Bisericile Sfintei Cruci din Moldova

Biserica noastră sărbătorește, astăzi, 14 septembrie 2012, Înălțarea Sfintei Cruci. Mai multe biserici de parohie și mănăstire îmbracă straie de sărbătoare. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi, programul liturgic va continua cu Utrenia și Sfânta Liturghie.

Mănăstirea Râșca din județul Suceava îmbracă astăzi straie de sărbătoare. Pelerinii care vor veni la slujba hramului se vor putea închina raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la Mănăstirea ‘Sfântul Nicolae’ din regiunea Peloponez – Grecia de către arhim. Nectarie Ifantidis, starețul Mănăstirii Ano-Xenia din Volos, Grecia. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Ignatie al Volosului și a Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Ziua Înălțării Sfintei Cruci va fi serbată astăzi în mod deosebit și la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de soborul de preoți și diaconi, vor sfinți 14 troițe așezate pe Drumul Crucii. Acest drum pornește de la baza dealului, urcă spre Mănăstirea Hadâmbu și se încheie în apropierea așezării monahale.

În județul Iași, astăzi va fi hram la Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din cartierul ieșean Nicolina, din Protopopiatul Iași 2, la Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din cadrul Spitalului de Psihiatrie de la Grajduri și la Biserica ‘Înălțarea Domnului’ din parohia Buznea, Protopopiatul Pașcani.

În județul Botoșani își va serba hramul Schitul Lebăda, ce aparține de Mănăstirea Guranda, iar în județul Neamț îmbracă straie de sărbătoare Schitul Poiana lui Ioan al Mănăstirii Sihăstria, parohia Dumbrava Roșie II și parohia Bistra din Protopopiatul Piatra Neamț.

În Eparhia Sucevei și Rădăuților va fi hram în parohiile Volovăț și Horodnic de Jos, Protopopiatul Rădăuți, în parohia Gheorghițeni – Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, iar în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va fi sărbătoare în filia Perchiu a parohiei Gâlești, Protopopiatul Onești.

Comentarii Facebook


Știri recente