Bisericile Sfântului Nectarie sunt astăzi în sărbătoare

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. În țară, ca și în străinătate, mai multe biserici care îl au ca ocrotitor organizează diferite manifestări religioase și culturale.

La Mănăstirea ‘Radu Vodă’ din Capitală, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie Taumaturgul din 2002, sărbătoarea a început încă de duminică dimineață. După slujba Utreniei, un sobor de preoți slujitori, înconjurați de numeroși credincioși, au purtat în procesiune racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Nectarie, din biserica mănăstirii până la baldachinul special amenajat, unde au fost așezate spre închinare. Ieri seară, a fost săvârșită Privegherea în cinstea sfântului ocrotitor, în prezența a numeroși pelerini, veniți din București și din împrejurimi. La Sfânta Liturghie de astăzi participă Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Mănăstiri transilvane închinate Sfântului Nectarie

Și în Ardeal sunt câteva așezăminte monahale închinate ierarhului din Eghina. Unul din acestea este schitul de la Șinca Veche din județul Brașov. Acolo, prăznuirea a început de luni seara cu slujba Privegherii. Astăzi, după cum ne-a precizat părintele arhimandrit Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, are loc slujba sfințirii apei, Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului. Schitul ‘Sfântul Nectarie’ din Șinca Veche a fost ridicat în 2006, pe locul unde odinioară a fost o mănăstire distrusă de generalul Bukow, în timpul prigoanei din 1760-1762. În prezent, schitul este condus de monahia Serafima Antofe și adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, dăruită de Mănăstirea Grigoriu din Muntele Athos.

Hram este astăzi și la Mănăstirea Ponor din județul Alba. Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea păstorită de părintele stareț Irineu Curtescu. Ierarhul este însoțit de părintele Andrei Barbu, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, și de părintele Zoica Iosif, consilier cultural al Centrului Eparhial, aflăm de pe site-ul reîntregirea.ro. Mănăstirea Ponor are o obște de 10 călugări, iar biserica ce urmează a se ridica va avea hramul principal ‘Înălțarea Domnului’. În prezent, mănăstirea are un paraclis cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina’.

Sărbătoare pentru românii din Spania

Hram este astăzi și pentru românii din Parohia ‘Sfântul Nectarie Taumaturgul’ din Coslada, Madrid (Spania). Românii de aici au avut prilejul să participe la mai multe manifestări dedicate hramului, ce au avut loc în tot cursul săptămânii trecute. Potrivit părintelui paroh George Cimpoca, în această perioadă au avut loc o serie de cateheze dedicate adulților din parohie, dar și concursuri pe teme de cunoștințe religioase. De asemenea, ieri seară a fost săvârșită slujba Privegherii, iar astăzi este săvârșită Sfânta Liturghie. La final, credincioșii din parohie care au participat la slujbă, participă și la o agapă frățească.

Părticele din moaștele sale, în mai multe lăcașuri din țară

Moaștele Sfântului Nectarie se găsesc la mănăstirea pe care a întemeiat-o în Insula Eghina din Grecia. Mâna stângă se află în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părticele din moaștele sfântului se mai găsesc și la Biserica ‘Sfântul Nectarie’ din Charlotte, Carolina de Nord. În România, părticele din moaștele Sfântului Nectarie se găsesc și la Mănăstirea Putna, la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Iași, la Schitul ‘Sfinții Ioan și Nectarie’ din Brădetu, județul Argeș, la Mănăstirea Halmyris din comuna Murighiol, județul Tulcea, la Biserica ‘Sfinții Voievozi’ din satul Ghimicești, comuna Fitionești, județul Vrancea, la Biserica ‘Sfânta Treime’ din localitatea Bucium, județul Brașov, la Biserica Spitalului TBC din Sibiu, la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ și ‘Izvorul Tămăduirii’ a Spitalului Județean ‘Sfântul Ioan cel Nou’ din Suceava, la Biserica ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Nectarie’ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, la Capela ‘Sfântul Andrei’ din cadrul Spitalului Județean Galați, la Biserica Memorială ‘Mihai Viteazul’ din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente