să ajuneze întreaga zi pentru a lua Agheasmă Mare în ziua de Bobotează va fi sănătos întregul an.

Pe lângă Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dumitru’, credincioșii craioveni pot lua Apă Mare și de la bisericile de enorie din oraș. La fiecare sfânt lăcaș au fost pregătite vase de unde craiovenii pot lua agheasmă până spre seară.

Comentarii Facebook


Știri recente