Bisericile vin in ajutorul copiilor

Palatul Patriarhiei din Capitala a gazduit ieri lucrarile simpozionului ”Implicarea cultelor religioase din Romania in programul national de protectie a copilului, la care au participat reprezentantii cultelor recunoscute si reprezentati ai Autoritatii pentru Protectia Copilului, Ministerului Integrarii Europene si ai Delegatiei Comisiei Europene. Aceasta constituie, pe langa declaratii, o prima intalnire serioasa intre culte si reprezentanti si guvernamentali, in privinta colaborarii in domeniul protectiei copilului.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Teoctist spune ca aceasta institutie se va implica mai mult in rezolvarea problemelor sociale, in special in cele ale copiilor iar arhiepiscopul Ioan Robu, mitropolitul catolic de Bucuresti crede ca Bisericile ar trebui sa puna multa pasiune in rezolvarea acestei problemei. Premierul Adrian Nastase afirma ca Guvernul urmareste dezvoltarea unui parteneriat cu intreaga societate civila in solutionarea acestei problemei sociale spinoase si a multumit reprezentantilor cultelor pentru ca ”au transformat o problema de stat intr-una de suflet”, implicandu-se in activitatea de caritate.

Printre propunerile adoptate in cadrul documentului final s-au numarat adoptarea unei legi-cadru privind colaborarea dintre Stat si Biserici in domeniul asistentei sociale cat si crearea unui fond national special destinat finantarii proiectelor sociale ale institutiilor de cult. Participantii au solicitat acordarea de facilitati fiscale pentru organizarea de centre sociale si infiintarea de servicii sociale iar selectarea proiectelor sa se realizeze de o comisie mixta compusa din reprezentanti ai Statului si ai Bisericilor. Reprezentantii cultelor mai vor ca salarizarea absolventilor sectiilor de Asistenta Sociala din cadrul Facultatilor de Teologie sa fie la nivelul personalului angajat in unitatile bugetare. Delegatii au tras un semnal de alarma in legatura cu situatia avorturilor, deplangand situatia copilului nenascut.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente